« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Iordachescu, Udrescu si asociatii ref. modalitatea de instrumentare a dosarului privitor la Liviu Florian
29.03.2011 | JURIDICE.ro, Iordachescu, Udrescu si asociatii

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Asistam in ultimele saptamani la o campanie de presa orchestrata si incurajata de autoritatile judiciare care vizeaza „dosarul mitei de la vama Halmeu”, in cursul careia acte ale dosarului de ancheta sunt aduse la cunostinta opiniei publice, prin intermediul presei. Dezbaterea juridica a dosarului s-a mutat din salile instantelor de judecata in studiourile televiziunilor si in paginile ziarelor. Acest fapt aduce o atingere grava prezumtiei de nevinovatie de care se bucura dl. Florian Liviu, dar creeaza si o presiune importanta asupra magistratilor desemnati sa se pronunte asupra starii acestuia de libertate. Inducand in constiinta opiniei publice certitudinea culpabilitatii dlui. Florian prin prezentarea unilaterala a starii de fapt, o astfel de campanie de presa declansata de autoritati contravine in mod flagrant tuturor obligatilor profesionale ale procurilor si judecatorilor, astfel cum sunt acestea stabilite prin textele legale incidente.

In afara comunicatelor de presa transmise de catre DNA prin purtatorul sau de cuvant, in prezenta cauza, pe cai obscure dar care nu pot avea o alta sursa decat organele judiciare, presa a intrat in posesia a numeroase acte de procedura, ce sunt lipsite de caracter public. Presa a fost inundata de copii ale propunerii de arestare preventiva, ce se judeca in camera de consiliu, de transcrieri ale unor interceptari telefonice, ce au regim special prevazut de art. 911 si urmatoarele din Codul de procedura penala. Mai mult, presei i s-a comunicat o copie de pe rechizitoriu, anterior fixari primului termen de judecata si anterior ca acesta sa fie comunicat inculpatilor si aparatorilor acestora. Subliniem faptul ca toate aceste acte  facute publice contin numeroase afirmatii lipsite de orice suport probator, speculatii ale procurorului de caz, pentru a nu le numi altfel. Privind sau citind aceste documente, opinia publica are credinta culpabilitatii inculpatilor, fara a fi avut posibilitatea sa i se prezinte si probele ce sustin nevinovatia acestora, si solicita imperios masuri dure de sanctionare a unor fapte de coruptie de mare gravitate. In acest context, afirmatia purtatorului de cuvant al Tribunalului Satu-Mare facuta in fata presei, potrivit careia „dl. Florian va fi tinut arestat cat va fi necesar”, vine sa certifice opiniei publice ca organele de justitie isi fac datoria.

Toate aceste actiuni ale organelor judiciare sunt vadit contrare normelor legale incidente. Potrivit Hotararii Plenului CSM nr. 277/2006 presa poate avea acces la informatii cu privire la dosarele penale in curs de solutionare numai prin intermediul purtatorului de cuvant al institutiei judiciare in cauza. Potrivit aceleasi hotarari a CSM „informatiile furnizate reprezentantilor mass-media nu trebuie sa pericliteze bunul mers al activitatilor judiciare, sa afecteze principiul confidentialitatii sau sǎ duca la incalcarea altor drepturi, in conformitate cu legile interne, pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte”. De asemenea, potrivit Recomandarii Rec(2003) 13 a Comitetului Ministrilor a Consiliului Europei, opiniile si informarea despre procesele penale in derulare trebuie sa fie comunicate si diseminate prin  media numai daca aceasta nu prejudiciaza prezumtia de nevinovatie a suspectului sau acuzatului. In acest context, in urma cu putin timp, Inspectia Judiciara din cadrul CSM a formulat mai multe recomandari adresate tuturor autoritatilor judiciare, pentru a preintampina o practica care tinde sa devina regula, in special in cauzele instrumentate de DNA.

Consideram ca procesele penale trebuie sa se desfasoare in fata judecatorilor si nu a opiniei publice. Cetatenii Romaniei au dreptul sa fie informati despre procesele penale in curs, cu conditia ca informatiile oferite sa fie neutre si sa nu afecteze prezumtia de nevinovatie a inculpatilor. Obligatia stabilita prin Constitutie in sarcina magistratilor este aceea de a proteja drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor, inclusiv prezumtia nevinovatie. Consideram ca actiunile abuzive care au marcat pana la acest moment desfasurarea acestui proces penal trebuie sa inceteze, permitand judecatorilor sa pronunte hotarari strict pe baza actelor dosarului si a intimei lor convingeri, departe de orice presiuni exterioare salii de judecata.

Pentru Juridice.ro, Iordachescu, Udrescu si asociatii

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Drept penal, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Iordachescu, Udrescu si asociatii ref. modalitatea de instrumentare a dosarului privitor la Liviu Florian”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD