« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Guvernul a aprobat Legea privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor
21.03.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Guvernul a aprobat in sedinta de duminica, 20 martie 2011, Legea privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.

Elena Udrea, ministrul Turismului, a declarat la finalul sedintei de Guvern: „Si aceasta este o lege la care lucram cel putin din vara anului trecut, pentru care ne-am consultat cu autoritatile publice locale, cu ONG-urile, cu asociatiile profesionale, cu Ordinul Arhitectilor, in asa fel incat, la final, sa fie o lege si utila, o lege care sa se poata aplica in acelasi timp, si o lege la care toata lumea sa achieseze, inclusiv cei carora aceasta lege le creeaza obligatii.
Necesitatea unei asemenea legi rezida din situatiile tot mai dese, in care siguranta si integritatea fizica a persoanelor a fost afectata de starea de degradare a cladirilor. Si este un fapt cunoscut de fiecare dintre noi ca exista un fond construit afectat format fie din cladiri vechi, care nu au mai fost reabilitate, fie din cladiri care s-au construit in ultimii ani, dar care nu au respectat standardele de calitate in constructii, toate acestea reprezentand un adevarat pericol public. Nu de putine ori treci pe strada si un indicator iti recomanda sa treci pe trotuarul celalalt pentru ca zidul sau tencuiala sta sa cada sau cladirea se afla in pericol de prabusire. Pentru astfel de situatii este creata aceasta lege si ea vine sa completeze cadrul legal deja existent. Si astazi exista obligativitatea pentru proprietarii sau detinatorii de imobile sa asigure reabilitarea fatadelor. Diferenta este ca sanctiunea pe care legea o prevede este o amenda, si nu se aplica niciodata.

Prin aceasta lege dam posibilitatea autoritatilor publice locale sa intervina impotriva vointei detinatorului legal si sa reabiliteze fatada pe cheltuiala primariei, din fonduri constituie la nivelul bugetului local cu aceasta destinatie, urmand ca dupa aceea sa aiba o creanta impotriva detinatorului cladirii care a fost reabilitata. De asemenea, dam posibilitatea detinatorului de locuinta sa acceseze un credit, asemanator cu cel de la reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, un credit prin care sa-si poata finanta lucrari de reabilitare a fatadelor. Creditul este garantat de stat, in proportie de 100%, cu dobanda subventionata, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in proportie de 100%, si este rambursabil in 5 ani de zile.

Alternativ, cream si alte facilitati pentru cei care doresc sa-si reabiliteze fatadele, si anume scutirea de la plata unor taxe, unor cote de 0,5%, 0,1%, 0,7% care se datoreaza pentru lucrari de constructie, fie Inspectoratului de Stat in Constructie, fie altor institutii, si lasam la latitudinea autoritatii publice locale scutirea pe impozit, timp de 5 ani consecutiv, de impozit pe cladire, pentru cei care aleg sa-si reabiliteze fatadele de buna voie. Procedura este urmatoarea: primariile au, din momentul in care aceasta lege va fi publicata, obligatia sa inventarieze toate cladirile care au nevoie de reabilitarea fatadelor, sa creeze un plan de actiune, sa stabileasca zone prioritare de actiune, pentru ca, in mod cert, nu vor putea sa porneasca cu toate cladirile deodata, prioritare fiind cele din centrele istorice, din zonele centrale, si desigur si in functie de resursele financiare pe care le au la dispozitie. Dupa aceasta vor instiinta proprietarii cu privire la obligatia de a-si reabilita fatadele. Ei trebuie sa raspunda in termen de 30 de zile, o luna, daca doresc sa o faca de buna voie sau nu, ramanand la latitudinea Primariei, in situatia in care proprietarul refuza, sa treaca la reabilitarea pe banii comunitatii a fatadei respective. In situatia in care proprietarii cladirii demonstreaza ca au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile pot fi preluate in totalitate de catre Primarie, fara sa se ceara returnarea acestora. De asemenea, daca vorbim de cladiri care sunt monumente istorice cheltuielile se pot cofinanta sau suporta in totalitate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. As vrea sa precizez ca nu este vorba despre blocurile de locuinte, nu pentru acestea am dat aceasta lege, pentru blocurile de locuinta avem Programul de reabilitate termica in care se include si reabilitarea fatadelor. De regula, nu blocurile de locuinte constituie o problema in ceea ce priveste pericolul pentru trecatori, pericolul ca fatada sa se desprinda intrucat ele sunt constructii mai noi, ci ne referim cu prioritate la cladirile vechi, unele familiale, cladiri care fac parte dintr-un fond construit deja invechit. Speram ca si aceasta lege pentru care am solicitat, de asemenea, procedura de urgenta in Parlament, sa fie pusa in aplicare inca din acest an si in felul acesta sa reusim sa imbunatatim calitatea fondului construit cu aspectul urban.”

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD