Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Trimitere in judecata pentru inselaciune si spalare de bani


28.03.2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a inculpatei TULEA DANIELA, administrator al SC Onix International SRL Blaj, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de inselaciune, in forma continuata (100 de acte materiale) si spalare de bani, in forma continuata (49 de acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA, intre 2 septembrie 2008 – 16 decembrie 2009, in calitate de administrator al SC Onix International SRL Blaj, societate comerciala avand ca obiect principal de activitate comertul cu produse nealimentare, Tulea Daniela a creat un mecanism financiar prin intermediul caruia a indus in eroare doua societati de factoring pe care le-a prejudiciat cu suma totala de 5.115.319, 28 lei, echivalentul a 1.249.394,35 euro.

Contractul de factoring constituie, in general, un contract incheiat intre o parte (furnizor) si o alta parte, intreprinderea de factoring (cesionar), prin care furnizorul cedeaza cesionarului creantele nascute din contracte de vanzare de marfuri incheiate intre furnizor si clientii sai. In concret, societatile de factoring inselate plateau anticipat 75% sau 80% din creanta la remiterea in copie a documentelor contabile prin care se atesta ca vanzarile de marfuri ale firmei inculpatei Tulea Daniela s-au realizat in conditii normale, urmand ca diferenta sa fie achitata dupa incasarea de catre societatea de factoring a facturilor pentru care s-a cedat dreptul de creanta.

Pentru a incasa acel procent platit anticipat, Tulea Daniela a furnizat societatilor de factoring facturi fiscale false din care rezulta ca ar fi avut de incasat sume de bani care in realitate nu existau ori erau cu mult inferioare celor cuprinse in facturile reale. O parte din banii obtinuti in mod fraudulos, respectiv suma de 2.490.921,85 lei, a fost transferata de SC Onix International SRL in alte conturi bancare ale societatii sau ale unor alte societati controlate de catre Tulea Daniela, de unde aceasta fie a retras personal banii, fie i-a folosit chiar pentru a achita diferiti creditori.

Pentru a mentine in eroare firmele de factoring, au existat situatii in care o parte din sumele obtinute prin inselaciune au fost supuse procesului de reciclare pentru ca la finalul circuitului banii sa fie folositi spre a se efectua plati societatii de factoring spre a dovedi in continuare „bonitatea” SC Onix International SRL.

Nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatei pentru a putea fi luate masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Alba.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro