Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ioana Maria Vlas trimisa in judecata pentru inselaciune
23.03.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane:

>> VLAS IOANA MARIA, presedinte – director general la SC SOV INVEST SA (societatea de administrare a Fondului National de Investitii), PETRESCU MARIAN, presedinte – director general al SC SOV INVEST SA, SIMA MIHAELA, director economic al SC SOV INVEST SA, toti cu antecedente penale, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de inselaciune in forma continuata (fapta comisa in dauna a 5.363 parti vatamate investitori FNI);

>> ANDREI MARIUS, cenzor extern independent al SC SOV INVEST SA, BATRAN GRAVIL, membru al Consiliului de Administratie (C.A) al SC SOV INVEST SA, DITA IOAN, membru al C.A. al SC SOV INVEST SA, NEGURA GHEORGHE, membru al Consiliului de Incredere (organism de reprezentare al F.N.I. in raporturile cu SC SOV INVEST SA – societate de administrare a F.N.I), IONESCU MUSCEL IANCULESCU MIRCEA, membru al Consiliului de Incredere, COSTESCU MIRCEA, membru al Consiliului de Incredere, toti cu antecedente penale, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la inselaciune in forma continuata (fapta comisa in dauna a 5.363 parti vatamate investitori F.N.I.).

Potrivit unui comunicat al DNA, cercetarea celor noua persoane se bazeaza pe plangerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza Municipiului Sibiu, respectiv fapte de inselaciune comise in dauna unui numar de 5.363 parti vatamate. Faptele respective constituie acte materiale din continutul aceleiasi infractiuni de inselaciune pentru care cele noua persoane fost judecate si condamnate definitiv in cursul anului 2009, intr-o alta cauza, privind activitatea Fondului National de Investitii (F.N.I). Aceste plangeri au ramas in nelucrare la Parchetul de pe langa Tribunalul Sibiu un interval de timp indelungat, fiind declinate la data de 6 martie 2008 la Directia Nationala Anticoruptie pentru continuarea cercetarilor, avand in vedere modificarile legislative intervenite privind competenta de solutionare.

In perioada august 1998 – decembrie 1999, in calitatea sa de presedinte – director general la SC SOV INVEST SA (societatea de administrare a Fondului National de Investitii), Vlas Ioana Maria a indus si mentinut in eroare investitorii F.N.I., prin aprobarea unui prospect de oferta publica necorespunzatoare realitatii ca urmare a falsificarii datelor reale privind situatia financiara a F.N.I. Datele falsificate au fost raportate la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M) si au fost folosite la publicitatea privind avantajele investitiilor in F.N.I., ceea ce a condus la prejudicierea patrimoniala a investitorilor F.N.I.

In perioada 1996 – iunie 1998, in calitate de presedinte – director general al SC SOV INVEST SA, Petrescu Marian a raportat atat la C.N.V.M. cat si investitorilor F.N.I. date false (structura de portofoliu, numarul unitatilor de fond aflate in circulatie si valoarea acestora precum si nivelul lichiditatilor) contribuind la inducerea in eroare a investitorilor cu privire la situatia financiara reala a F.N.I .

Rapoartele fictive catre C.N.V.M. au fost intocmite in perioada 1997 – ianuarie 2000 de Sima Mihaela, in calitatea sa de director economic al SC SOV INVEST SA. Rapoartele pe anii 1998 – 1999 au fost intocmite cu ajutorul lui Andrei Marius care, in calitate de cenzor extern independent al SC SOV INVEST SA atestat de C.N.V.M., a certificat aspecte nereale privind situatia si evolutia F.N.I.

Batran Gravil, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al SC SOV INVEST SA (decembrie 1997 – 25.05.2000) si de presedinte – director general al SC SOV INVEST SA (decembrie 1999 – ianuarie 2000) a semnat raportari catre C.N.V.M. cu date nereale. De asemenea, in perioada 16 decembrie 1997 – 25 mai 2002, Dita Ioan, in calitate de membru al Consiliului de Administratie al SC SOV INVEST SA, a raportat la C.N.V.M. date nereale privind activitatea societatii.

In calitatea lor de membri ai Consiliului de Incredere – organism de reprezentare al F.N.I. in raporturile cu SC SOV INVEST SA, Negura Gheorghe, Ionescu Muscel Ianculescu Mircea si Costescu Mircea au ajutat la inducerea si mentinerea in eroare a investitorilor F.N.I. prin avizarea formala a rapoartelor primite de la societatea de administrare si cenzorul independent si inaintarea acestora catre C.N.V.M.

In perioada 1995 – 24 mai 2000 a fost cauzat celor 5.363 investitori F.N.I. parti vatamate in acest dosar un prejudiciu total in suma de 58.584.244.693 lei ROL.

In cauza se dispun masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale persoanelor identificate ca fiind detinatoare de bunuri supuse impozitarii, respectiv: Andrei Marius, Sima Mihaela, Costescu Mircea, Dita Ioan, Petrescu Marian, Batran Gravil.

Procurorii considera ca in prezenta cauza sunt incidente prevederile din Codul penal privind recalcularea pedepsei, avand in vedere ca activitatea infractionala a celor noua persoane, retinuta in prezentul act de inculpare constituie acte materiale care se circumscriu infractiunii de inselaciune pentru care acestea au fost deja condamnate definitiv.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti