Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

A fost adoptat proiectul de Lege a turismului


22 martie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Guvernul a adoptat in sedinta de duminica, 20 martie 2011, proiectul de Lege a turismului.

Elena Udrea, ministrul Turismului, a declarat: “In sfarsit, Guvernul a aprobat proiectul de lege a turismului si, de asemenea, l-a trimis spre dezbatere si aprobare, in regim de urgenta, in Parlamentul Romaniei. Acest proiect este extrem de asteptat de industria de profil si este un proiect l-a care m-am angajat, din primul an al mandatului meu de ministru al Turismului, la care am lucrat impreuna cu specialistii din minister, cu reprezentantii industriei de profil. A fost dezbatut luni de zile, cu societatea civila, cu Consiliul Consultativ al ministerului, astfel ca, astazi, pot spune ca toti cei care au avut si au interes, si l-au manifestat, fata de prevederile acestei legi, au putut sa cunoasca proiectul nostru si au putut sa-si exprime punctele de vedere, unele dintre acestea fiind si preluate. Era nevoie de o lege a turismului, pentru ca reglementarile referitoare la turism se regasesc astazi in nenumarate acte normative, emise de-a lungul mai multor ani, in asa fel incat este foarte greu sa poti sa-ti faci o imagine unitara asupra cadrului legislativ referitor la turism, lucru care se vede negativ in felul in care functioneaza turismul romanesc.

Aceasta lege aduce o limpezire, o lamurire a atributiilor legate de dezvoltarea, promovarea turismului, intre autoritatea publica centrala, intre autoritatile publice locale, si stabileste pentru fiecare dintre acestea care este rolul in dezvoltarea turismului, in dezvoltarea infrastructurii turismului, organizarea statiunilor turistice, in promovarea turismului romanesc. Intre noutatile pe care legea turismului le aduce pentru turismul romanesc este aceea ca acorda o atentie deosebita diferitelor ramuri de turism. Avem capitole separate pentru diferitele tipuri de turism, cel mai important fiind acela referitor la turismul de litoral. Turismul de litoral este o provocare, continua sa fie o provocare de 20 de ani, o mare provocare pentru cei care gestioneaza turismul romanesc, si fara o reglementare coerenta si speciala, este evident ca nu vom putea rezolva problemele pe care litoralul romanesc le are si pe care si le-a creat in decursul ultimelor 20 de ani.

Prin lege, sezonul turistic incepe la 1 mai si se termina la 1 octombrie, sezonul turistic estival. Toti operatorii au obligativitatea, sub sanctiuni ferme, prevazute, de a avea deschisa activitatea pe durata acestui sezon. Se instituie obligativitatea de a avea structurile de cazare turistica, structurile de primire turistica, fie cu functiuni de cazare, fie cu functiuni de alimentatie publica, reabilitate, in asa fel incat sa asigure un peisaj optim, atragator, si un fond construit care sa fie de natura a incanta si de a atrage turistii pe litoralul romanesc. De asemenea, avem obligativitatea, in ceea ce priveste administrarea plajelor turistice, ca cei care astazi au dreptul de administrare, si anume Ministerul Mediului, prin Directia Apelor Dobrogea Litoral, sa permita utilizarea plajelor turistice numai catre si pentru operatorii de turism din statiunea de pe litoral, pentru ca este o vesnica problema faptul ca hotelierii de pe litoral nu ajung sa aiba in folosinta, in timpul sezonului, plaja pe care s-o puna la dispozitia turistilor pe care ii cazeaza.

O alta prevedere noua se refera la infiintarea parcurilor turistice. De asemenea, prin aceasta lege, se infiinteaza asociatiile de dezvoltare si promovare turistica la nivel regional. De fapt este o reglementare a acestor asociatii, care astazi functioneaza dealtfel, dar vor avea un cadru special legislativ. De asemenea, se instituie posibilitatea sau obligativitatea, ca prin hotarare de guvern, emisa ulterior aprobarii acestei legi a turismului, sa se infiinteze o entitate speciala care sa se ocupe de promovarea turismului romanesc. O entitate care va avea un conducator, numit de catre ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, dar care se va crea prin participarea atat a reprezentantilor guvernului, a autoritatii publice locale, dar mai ales a industriei de profil. Cream, de asemenea, un sistem propriu de gestiune si analiza a informatiilor utile in turism, pentru ca astazi, asa cum se stie, functionam cu informatii date prin Institutul National de Statistica, informatii pe care nu le consideram deloc relevante pentru realitatile din turism, din prezent.

Se instituie o taxa hoteliera de 1% si se dispune ca aceasta taxa, incasata de administratia locala, sa se imparta in cote egale, 50%-50% ,pentru activitati de promovare turistica si proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice, din statiunea sau din localitatea respectiva.

Elementele de patrimoniu turistic se vor inscrie in Registrul general al patrimoniului turistic, care si detinut si administrat la MDRT. Dam posibilitatea de a se reclasifica statiunile balneare. In Romania, in ultimii ani, au disparut statiunile balneare, clasificate ca atare. Prin aceasta lege, cream cadrul si dam criteriile dupa care statiunile turistice in care exista resurse balneoclimaterice sa fie definite, asa cum se intampla si in trecut. Este o lege, care spunem noi, va reusi sa reglementeze turismul romanesc, ii va da o coordonare si, in viitorul apropiat, va putea sa aseze drumul acestui sector – turismul romanesc, asa cum ne straduim sa incercam s-o facem de doi ani de zile.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro