Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Trafic de influenta la vama. Trimiteri in judecata
23.03.2011 | Anemarie LAZARESCU

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> FLORIAN LIVIU, in stare de arest preventiv, om de afaceri, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta;

>> SAVU ION, in stare de arest preventiv, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la doua infractiuni de trafic de influenta;

>> NITU IOAN – ROMEO, in stare de arest preventiv, fost angajat al unui magazin Duty-free din Vama Halmeu, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta,

>> FEHER FLORIN – DANUT in sarcina caruia s-a retinut complicitate la doua infractiuni de cumparare de influenta si

>> DOBRESCU NICOLETA – MANUELA, inspector vamal in cadrul Biroului vamal Halmeu, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada septembrie 2009 – februarie 2010, Florian Liviu a pretins si primit de la Dobrescu Nicoleta Manuela, inspector vamal in cadrul Biroului vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promitandu-i, in schimb, ca isi va exercita influenta reala asupra invinuitului Marginean Radu Traian, sef al Autoritatii Nationale Vamale (A.N.V.) si vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), pe care il va determina s-o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu. Florian Liviu a intervenit la Marginean Radu Traian prin intermediul invinuitului Petrescu Eugeniu.

Prin ordinul din 22 septembrie 2009 semnat de Marginean Radu Traian, Dobrescu Nicoleta Manuela a fost delegata pana la 31 decembrie 2009 in functia de sef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungita pana la 23 februarie 2010, in lipsa unui interviu sau a unui concurs public.

Banii au fost primiti in mai multe transe prin intermediul inculpatilor Savu Ion si Nitu Ioan – Romeo.

In martie 2010, Florian Liviu, cu ajutorul lui Savu Ion, a pretins de la Dobrescu Nicoleta Manuela suma de 300.000 de euro promitandu-i, in schimb, ca isi va exercita influenta asupra lui Marginean Radu Traian in vederea determinarii acestuia s-o numeasca definitiv in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu. In cursul anilor 2009 – 2010, Dobrescu Nicoleta Manuela a obtinut suma de 130.000 de euro cu ajutorul inculpatilor Nitu Ioan – Romeo si Feher Florin – Danut prin colectarea acestor bani de la persoane care obtin venituri in mod ilegal (camatari sau persoane care se ocupa cu traficul de tigari) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de catre Nitu Ioan-Romeo.

Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmarit sa obtina sprijinul inculpatei Dobrescu Nicoleta Manuela in vederea introducerii in tara de tigari in mod nelegal, dupa delegarea acesteia in functia de sef birou vamal. O parte din acesti bani au fost obtinuti de catre Dobrescu Nicoleta Manuela personal, prin incheierea unor contracte de amanet (bijuterii) sau de imprumut bancar.

Avand in vedere ca nu a mai putut strange suma de 300.000 de euro pretinsa de Florian Liviu, Dobrescu Nicoleta Manuela nu a mai fost numita in functia de conducere respectiva.

La 3 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea pe termen de 24 de ore a inculpatilor Florian Liviu, Savu Ion si Nitu Ioan – Romeo, iar la 4 februarie 2011, Tribunalul Satu Mare a hotarat arestarea preventiva a celor trei inculpati pe o perioada de 29 de zile, masura ce a fost prelungita ulterior.

In conditiile in care inculpatii Florian Liviu, Savu Ion, Nitu Ioan – Romeo sunt cercetati in stare de arest preventiv, pentru respectarea principiului celeritatii in aceste cazuri, procurorii au dispus disjungerea cauzei fata de invinuitii Marginean Radu Traian si Petrescu Eugeniu si continuarea cercetarilor in cadrul unui alt dosar.

In vederea confiscarii, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren apartinand inculpatului Savu Ion.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.