Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Guvernul a aprobat Legea privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor


21 martie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Guvernul a aprobat in sedinta de duminica, 20 martie 2011, Legea privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.

Elena Udrea, ministrul Turismului, a declarat la finalul sedintei de Guvern: „Si aceasta este o lege la care lucram cel putin din vara anului trecut, pentru care ne-am consultat cu autoritatile publice locale, cu ONG-urile, cu asociatiile profesionale, cu Ordinul Arhitectilor, in asa fel incat, la final, sa fie o lege si utila, o lege care sa se poata aplica in acelasi timp, si o lege la care toata lumea sa achieseze, inclusiv cei carora aceasta lege le creeaza obligatii.
Necesitatea unei asemenea legi rezida din situatiile tot mai dese, in care siguranta si integritatea fizica a persoanelor a fost afectata de starea de degradare a cladirilor. Si este un fapt cunoscut de fiecare dintre noi ca exista un fond construit afectat format fie din cladiri vechi, care nu au mai fost reabilitate, fie din cladiri care s-au construit in ultimii ani, dar care nu au respectat standardele de calitate in constructii, toate acestea reprezentand un adevarat pericol public. Nu de putine ori treci pe strada si un indicator iti recomanda sa treci pe trotuarul celalalt pentru ca zidul sau tencuiala sta sa cada sau cladirea se afla in pericol de prabusire. Pentru astfel de situatii este creata aceasta lege si ea vine sa completeze cadrul legal deja existent. Si astazi exista obligativitatea pentru proprietarii sau detinatorii de imobile sa asigure reabilitarea fatadelor. Diferenta este ca sanctiunea pe care legea o prevede este o amenda, si nu se aplica niciodata.

Prin aceasta lege dam posibilitatea autoritatilor publice locale sa intervina impotriva vointei detinatorului legal si sa reabiliteze fatada pe cheltuiala primariei, din fonduri constituie la nivelul bugetului local cu aceasta destinatie, urmand ca dupa aceea sa aiba o creanta impotriva detinatorului cladirii care a fost reabilitata. De asemenea, dam posibilitatea detinatorului de locuinta sa acceseze un credit, asemanator cu cel de la reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, un credit prin care sa-si poata finanta lucrari de reabilitare a fatadelor. Creditul este garantat de stat, in proportie de 100%, cu dobanda subventionata, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in proportie de 100%, si este rambursabil in 5 ani de zile.

Alternativ, cream si alte facilitati pentru cei care doresc sa-si reabiliteze fatadele, si anume scutirea de la plata unor taxe, unor cote de 0,5%, 0,1%, 0,7% care se datoreaza pentru lucrari de constructie, fie Inspectoratului de Stat in Constructie, fie altor institutii, si lasam la latitudinea autoritatii publice locale scutirea pe impozit, timp de 5 ani consecutiv, de impozit pe cladire, pentru cei care aleg sa-si reabiliteze fatadele de buna voie. Procedura este urmatoarea: primariile au, din momentul in care aceasta lege va fi publicata, obligatia sa inventarieze toate cladirile care au nevoie de reabilitarea fatadelor, sa creeze un plan de actiune, sa stabileasca zone prioritare de actiune, pentru ca, in mod cert, nu vor putea sa porneasca cu toate cladirile deodata, prioritare fiind cele din centrele istorice, din zonele centrale, si desigur si in functie de resursele financiare pe care le au la dispozitie. Dupa aceasta vor instiinta proprietarii cu privire la obligatia de a-si reabilita fatadele. Ei trebuie sa raspunda in termen de 30 de zile, o luna, daca doresc sa o faca de buna voie sau nu, ramanand la latitudinea Primariei, in situatia in care proprietarul refuza, sa treaca la reabilitarea pe banii comunitatii a fatadei respective. In situatia in care proprietarii cladirii demonstreaza ca au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile pot fi preluate in totalitate de catre Primarie, fara sa se ceara returnarea acestora. De asemenea, daca vorbim de cladiri care sunt monumente istorice cheltuielile se pot cofinanta sau suporta in totalitate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. As vrea sa precizez ca nu este vorba despre blocurile de locuinte, nu pentru acestea am dat aceasta lege, pentru blocurile de locuinta avem Programul de reabilitate termica in care se include si reabilitarea fatadelor. De regula, nu blocurile de locuinte constituie o problema in ceea ce priveste pericolul pentru trecatori, pericolul ca fatada sa se desprinda intrucat ele sunt constructii mai noi, ci ne referim cu prioritate la cladirile vechi, unele familiale, cladiri care fac parte dintr-un fond construit deja invechit. Speram ca si aceasta lege pentru care am solicitat, de asemenea, procedura de urgenta in Parlament, sa fie pusa in aplicare inca din acest an si in felul acesta sa reusim sa imbunatatim calitatea fondului construit cu aspectul urban.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro