Secţiuni » Articole
ArticoleRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Pentru ce este buna limba franceza
30.03.2011 | JURIDICE.ro, Andrei SAVESCU

Limba franceza! Ah…, oh…, ah…, oh… Cand vine vorba de cultura franceza superlativele ne napadesc.

Limba ascutita a lui Voltaire supravietuieste cu brio in zilele noastre, chiar daca este un pic prafuita si invinetita de limba engleza.

Splendorile, volutele si briosele limbii franceze sunt un dar pentru noi. Cunoasterea limbii franceze este ceva de presupus pentru romani si destul de usor de afirmat, pentru ca textul juridic din cartile de drept romanesti de drept civil seamana mult cu textul cartilor de drept frantuzesti. Doctrina franceza a fost si este un nesecat izvor de inspiratie pentru juristii romani, corifei si epigoni deopotriva.

Pentru noi, juristii, limba franceza este mai putin limba lui Napoleon, e mai mult limba codului civil, monumentul juridic al dreptului romanesc, rondul cu flori al giratoriului in care luam directii juridice. Viitorul cod civil pentru romani pastreaza traditia. Limba franceza ramane un instrument foarte util pentru intelegerea aprofundata a notiunilor juridice si pentru gasirea argumentelor de combatere a simplitatii cochete a textului de lege. Practicianul isi doreste cai de interpretare si savureaza franceza pentru a intra adanc si temeinic in carnea conceptelor.

Daca nu stiti limba franceza, invatati! Merita!

Andrei SAVESCU


Aflaţi mai mult despre , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Pentru ce este buna limba franceza”

 1. Isabela BEALCU spune:

  Nu pot spune prea multe despre limba franceza, si cu siguranta nu o pot lauda.
  Sunt de acord cu faptul ca este limba codului civil si poate chiar a dreptului, dar comparativ cu dreptul si legile, limba franceza este mult mai greu de invatat- atatea accente si stiluri un pic mai grele de pronuntie.
  Trebuie sa recunosc, este cu adevarat o limba foarte ascutita.

 2. Amy NEAGOE spune:

  Ne-literar analizat, parerea mea proprie si personala asupra limbii Franceze este ca nu are eficienta pt.eliminarea acestor injusteţi şi misoginisme din Codul Penal Francez, dar şi din cel Romîn. Din cîte ştiu eu, legislaţia Franceză a fost complet modificată după cel de al 2lea Război Mondial, atunci cînd populaţia autohtonă de -uri:aproape a dispărut.
  La fel s-a întîmplat şi cu Dreptul Romîn, cu toate că ştiu, din acţiuni ale Asociaţiei T.A.T.A. d.e., că sunt diverse situaţii în care femeia beneficiază de mult mai mult, în urma unui divorţ d.e.
  Oricum, eu nu am studiat dreptul la şcoli de drept şi nici nu activez în domeniul acesta al dumneavoastră, cu toate că şi eu fac ‘advocacy’. Cu toate acestea, acum, fiindcă tocmai îmi pregăteam tema la business communication(comparings btwn. the law system in U.S.A. and Ro: pt.detalii, am trimis varianta1 a temei mele, domnilor Săvescu şi Piperea, în urmă cu cîteva zile, cred) ; am observat că Guvernul Romîn este atît de impotent(scuzaţi-mă vă rog, însă vorbesc direct, în stil American), încît nu este în stare să facă conexiuni corecte între demografia Romîniei şi celei a E.U.
  Cu alte cuvinte, în loc să înţelegem că Romînia e Romînia iar Occidentul e mult prea diferit de ceea ce ne putem închipui noi, ne grăbim să adoptăm cu o fervoare aparte, întreaga legislaţie propusă de C.E. Îmi pare atît de rău că Ministerul de Externe şi Guvernul Ro. se umilesc, atît de mult..şi faptul că ne grăbim să încercăm să devenim şi noi ceea ce vor ei să devină acum…
  în opinia mea, ar trebui adoptat mai mult sistemul legislativ al ţărilor din EU de Nord(Elveţia, Danemarca şi chiar din Codul Penal al Germaniei) şi nicidecum cel American.
  Ca să revin la subiect: consider că Franţa lui Szarkozi este cea descrisă de Lucian Boia, în cartea sa(cu toate că în Franţa, intelectul este respectat!!) iar noi, prin legislaţia pe care o adoptăm şi cu care avem curaj să ne mîndrim: nu facem decît să promovăm din ce în ce mai mult ţigănimea şi drepturile ‘de exprimare’ ale ţigănimii, în RATBuri, în şcoli şi peste tot dar şi boşorogimea comunistă, vagabondajul masculin şi feminin, etcaetera. Nu îmi rămîne decît să închei, precum Francois Villon: ‘Ou sont les neiges d’antant’?
  Vă mulţumesc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.