Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Inregistrarea unei marci comunitare. CJUE. Hotararea in cauza C-96/09 P Anheuser-Busch Inc./Budĕjovický Budvar


30 martie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

O indicatie geografica protejata intr-un stat membru poate impiedica inregistrarea unei marci comunitare numai atunci cand este efectiv utilizata in mod suficient de semnificativ in comert intr-o parte importanta a acestui stat.

Potrivit unui comunicat al CJUE, intre 1996 si 2000, productorul de bere american Anheuser-Busch a formulat o cerere la OAPI pentru inregistrarea semnului figurativ si verbal „BUD” ca marca comunitara. Fata de aceasta cerere, producatorul de bere ceh Budějovický Budvar a formulat opozitii, motivand ca denumirea „bud” este protejata, in baza unor tratate in Franta, Italia, Portugalia si Austria.

OAPI a respins cerera producatorului ceh motivand ca dovezile prezentate de acesta erau insuficiente. In replica, intreprinderea ceha a sesizat Tribunalul de Prima Instanta care a anulat decizia OAPI. Producatorul american Anheuser-Busch a formulat recurs in fata Curtii de Justitie.

Curtea a anulat in parte hotararea Tribunalului care contine trei erori de drept si a retinut  urmatoarele:

  1. Un semn protejat pe o intindere geografica ce depaseste domeniul local poate impiedica inregistrarea unei marci comunitare numai in masura in care semnul este efectiv utilizat in mod suficient in comert pe o parte importanta a teritoriului unde este protejat.
  2. Drepturile exclusive aferente unui semn protejat pot intra in conflict cu o marca comunitara numai pe teritoriul de protectie a semnului, fie in ansamblu, fie doar pe o parte a acestui teritoriu.
  3. Utilizarea in comert a semnului in cauza trebuie demonstrata pana la data de depunere a cererii, nu doar intre perioada de depunere si cea de publicare a cererii, pentru a oferii garanții superioare ca utilizarea invocata a semnului in cauza este o utilizare reala, iar nu o practica care nu ar fi avut ca obiect decat impiedicarea inregistrarii unei marci noi.

> Cauza C-96/09

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii