Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 
Print Friendly, PDF & Email

A fost adoptata OUG privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata obligatiilor bugetare
21.03.2011 | JURIDICE.ro

Gheorghe Ialomiteanu, ministrul Finantelor Publice, a declarat duminica, 20 martie 2011, ca a fost adoptata de catre Guvern o Ordonanta de Urgenta privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata.

Gheorghe Ialomiteanu: „Vreau sa va spun ca, la elaborarea acestui act normativ au existat foarte multe discutii cu mediul de afaceri, cu experti fiscali, precum si cu reprezentanti ai Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene. Scopul acestui act normativ este acela de a crea un mecanism fiscal stabil prin care sa mentinem in activitate contribuabilii care in mod temporar au intampinat unele dificultati, concomitent cu cresterea incasarilor la bugetul statului.

Vor face obiectul esalonarii creantele gestionate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, vor beneficia de aceste facilitati toti contribuabilii persoane juridice si persoane fizice. Creantele care fac obiectul acestei esalonari sunt: impozitul pe profit, contributiile sociale, accize, impozitul pe venit, deci creante care sunt declarate la administratia fiscala. Se asigura neutralitate, deci toti contribuabilii vor indeplini aceleasi obligatii. Conditiile pe care trebui sa le indeplineasca? Trebuie, in primul rand, sa depuna toate declaratiile fiscale pana in momentul in care solicita aceasta esalonare, se gaseste in dificultate economica, dar are capacitate financiara in perioada acordarii esalonarii sa poata plati aceste obligatii, un lucru de noutate, sa constituie garantii, sa nu fie in insolventa sau sa nu se gaseasca in procedura de dizolvare. Perioada acordarii esalonarii va fi in functie de cuantumul obligatiilor si capacitatea financiara.

Contribuabilii care vor solicita esalonare la plata trebuie sa constituie garantii. Garantiile vor fi garantii reale sau printr-o scrisoare de garantie. In cazul in care se constituie garantie reala si se solicita esalonare pe o perioada mai mare de un an, se va constitui o garantie suplimentara, dintre 10-40%, in functie de perioada. Daca perioada este de peste un an, se constituie o garantie suplimentara de 10%, si se ajunge, daca solicita pana la 5 ani, o garantie suplimentara, de 40%, dar numai pentru garantiile reale. Am creat o facilitate reala pentru cei care constituie garantie prin scrisoare de garantie, si anume ca vor suporta o dobanda de 0,03%; cei care constituie garantii reale vor suporta o dobanda de 0,04%. Deci garantiile se constituie la nivelul debitelor supuse esalonarii si a dobanzilor, iar in cazul in care se constituie garantie suplimentara, in functie de perioada de acordare, se constituie o garantie suplimentara. Pentru persoanele fizice care solicita esalonare, dar creantele supuse esalonarii sunt mai mici de 5.000 lei, nu se constituie garantii, precum si pentru persoanele juridice – sub 20.000. Nu se supun esalonarii debitele sub 500 lei, in cazul persoanelor fizice, si debitele sub 1.500 lei in cazul persoanelor juridice.

Eu spun ca este un act normativ care vine in sprijinul mediului de afaceri, se asigura neutralitate si cred ca multe intreprinderi vor fi salvate pentru ca daca nu ar beneficia de o esalonare, si ar avea perspectiva economica, ar trebui sa le fie blocate conturile, sa fie in executare silita sau sa intre in insolventa, deci nu ar mai putea sa functioneze.

Noi am facut o estimare: cam 20.000 agenti economici ar putea beneficia de esalonare la plata. Nu am luat in calcul persoane fizice. Noi vrem sa ne adresam, in primul rand, agentilor economici, intreprinderi care asigura locuri de munca, impozite si taxe la buget. Dar si persoanele fizice trebuie sa beneficieze pentru ca trebui sa asiguram un cadru echitabil pentru toti contribuabilii. …Si persoane fizice care au de exemplu impozit pe chirii, care nu trebuie sa fie PFA.”


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.