Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Inregistrarea unei marci comunitare. CJUE. Hotararea in cauza C-96/09 P Anheuser-Busch Inc./Budĕjovický Budvar
30.03.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content
JURIDICE - In Law We Trust

O indicatie geografica protejata intr-un stat membru poate impiedica inregistrarea unei marci comunitare numai atunci cand este efectiv utilizata in mod suficient de semnificativ in comert intr-o parte importanta a acestui stat.

Potrivit unui comunicat al CJUE, intre 1996 si 2000, productorul de bere american Anheuser-Busch a formulat o cerere la OAPI pentru inregistrarea semnului figurativ si verbal „BUD” ca marca comunitara. Fata de aceasta cerere, producatorul de bere ceh Budějovický Budvar a formulat opozitii, motivand ca denumirea „bud” este protejata, in baza unor tratate in Franta, Italia, Portugalia si Austria.

OAPI a respins cerera producatorului ceh motivand ca dovezile prezentate de acesta erau insuficiente. In replica, intreprinderea ceha a sesizat Tribunalul de Prima Instanta care a anulat decizia OAPI. Producatorul american Anheuser-Busch a formulat recurs in fata Curtii de Justitie.

Curtea a anulat in parte hotararea Tribunalului care contine trei erori de drept si a retinut  urmatoarele:

  1. Un semn protejat pe o intindere geografica ce depaseste domeniul local poate impiedica inregistrarea unei marci comunitare numai in masura in care semnul este efectiv utilizat in mod suficient in comert pe o parte importanta a teritoriului unde este protejat.
  2. Drepturile exclusive aferente unui semn protejat pot intra in conflict cu o marca comunitara numai pe teritoriul de protectie a semnului, fie in ansamblu, fie doar pe o parte a acestui teritoriu.
  3. Utilizarea in comert a semnului in cauza trebuie demonstrata pana la data de depunere a cererii, nu doar intre perioada de depunere si cea de publicare a cererii, pentru a oferii garanții superioare ca utilizarea invocata a semnului in cauza este o utilizare reala, iar nu o practica care nu ar fi avut ca obiect decat impiedicarea inregistrarii unei marci noi.

> Cauza C-96/09

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti