Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Luminita Dima despre propunerile de modificare a Codului muncii
21.03.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Luminiţa Dima a discutat cu participanţii despre propunerile de modificare a Codului muncii şi impactul acestora asupra angajatorilor într-o nouă ediţie a conferinţei organizate de revista HR Manager, cu tema „Legislaţia muncii în 2011”, în prezenţa a peste 80 de manageri şi specialişti de resurse umane.

Participanţii au fost interesaţi de acele modificări care satisfac interesele angajatorilor şi de efectele pe care acestea le vor produce în practică: majorarea duratei maxime a perioadei de probă (90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere), angajatorul având dreptul ca pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă să dispună încetarea contractului individual de muncă, exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz şi fără a avea obligaţia de a-şi motiva decizia de încetare a contractului; majorarea duratei maxime a contractului pe durată determinată, de la 24 de luni la 36 de luni, precum şi a perioadei de referinţă în raport cu care se calculează durata maximă a timpului de muncă de 48 de ore pe săptămână, respectiv ca medie într-un interval de 4 luni, cu posibilitatea ca prin contractul colectiv de muncă aplicabil aceasta să fie extinsă la maxim 6 luni.

O altă modificare ce va aduce mai multă flexibilitate în raporturile de muncă o reprezintă posibilitatea ca, în perioadele de reducere a activităţii, angajatorul să acorde zile libere plătite din care să poată fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Au fost analizate şi modificările propuse în interesul salariaţilor, printre care: radierea sancţiunii disciplinare în termen de 12 luni de la aplicare dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen, înlăturarea sancţiunii disciplinare a suspendării contractului individual de muncă şi limitarea dreptului angajatorului de a dispune delegarea la maxim 60 de zile calendaristice într-o perioadă de 12 luni.

O parte dintre propunerile de modificare a Codului muncii ar putea ridica probleme în aplicarea lor în practică. De exemplu, informarea salariatului asupra criteriilor de evaluare a activităţii profesionale şi includerea acestora în contractele de muncă are drept scop facilitarea implementării procedurilor de evaluare şi a concedierii pentru necorespundere profesională. Totuşi, angajatorii vor trebui să obţină acordul fiecărui salariat în parte, prin act adiţional, în cazul în care vor dori să modifice criteriile de evaluare”, a afirmat Luminiţa Dima.

Principalul punct de interes pentru participanţi a fost reprezentat de problemele practice cu care se vor confrunta în cazul unor modificări care favorizează angajatorul numai în aparenţă. Astfel, deşi propunerea ca în contractul individual de muncă să fie incluse criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului a avut drept scop satisfacerea intereselor angajatorilor, va fi în continuare foarte dificil pentru angajator să convingă judecătorul cu privire la rezultatele evaluărilor şi la necorespunderea profesională a unor salariaţi.

De asemenea, în situaţia concedierilor colective se propune ca evaluarea obiectivelor de performanţă să se aplice cu prioritate la departajarea salariaţilor pentru a-i selecta pe aceea care urmează a fi concediaţi, în detrimentul altor criterii prevăzute de contractele colective de muncă. Însă această prevedere poate avea drept efect ca, în practică, salariaţii să nu conteste motivele desfiinţării posturilor, ci evaluarea profesională realizată în vederea concedierii. În consecinţă, dezbaterile în faţa instanţei se vor purta pe aspecte privind evaluarea profesională, şi nu motivele reale şi serioase care au stat la baza concedierii.

Despre NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are o echipă formată din 145 avocaţi şi consultanţi şi 75 de angajaţi, birouri operaţionale la Bucureşti, Timişoara, Braşov, Craiova şi Cluj şi oferă servicii de avocatură complete companiilor care îşi desfăşoară activitatea în România. În 2011 firma a fost situată pe prima poziţie în toate ariile de practică cercetate în România de ghidul juridic internaţional IFLR 1000, iar în 2010 a fost cea mai bine clasată firmă de avocatură din România de publicaţiile internaţionale de profil Chambers & Partners (ediţiile globală şi europeană) şi The European Legal 500.

Despre Luminiţa Dima

Luminiţa Dima este Partener şi coordonatorul practicii Dreptul muncii, acordă consultanţă juridică cu privire la angajarea salariaţilor, redactarea contractelor de muncă, a clauzelor speciale privind formarea profesională a salariaţilor, obligaţiile de neconcurenţă, nedeturnare a clientelei şi confidenţialitate ale salariaţilor, precum şi cu privire la beneficiile ce pot fi acordate salariaţilor şi implementarea politicilor de acordare de beneficii, modificarea şi suspendarea contractelor de muncă. Acordă consultanţă şi asistenţă clienţilor în implementarea procedurilor privind concedierea salariaţilor, inclusiv în cazul unor concedieri colective, transferul de întreprindere, alegerea reprezentanţilor salariaţilor în comitetul european de întreprindere, precum şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. De asemenea, acordă consultanţă şi asistenţă clienţilor în negocierea, încheierea şi executarea contractelor colective de muncă, întocmirea şi revizuirea regulamentelor interne, implementarea operaţiunilor de reorganizare prin găsirea unor soluţii adecvate nevoilor activităţii.

Despre HR Manager

Revista HR Manager, singura publicaţie profesională dedicată managerilor de resurse umane din România, a fost lansată în februarie 2009 şi este un produs mediatic al Editurii CARIERE, alături de revista CARIERE. Are o apariţie bimestrială şi este proiectată pe conceptul „experience-sharing”, beneficiind de contribuţiile profesioniştilor HR de renume. Totodată, această publicaţie reprezintă un concept unic, născut din dorinţa de a oferi specialiştilor în resurse umane un ghid practic, care să îi însoţească în drumul către excelenţă.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti