Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Modificari in legatura cu cercetarea disciplinara a magistratilor
29.03.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 204 din data de 24 martie 2011 a fost publicata Legea nr. 36/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2009 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Legea aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2009 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii,  cu unele modificari si completari vizand cercetarea disciplinara a magistratilor, precum si drepturile si obligatiile inspectorilor judiciari pe perioada exercitarii mandatului.

Potrivit noii legi, in termen de maximum 10 zile de la data sesizarii inspectiei judiciare, comisia de disciplina corespunzatoare poate dispune clasarea sau, dupa caz, efectuarea cercetarii disciplinare.

In vederea exercitarii actiunii disciplinare, cercetarea disciplinara este obligatorie.

Cercetarea disciplinara se efectueaza in termen de 30 de zile de la data dispunerii acesteia, cu exceptia situatiei in care intervine suspendarea. Comisia de disciplina poate dispune prelungirea termenului cu cel mult 30 de zile, daca exista motive intemeiate care justifica aceasta masura.

In cazul in care comisia de disciplina considera ca exercitarea actiunii disciplinare nu se justifica, dispune clasarea. Rezolutia comisiei de disciplina se comunica persoanei care a formulat sesizarea si persoanei vizate de sesizare.

Rezolutia de clasare poate fi atacata potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, de persoana care a formulat sesizarea si persoana vizata de sesizare

Actiunea disciplinara poate fi exercitata in termenul de prescriptie de cel mult un an de la data la care fapta a fost cunoscuta de Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu mai tarziu de 2 ani de la data savarsirii faptei.

Legea mai stabileste ca membrul Consiliului Superior al Magistraturii fata de care se exercita actiunea disciplinara nu participa in calitate de membru ales la lucrarile sectiei in care se judeca actiunea disciplinara.

Pe perioada mandatului inspectorilor judiciari, legea prevede ca acestia isi pastreaza drepturile si sunt supusi obligatiilor, interdictiilor si incompatibilitatilor ce revin judecatorilor si procurorilor. Perioada in care judecatorul sau procurorul este inspector judiciar in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii constituie vechime in functia de judecator sau procuror.

Legea abroga dispozitiile care stabileau dreptul la decontarea chiriei pentru inspectorii judiciari care, inainte de numirea in functie, au functionat la alte instante sau parchete decat cele din municipiul Bucuresti.


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.