Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tratat de publicitate imobiliara. Vol. I si II, editia a II-a revazuta si adaugita | Marian Nicolae
31.03.2011 | UNIVERSUL JURIDIC, Dan MARCULESCU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Tratatul de faţă constituie prima analiză teoretică şi practică aprofundată a instituţiei publicităţii imobiliare şi, în special, a noilor reguli de carte funciară cuprinse în Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, republicată, cu modificările ulterioare.

Spre deosebire de vechile registre de transcripţiuni şi inscripţiuni imobiliare, ale căror funcţii sunt limitate, iar neajunsurile cauzate de inexistenţa unui sistem complet şi eficient de publicitate sunt evidente, sistemul de carte funciară asigură nu numai publicitatea integrală, dar şi eficacitatea juridică sporită, cvasicompletă, deoarece se bazează pe reguli fundamentale diferite, în special pe principiul relativităţii înscrierilor, principiul legalităţii şi principiul publicităţii materiale, adică principiul achizitiv de drepturi reale imobiliare în favoarea terţilor dobânditori cu titlu oneros şi care s-au întemeiat cu bună-credinţă pe cuprinsul cărţii funciare. Graţie acestor principii este garantată nu numai securitatea statică, dar şi securitatea dinamică a circuitului civil, iar creditul ipotecar imobiliar este salvat, fiind facilitat de existenţa unor evidenţe clare, precise şi uşor de verificat.

In sistemul actual înscrierile având ca obiect drepturile tabulare nu au efect translativ sau constitutiv de drepturi, însă această gravă lacună, precum şi alte deficienţe ale reglementării actuale au fost remediate de Noul Cod civil (Legea nr. 287/2009), care reaşează, pe baze noi, moderne, regimul de carte funciară, în acord cu tendinţele din dreptul comparat, dar şi cu exigenţele sporite ale principiului securităţii juridice.Tratatul, distins cu două premii importante – Premiul „Andrei Rădulescu” al Academiei Române pe anul 2006 şi Premiul „Mihail Eliescu” pe anul 2006 al Uniunii Juriştilor din România şi a Societăţii Academice „Titu Maiorescu” -, se adresează deopotrivă teoreticienilor şi practicienilor, masteranzilor şi doctoranzilor, inclusiv studenţilor în drept care doresc să aprofundeze cunoştinţele de drept tabular şi să cunoască, în mod amănunţit, particularităţile regulilor de carte funciară.”

Dan MĂRCULESCU, Director Marketing  UNIVERSUL JURIDIC

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti