« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Modificari in legatura cu cercetarea disciplinara a magistratilor
29.03.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 204 din data de 24 martie 2011 a fost publicata Legea nr. 36/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2009 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Legea aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2009 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii,  cu unele modificari si completari vizand cercetarea disciplinara a magistratilor, precum si drepturile si obligatiile inspectorilor judiciari pe perioada exercitarii mandatului.

Potrivit noii legi, in termen de maximum 10 zile de la data sesizarii inspectiei judiciare, comisia de disciplina corespunzatoare poate dispune clasarea sau, dupa caz, efectuarea cercetarii disciplinare.

In vederea exercitarii actiunii disciplinare, cercetarea disciplinara este obligatorie.

Cercetarea disciplinara se efectueaza in termen de 30 de zile de la data dispunerii acesteia, cu exceptia situatiei in care intervine suspendarea. Comisia de disciplina poate dispune prelungirea termenului cu cel mult 30 de zile, daca exista motive intemeiate care justifica aceasta masura.

In cazul in care comisia de disciplina considera ca exercitarea actiunii disciplinare nu se justifica, dispune clasarea. Rezolutia comisiei de disciplina se comunica persoanei care a formulat sesizarea si persoanei vizate de sesizare.

Rezolutia de clasare poate fi atacata potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, de persoana care a formulat sesizarea si persoana vizata de sesizare

Actiunea disciplinara poate fi exercitata in termenul de prescriptie de cel mult un an de la data la care fapta a fost cunoscuta de Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu mai tarziu de 2 ani de la data savarsirii faptei.

Legea mai stabileste ca membrul Consiliului Superior al Magistraturii fata de care se exercita actiunea disciplinara nu participa in calitate de membru ales la lucrarile sectiei in care se judeca actiunea disciplinara.

Pe perioada mandatului inspectorilor judiciari, legea prevede ca acestia isi pastreaza drepturile si sunt supusi obligatiilor, interdictiilor si incompatibilitatilor ce revin judecatorilor si procurorilor. Perioada in care judecatorul sau procurorul este inspector judiciar in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii constituie vechime in functia de judecator sau procuror.

Legea abroga dispozitiile care stabileau dreptul la decontarea chiriei pentru inspectorii judiciari care, inainte de numirea in functie, au functionat la alte instante sau parchete decat cele din municipiul Bucuresti.

 
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD