Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Controale fiscale privind tranzactiile efectuate cu parti afiliate


30 martie 2011 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX
Secţiuni: Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
În contextul constrângerilor bugetare curente, autoritățile fiscale au devenit din ce în ce mai preocupate de problemele legate de prețurile de transfer.

În urma controalelor desfășurate de autoritățile fiscale în piață, înțelegem că de curând a fost emisă de către Agenția Națională de Administrare Fiscală o circulară  privind efectuarea de controale inopinate ce vor viza tranzacțiile cu părți afiliate. În principiu, contribuabilii vizați de aceste controale sunt cei care au înregistrat pierdere în anii 2008 și 2009.

Autoritățile fiscale vor investiga dacă acești contribuabili au avut tranzacții cu părți afiliate între 2008 și 2009 și, dacă este cazul, vor analiza tipul și valoarea acestor tranzacții.

Dacă în urma acestor controale, vor fi identificați contribuabili ce desfășoară tranzacții semnificative cu părți afiliate, autoritățile fiscale vor începe inspecții fiscale parțiale sau generale și vor solicita să le fie prezentat dosarul prețurilor de transfer.

Termenul limită pentru prezentarea dosarului de prețuri de transfer este stabilit luând în considerare dimensiunea companiei și/sau complexitatea tranzacției. Acest termen va fi de maxim trei luni de la data solicitării scrise primite de la inspectorii fiscali. Există totuși posibilitatea unei singure prelungiri pentru o perioadă egală cu termenul stabilit inițial.

În cazul în care autoritățile fiscale consideră că prețurile de transfer aplicate de către contribuabil nu sunt în concordanță cu principiul valorii de piață, atunci acesta va fi supus următoarelor:
– Ajustări ale profitului rezultat din tranzacțiile cu părțile afiliate considerate a nu fi în concordanță cu valorile de piața (16% impozit pe profit pentru ajustare);
– Dobânzi aferente plăților întârziate (0,04% pentru fiecare zi de întârziere);
– Penalități de întârziere (până la 15% din impactul fiscal).

Lipsa unui dosar de prețuri de transfer sau prezentarea unui dosar incomplet îl va obliga pe contribuabil să plătească o amendă între 12.000 RON și 14.000 RON.

Pentru Juridice.ro, DELOITTE TAX

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro