Avocatura: profesie sau afacere – Craiova, 18 martie 2011. Cum a fost
29 martie 2011 | JURIDICE.ro
Baroul Dolj in parteneriat cu Editura Universul Juridic a organizat vineri, 18 martie 2011, in Craiova la Sala Mare a Prefecturii Dolj, conferinta „Avocatura: profesie sau afacere”, relatand, pe larg, desfasurarea acesteia:
„Lucrarile acesteia au fost conduse si moderate de dl. prof. univ. dr. Ion Turculeanu, Decanul Baroului Dolj, care a subliniat actualitatea temei si necesitatea dezbaterii in contextul dezvoltarii economice si a conturat noile valente in care trebuie exercitata profesia de avocat.
Cu aceasta ocazie a inmanat invitatului conferintei, d-lui Ion Predescu, judecator la Curtea Constitutionala, din partea U.N.B.R. si a presedintelui acesteia, dl. Gheorghe Florea, diploma si medalia jubiliara „1990-2010 – 20 de ani de profesie independenta si organizare autonoma”.
Din partea Centrului teritorial INPPA Craiova au fost inmanate diplome pentru meritele in infiintarea Centrului – d-nei Decan a Baroului Valcea, Marin Vladulescu Floriana si d-lui Calin Nicolae, Decanul Baroului Olt.
Dl. Ion Predescu a transmis multumiri Presedintelui UNBR si si-a exprimat increderea deosebita in fermitatea si rigoarea care il caracterizeaza pe Presedintele Uniunii si pe care le-a asigurat si in organizarea profesiei de avocat „mai ceva decat in alte profesii”. A subliniat ca aceasta diploma ii evoca cei peste 38 de ani in avocatura, cat si faptul ca „legea avocaturii a fost lucrata avand ca autor necunoscut comisia juridica a Senatului, pe care a prezidat-o ani indelungati”.
Dl. prof. univ. dr. Horia Diaconescu a conturat in cuvantul sau rolul avocatului in contextul actual.
Dl. Ion Predescu a facut o prezentare a evolutiei corpului de avocati, a trasaturilor specifice avocatului, punand accent pe reputatia si atingerea scopului social al acestora.
Dl. conf. univ. dr. avocat Lucian Sauleanu a sustinut materialul cu titlul „Managementul avocaturii: teme actuale si tendinte„.
D-na Marin-Vladulescu Floriana, Decan Baroul Valcea a sustinut necesitatea implicarii tinerilor avocati in activitatile de organizare si in problematica profesiei de avocat.
D-na Monica Livescu, Prodecanul Baroului Valcea, a prezentat recenzia cartii „Drept international privat – Partea generala” a d-nei prof. univ. dr. Bianca Predescu, aparuta la Editura Wolters Kluver.
D-ra prof. univ. dr. Bianca Maria Carmen Predescu a explicat in cuvantul sau care a fost fundamentul scrierii cartii, rolul jucat de inaintasii din familie, de experienta din politica, de la catedra si din avocatura.
Redam din cuvantarile celor care au conferentiat.
Dl. prof. univ. dr. Horia Diaconescu : „Pascal, in judecatile sale despre justitie, arata ca justitia fara forta este o slabiciune, forta fara justitie este tiranica, justitia fara forta este contestata de cei rai, iar forta fara justitie este acuzata”.
„Ne confruntam cu o decredibilizare a ideii de justitie. De aceasta lipsa de autoritate a justitiei este legata si profesia de avocat, pentru ca, odata cu justitia, este implicata si autoritatea noastra profesionala, cei care suntem slujitorii ideii de justitie. Sper ca argumentele apararii sa fie persuasive, convingatoare si sa determine nevoia instantelor nu numai de le a asculta, ci si de a le lua in seama”
„Profesia noastra actuala este ingreunata si de instabilitatea legislativa, manifestata prin schimbarea legilor cu o frecventa adeseori ingrijoratoare si tendinta de incriminare prin legi speciale, practica pagubitoare pentru existenta statului de drept. La un moment dat nu mai stii ce act normativ reglementeaza o anumita materie. Este afectat unul din principiile fundamentale ale dreptului: «nimeni nu poate invoca necunoasterea legii». In multitudinea de acte normative este absurd sa pretinzi unui om sa cunoasca noianul lor”.
„Reflectati asupra a trei coordonate: necesitatea profesiei de avocat in asigurarea justitiei, ca forta sociala a unei societati democratice; practica de legiferare rapida intr-o graba inexplicabila; efectele nocive ale instabilitatii legislative asupra societatii disciplinate, normate”.
Dl. judecator Ion Predescu : „Conducerea UNBR demonstreaza ca poarta grija deosebita pastrarii profesiei de avocat, astfel cum trebuie ea sa existe”
„Invatamantul profesional al avocatilor stagiari si al avocatilor isi are originea in Oltenia. Colegiul de conducere al Baroului Oltenia in 1953-1954 a organizat invatamantul avocatilor stagiari, la inceput impreuna cu stagiarii judecatori si procurori (…). V-am evocat aceste evenimente pentru a sublinia preocuparile de origini in Oltenia cu privire la pregatire, nivel de profesionalism. Constat cu satisfactie ca aceste preocupari continua cu raspundere, seriozitate si competenta”.
„Cu privire la titlul conferintei – daca avocatura este si altceva decat profesie, va rog sa aveti in vedere art.24 din Constitutie care il mentioneaza pe avocat sub acest nume. Avocatul este mentionat in Constitutie ca profesie, ca sustinator al drepturilor partilor implicate in procese”.
„Toti practicienii avocati trebuie sa cunoasca cat mai bine care sunt exigentele acesteia in perioada actuala. Nu putem trece peste constatarea pe care o facem in fiecare zi, fiecare dintre noi: toate profesiile sunt tulburate in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic. Si in justitie sunt tulburati pentru ca (…) au mai multe probleme decat cei care exercita profesia de avocat”.
„Nu incape nicio indoiala ca avocatura este o profesie si pentru aceasta oricine sa citeasca titlul legii avocaturii si primul cuvant al art.1. Avocatul, spre deosebire de alte profesii juridice este independent, dar se supune si el legii. Este autonom in cel mai deplin sens al cuvantului”.
„Am sustinut cu tarie grija pentru avocatii stagiari si avocatii indrumatori (…), grija pentru pregatirea avocatilor si treptele profesionale pe care trebuie sa le parcurga in raport de nivelul instantelor”.
„Multa vreme, pana in sec. XIX, prima trasatura a personalitatii avocatului se considera a fi talentul si inclinatia actoriceasca, retorica.(…) In mod constant se apreciaza ca prima caracteristica a avocatului este inteligenta. Avocatii care se afirma in profesie nu sunt prezumati, ci sunt realmente persoane inteligente. De ce? Datorita dificultatilor in exercitarea acestei profesii, prin implicatiile in toate domeniile pe care le cuprind (….) Nu toti cei care au ca baza de pregatire stiintele dreptului pot profesa in conditii apreciabile, recunoscute, avocatura. Talentul, oratoria intregesc celelalte aptitudini psihice pe care trebuie sa le aiba persoanele care profeseaza avocatura. Cum se face ca persoanele dominante in avocatura sunt persoane feminine?( …) Sunt obligat sa tin seama de tot ce am spus mai inainte, la dotari, inzestrari naturale si mai ales aici intervine diferenta: la cultivarea si dezvoltarea lor”.
„Presedintele Gheorghe Florea are avantajul experientei deosebite in avocatura, al exigentei si rigorii (….) La toate modificarile legislative privind legea avocaturii a participat cu o constiinciozitate si rigoare deosebita”.
„Profesia de avocat este o profesie a personalitatii. Cere respect, stima, constiinciozitate, raspundere. Avocatul se supune ca toti ceilalti regulilor sociale”.
„In demnitatile mele ulterioare avocatura m-a ajutat mult si a fost baza activitatii mele ca senator.(…) Eu nu am pierdut nicio batalie in Senat datorita activitatii mele de avocat. Nu m-am angajat niciodata in dispute in Senat pe care riscam sa le pierd”.
„Astazi se constata cam multa mediocritate si insuficienta pregatire in legiferare si de aici vin desele schimbari legislative”.
„V-as adresa o rugaminte: avocatul a fost in perioada anterioara comunismului foarte prezent in viata sociala, politica, publica, culturala a localitatii(…) Este bine sa fiti mai activi in viata publica, politica, civica, impartasind si conducand, inspirand si orientand preocuparile concetatenilor dvs”.
Dl. decan Ion Turculeanu : „Va multumesc, d-le ministru pentru frumoasa pledoarie pentru profesia de avocat”.
„Cu privire la legea 202/2010 dezbatuta la conferinta anterioara, ne-am fi asumat dificultatile acestei legi, responsabilitatile noi, daca, corelativ cu ele, am fi avut si o extindere a activitatilor si nicidecum o restrangere. Ar fi banal sa ma refer aici doar la institutia divortului. Noi avocatii am fi putut face foarte multe. Se stie ca oamenii nu cunosc, nu citesc legile. Nu inteleg de ce nu a fost introdusa obligativitatea prezentei avocatului macar in caile de atac, daca nu chiar la fondul cauzei”.
Dl. conf. univ dr. avocat Lucian Sauleanu : „Alegerea titlului conferintei („Avocatura: profesie sau afacere”) nu este intamplatoare, ea fiind facuta in decembrie 2010 pornind de la actualitatea temei si necesitatea dezbaterii, dovada fiind si organizarea de catre UIA pe 15-16 aprilie 2011 la Porto (Portogalia) a unui seminar pe aceasta tema: „The Business of Law and the Profession of Law”.
„Nu este usor a trage o concluzie, intr-un sens sau altul si cu siguranta multi avocati sustin ca avocatura este doar o profesie, cum, de altfel, sunt si multi avocati ce considera avocatura doar o afacere. Mai mult, constatam ca aceasta dihotomie capata uneori accente dramatice.”
„Intr-un studiu se retine ca: „evolutia profesiei legale de avocat este puternic marcata de amplificarea fara precedent a activitatii normative, care determina o noua conotatie si o noua valoare profesiei de avocat , dar si de evolutia sa catre mediul economic.”
„Mai intai de toate trebuie sa identificam: 1.statutul actual al avocatului si relatiile din interiorul breslei (factori interni); 2.influenta mediului social si economic (factori externi); 3. solutii.” As pleca de la a contura conditia actuala a avocatului de la un articol publicat de catre decanul Baroului Paris, dl. Cr. Chariére Bournazel : „Dupa 22 de ani de avocatura venitul unui avocat este de 850 de euro pe luna. Asadar, dupa mult timp, avocatul nu mai este acel mare burghez care-i facea onoare clientului sau de a-l primi. Sistemul actual este hiperelitist, in care o minoritate traieste in „El Dorado” si altii, marea majoritate a avocatilor, careia i se „conserva rangurile” de profesie liberala, sunt in curs de pauperizare.(…) La acesti juristi in roba neagra prin urmare exista in fiecare an mai multi bogati si, totodata, mai multi saraci, cu un venit mediu incredibil de mic pentru acest nivel de studii, in conditiile in care in ultimii 15 ani numarul avocatilor s-a dublat depasind 50.000″.
Dl. Marin Voicu, avocat in Baroul Bucuresti, fost judecator CEDO, intr-un studiu retine: „…cateva „case” de avocati se autoprezinta, in principal, prin portofoliile de firme asistate, intre care unele multinationale si prin cifrele de afaceri (…) intalnim cativa parteneri si zeci (chiar sute) de salariati, cluburi care, de regula, in „acord” cu guvernantii si varfurile administratiilor locale si-au impartit „marea piata a asistentei avocatiale. Marea majoritate, in care tinerii ocupa ponderea, realizeaza venituri modeste, sunt „abonati” la oficii, se afla in situatia jenanta de a nu-si putea achita nici macar taxele la barou, fara a avea o minima infrastructura de sediu si alergand zilnic de la o instanta la alta”.
Cauzele conditiei actuale (adica aparitia si accentuarea pauperizarii majoritatii avocatilor si, pe de alta parte, conturarea unui mic procent de avocati cu venituri foarte mari ) sunt usor de intrezarit: numar mare de avocati, conditiile economice nu foarte bune, lipsa unui ajutor real din partea statutului, dar si o pasivitate in gasirea unor solutii la nivelul breslei.(…) Se observa conturarea unor diferente chiar la nivelul barourilor, diferente ce pornesc tot de la factori social si economici.
Constatam o depersonalizare a relatiilor dintre avocati, insa efectul contrar il observam in intarirea structurala a breslei; modalitatea clasica de relationare/raportare avocat – barou dispare, locul acesteia fiind luat de alte forme de interactiuni (informatii oferite de barou pe pagina sa web, organizarea unor conferinte ori evenimente mondene).
„De ce ne-ar fi frica sa recunoastem ca avocatura este si o afacere? Si cui i-ar dauna sa recunoastem asa ceva? Temerea porneste chiar de la sensurile cuvantului „afacere”. Nu cred ca acest cuvant „afacere” trebuie sa fie interpretat intr-un sens peiorativ; nu discutam despre „comert” – termen ce inseamna cu totul altceva atat juridic si economic, dar si metaforic.”
„Introducerea societatii profesionale cu raspundere limitata ca si societate civila cu personalitate juridica vine in intampinarea rezolvarii unor probleme ce tin de dezvoltarea activitatii. Solutia depasirii situatiei actuale este in adoptarea unor reguli/proceduri specifice sau apropiate mediului de afaceri.”
„Dezvoltarea economica impune readaptarea practicilor in profesie, aceasta fiind marcata ireversibil de noul context economic. Chiar daca renumele unui avocat ramane cea mai buna garantie pentru pastrarea clientilor si cresterea numarului lor, totusi a face fata noilor conditii impune gasirea unor solutii practice optime atat structurale la nivel de profesie, dar si la nivel individual (management).
Evident ca solutiile la problemele actuale (in contextul cresterii numarului de avocati si unei clientele restranse sau paupere) trebuie regandita, activitatea avocatului (serviciile/activitatile) cu scopul largirii in fapt a pietei. Unele din aceste solutii sunt la latitudinea avocatilor, altele depind de modificari legislative: specializarea sa fie recunoscuta statutar si exercitata doar in urma unui examen pe respectivele ramuri de drept ; monopolul reprezentarii legale, macar partiale cum exista in anumite state ale U.E. in fata instantelor supreme (..); stabilirea unor onorarii minimale.”.
„Au crescut costurile unui proces si ma refer, in primul rand, la nivelul taxelor de timbru in cazul litigiilor evaluabile, oare avocatul nu ar putea sa incaseze un onorariu minimal la nivelul taxei de timbru?”
„ Se impune „conturarea unui regim fiscal adaptat la specificul avocaturii: nu exista un regim clar al deductibilitatilor fiscale”. (…) Se observa tendinta legiuitorului din anumite puncte de vedere de a ne aplica regulile specifice activitatilor economice si sub anumite aspecte nereglementarea corespunzatoare a unor institutii juridice adaptate specificului si scopului avocaturii”.
„Inflatia normativa face imposibila asigurarea unei reprezentari juridice/consultante de un singur avocat pe toate ramurile de drept. Se impune reinventarea modului de gestionare a activitatii si urmarind acest tel urmeaza a avea loc o transformare cantitativa (mai multe societati de avocatura puternice capabile sa sustina mai multe specializari, mai multi avocati, cu investitii imobiliare si mobiliare adecvate), dar si calitativa. Trebuie sa identificam si sa intarim elementele ce configureaza actuala pozitie a avocatului. Specializarea si consultanta juridica, adica a oferi unui client un sprijin privitor la probleme sale implica si o responsabilizare a profesiei”.
„Concluzionand, nu cred ca trebuie sa punem pret pe o simpla diferentie: profesie sau afacere. Este doar o problema terminologica. Esenta trebuie cautata in alta parte: in modul in care noi, avocatii, intelegem sa face datoria atat pentru a atinge scopul social, dar si pentru asigurarea bunastarii personale si a tuturor celor din breasla.”
D-na Marin-Vladulescu Floriana, Decan Baroul Valcea: „Va felicit d-le decan pentru tema aleasa, va felicit d-le Sauleanu pentru cele sustinute. Pentru noi sunt tot felul de nelinisti care apar ca urmare a modificarilor legislative, a modificarilor legii profesiei de avocat”.
„Va vad multi tineri aici. Ca sa poti sa acoperi intreaga problematica a profesiei de avocat, tinerii ar trebui sa se implice foarte mult cu ideile pe care le au, cu propuneri de lege ferenda, ajutand Consiliul Baroului si decanatul. In perspectiva Congresului avocatilor ar fi foarte interesant sa se dezbata chestiuni importante, care sa fie benefice profesiei de avocat. Numai prin solidaritate putem reusi. Chiar daca exista aceasta dihotomie – profesie sau afacere- eu cred ca cele doua pot coexista foarte bine: numai un avocat foarte bine pregatit poate sa reziste in aceasta profesie dura, dar, pe de alta parte, trebuie sa fii si foarte bun manager. Nu poti sa reusesti daca nu poti sa-ti gestionezi propriul cabinet, avand in vedere ca marea majoritate isi desfasoara activitatea in aceasta forma individuala”.
« Baroul Valcea a avut initiativa unor astfel de conferinte inainte de a fi reglementata obligativitatea pregatirii profesionale continue, pentru ca am simtit nevoia ca avocatii sa se pregateasca. »
Dl. Decan Ion Turculeanu: „Cand am pus bazele Centrului Teritorial Craiova nu am anticipat ca, prin modificarea Legii nr. 51/1995, Centrele se vor ocupa de tot ceea ce inseamna invatamantul initial si continuu in profesie”.
D-na Monica Livescu, Prodecanul Baroului Valcea: „Am onoarea sa fac prezentarea cartii d-nei Bianca Predescu. Aparitia acestei carti ca si nasterea unui copil este un prilej de bucurie. Spun acest lucru pentru ca orice noua aparitie de carte in general, dar si in materia speciala a dreptului, este un nou inceput. Chiar daca ea se bazeaza pe experienta inaintasilor, la care se refera chiar in „argumentul” cartii si am in vedere autori de referinta ca Tudor R. Popescu, Ion Filipescu, profesionisti pe care unii dintre noi i-am avut ca profesori, cred ca aceasta carte se inscrie si ea in aceasta panoplie de mari purtatori de cuvant ai dreptului, mai ales in acest domeniu atat de complex al dreptului international privat.
Cei care am studiat inainte de 1989 dreptul international privat, ni se parea o materie arida, fara legatura cu realitatile practice ale acelor ani si de aceea poate nu era la fel de indragita ca alte materii mai spectaculoase cum este penalul, care ii atrage prin elementele de senzational pe multi dintre tinerii care invata intr-ale dreptului. Realitatea zilelor de azi ne impune insi o cu totul alta abordare. Globalizarea a devenit un cuvant la ordinea zilei, intrarea in spatiul Schengen, emigratia romaneasca masiva dupa 1989, in special in tarile Uniunii Europene, toate aceste elemente impun o cu totul alta abordare a dreptului international privat. D-na Bianca Predescu a indraznit cu mult curaj, cu forta, in maniera pe care i-o cunoastem, sa abordeze aceasta problematica deosebit de complexa si de vasta. Cred ca putini autori doctrinari au curajul sa se apuce de un asemenea tratat. Fara a face aici semantica, il numesc „tratat” pentru ca, desi este intitulat cu modestie, „curs universitar”, prin maniera de abordare speciala, prin problematica complexa, prin trimiterile la doctrina romaneasca, dar, mai ales, straina, cum era si normal intr-o asemenea materie specifica, aceasta carte se poate numi tratat, din cele de referinta, care vor ramane in asemenea maniera calificate si pentru viitor.
Sunt avocat din 1989 si, in ultimii ani, m-am confruntat ca si poate multi dintre dumneavostra, cu o serie de litigii deosebit de complexe, in care cunoasterea notiunilor de drept international privat ajunge sa fie tot mai necesara pentru aplicarea in cauzele cu care ne confruntam.
De aceea, pledoaria mea este pentru aceasta carte sub aspectul ca, fiecare dintre noi sa o aiba in biblioteca, si nu numai, sa o citeasca, sa se raporteze la ea ca la o lucrare pe care te poti baza in totalitate cand te confrunti cu astfel de probleme. O asemenea carte poate sa insemne „cresterea” mai multor generatii de „copii”, si am in vedere nu numai studentii, ci si cei care ne formam continuu, pana cand iesim din aceasta profesie. Gasim aici semintele necesare pentru a le pune intr-un pamant roditor, respectiv cauzele noastre concrete, problemele celor care apeleaza la serviciile noastre pentru a le gasi rezolvarea acestora.
Am sa va spun cum am ajuns sa fac prezentarea cartii : acum doua saptamani, lucrand la un caz complex, oarecum „celebru” , cautam in librarii doctrina pentru rezolvarea unora dintre problemele cazului, fiind un caz cu multe elemente de extraneitate, care implica inclusiv aplicarea unor norme conflictuale. Am gasit cartea d-nei Predescu, am gasit ideile care sa ma ajute in solutiile pe care urma sa le propun in acel caz. Am sunat-o pe dna Bianca Predescu, spunandu-i: „O asemenea carte trebuie sa aiba o aparitie pe masura solutiilor pe care ni le aduce noua, practicienilor”. De aceea, o recomand cu caldura, va va fi de folos in orice demers juridic pe care il veti avea si care va avea o legatura cu dreptul international privat. Veti regasi aici nu numai chestiuni pur tehnice, ci este chiar o lectura placuta: de la cazul printului Bibescu – Bauffremont, care a generat prima „cauza pilot” in termeni actuali, care a deschis in dreptul international privat teoriile asupra fraudei la lege. Tot aici veti putea citi despre alte spete celebre in dreptul international privat: „succesiunea maltezului” , „testamentul olandezului”, „casatoria grecului ortodox”.
„Daca atunci cand suntem studenti ne dorim manuale cat mai subtiri, cand suntem practicieni ne dorim carti cat mai detaliate, cu note de subsol ample, cu trimiteri la doctrina, astfel incat sa ne fie un instrument cat mai util, asa cum este si acest tratat.
Asteptam cu interes volumul 2, cuprinzand partea speciala a tratatului”.
D-ra prof. univ. dr. Bianca Maria Carmen Predescu: „In cele trei domenii in care activez – profesia de avocat, catedra si politica, eu sunt un om curajos. Initiativa acestui moment apartine Monicai Livescu, o persoana deosebita. Ma bucur ca atat avocatii din Valcea, cat si cei din Bucuresti au un profesionist de acest calibru. Multumesc pentru colaborarea dintre noi, dintre cele doua barouri membre ale Centrului teritorial I.N.P.P.A, le multumesc public ca am reusit sa fiu actor pe aceeasi scena cu Dan Puric, la teatrul „Anton Pann” din Valcea, ceea ce e o ocazie mai rara si le urez mult succes in continuare”.
„Am pornit de la o idee de baza cand am scris cartea in formatul initial. Sunt a treia generatie de avocati din familia mea. Am reusit sa-l continui nu numai pe tata, ci si pe bunicul meu, George Demetrescu Miulescu – autorul primei si singurei istorii a Baroului Dolj – pe care promit sa o contiuam”.
„Din respectul fata de inaintasi am scris cartea, dupa ce doi ani am citit toate cartile de drept international privat si conexe aflate in foarte bogata biblioteca a Baroului Dolj, incepand cu Karl Friedrich von Savigny 1840-1841 si am scris, ca sa se vada tot ce au gandit inintasii nostrii, fara de care noi, cei de azi, nu puteam avea judecatile pe care le avem. In forma actuala, am continuat-o si cu ceea ce s-a supraadaugat din dreptul comunitar – dreptul institutional si dreptul material, punand intr-o lumina reala modificarile survenite in raporturile cu elementele de extraneitate pentru Uniunea Europeana. De aceea este interesanta forma actuala. Pentru ca a trebuit sa fiu pragmatica, mi-am rezervat dreptul de a continua cu o parte speciala, strict de drept international privat european, care, cred, ca va fi o lucrare foarte folositoare pentru avocati si nu numai pentru ei”.
„In timp am mai invatat un lucru din politica, anume ca orice activitate este mai intai una sociala si trebuie sa te adresezi tuturor. Fata de complexitatea dreptului minternational privat, pentru ca si cei mai putin studiosi sa ramana cu ideile de baza, in forma editata de Wolters Kluwer am adaugat, la finalul fiecarei sectiuni, un rezumat al problemelor tratate”.
„Ma bucur foarte mult ca structura atat de activa pe care Decanul Turculeanu o tine in functie – Baroul Dolj, mi-a oferit posibilitatea de a organiza aceasta prezentare alaturi de cei apropiati, colegii mei avocati. Prin toate actiunile din ultima perioada am dovedit ca avocatura este o profesie, ca vrem sa fim la fel de respectati cum eram in perioada interbelica. Pe viitor sa va implicati mai mult in politica, in vederea cresterii reale a calitatii vietii. Daca nu ai abilitatea si apoi abilitarea de a te face ascultat in orice confruntare, atunci sa nu te plangi. Urez succes tuturor tinerilor avocati! Cereti foarte mult de la voi si cu multa putere impingeti orice structura mai departe, mai departe, pentru ca, daca stai sa ti se dea, nu ti se da nimic, absolut nimic! Stim asta foarte bine si din solutiile si confruntarile de zi cu zi”.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro