Intre 16 si 20 martie 2011 a avut loc la Cluj-Napoca Etapa Europeană Regională a Concursului internaţional de procese simulate pe dreptul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), organizat de către grupul local al Asociaţiei Europene a Studenţilor la Drept (ELSA).
Potrivit organizatorilor, au participat echipe de studenţi reprezentând universităţi din Danemarca, Elveţia, Franţa, Lituania, Olanda, Regatul Unit, Spania si Ucraina. Este a treia oara când grupul local ELSA Cluj găzduieşte un eveniment juridic de asemenea anvergura.
Speţa propusa anul acesta porneşte de la un caz real, acela al posibilelor masuri ce ar putea fi luate de către Uniunea Europeană in cazul clonării animalelor pentru producţia alimentară. Se doreşte punerea in lumina a principalelor probleme juridice legate de aplicabilitatea Acordului privind masurile sanitare si fitosanitare, evaluarea ştiinţifica a riscului precum si posibilitatea derogării din motive legate in special de protecţia moralei publice.
Fiind un fost participant in cadrul acestui concurs, încă de la lansarea acestuia in 2002/2003, îmi face deosebita plăcere sa contribui pentru al patrulea an consecutiv la procesul de jurizare al etapelor regionale europene. Studenţii la drept dar si cu specializări apropiate (de exemplu, relaţii internaţionale) au enorm de câştigat atât personal cat si profesional din aceasta participare. Deprind rigorile cercetării ştiinţifice, ale aplicării teoriei in practica, precum si redactarea si pledarea in limba engleza intr-un limbaj specializat, lucrul in echipa, viteza de reacţie si de analiza. Nu in ultimul rând si in pofida spiritului de emulaţie (sau poate tocmai datorita acestuia) se leagă prietenii frumoase care vor dura probabil ani de zile.
Din nefericire, dreptul OMC este un domeniu de nişă in care nu există posibilităţi de angajare in masa, fiind câteodată si sute de candidaţi din întreaga lume pentru un singur post scos la concurs. Insa trebuie acceptata aceasta realitate ca o provocare, căci dintre participanţii in acest concurs cu rezultate deosebite se vor putea selecta viitorii profesionişti. Iar aptitudinile astfel dobândite vor fi cu siguranţa utile şi in alte ramuri juridice.
Profitând de prezenta specialiştilor in domeniu, in data de 17 martie 2011 a fost organizata Conferinţa cu titlul «Dreptul OMC» la Facultatea de Drept a Universităţii Babes-Bolyai. Cinci dintre membrii juriului au susţinut prezentări, pe următoarele teme: «Ce este Organizaţia Mondială a Comerţului?» (Judith Czako, OMC), «Principiile dreptului OMC» (Roberto Rios Herran, Appleton Luff International), «Liberalizarea comerţului vs. alte valori ale societăţii» (George-Dian Balan, Baroul Iaşi), «Acordul privind măsurile sanitare si fitosanitare» (Lukasz Gruszczynski, Academia de ştiinţe poloneză, co-autor al spetei) si «Centrul de consultanta in dreptul OMC» (Jan Bohanes, ACWL). Amfiteatrul Ionaşcu a fost arhiplin, studenţii români remarcându-se prin interesul fata de subiecte si prin nivelul excelent de stăpânire al limbii engleze. Din juriul concursului au mai făcut parte Paula Oprea (BT Asigurări) si Horia Ţiţ (Universitatea Al. I. Cuza).
Felicitări câştigătorilor, tuturor participanţilor si mai ales acelor studenţi provenind din universităţi in care nu exista o tradiţie si o baza materiala si profesionala necesara si care prin eforturi considerabile s-au prezentat admirabil! Felicitări se cuvin si grupului local ELSA Cluj pentru organizarea deosebita a acestui eveniment, care conferă vizibilitate României si Clujului in plan internaţional, participanţii fiind plăcut impresionaţi de grija acordata transformării acestui eveniment intr-un real succes. Realizări cat mai frumoase in continuare!
Pentru detalii a se vedea Concurs la Cluj pentru cei mai buni studenti la Drept din Europa si Concurs international de procese simulate – Cluj-Napoca, 16-20 martie 2011.
George-Dian BALAN
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!