Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR
 1 comentariu

Modificari ale Legii Camerelor de Comert


4 aprilie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 224 din data de 31 martie 2011 a fost publicata Legea nr. 39/2011 pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 si pentru completarea art. 511 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului.

Modificarile vizeaza activitatea desfasurata de camerele de comert si se refera la urmatoarele aspecte:

Cu privire la Legea camerelor de comert din Romania nr. 335/2007

Camerele de comert sunt definite ca organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, fara scop patrimonial, de utilitate publica, cu personalitate juridica, create in scopul de a reprezenta, apara si sustine interesele membrilor lor si ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate.
In vechea reglementare lipsea sintagma ”de utilitate publica”.

Pa langa celelalte atributii prevazute de de lege, camerele de comert vor intocmi o evidenta proprie a societatilor comerciale, sub denumirea de Catalogul firmelor. Inscrierea in acesta se face la solicitarea societatilor comerciale, iar comerciantii inregistrati la registrul comertului se inscriu in Catalogul firmelor intocmit de camerele de comert.

Cu privire la serviciile de asistenta pentru inregistrare in registrul comertului, camerele de comert pot desfasura urmatoarele activitati:
– indrumarea prealabila privind formalitatile legale pentru constituirea si modificarea actelor constitutive ale firmelor;
– indrumarea pentru completarea corecta a cererii de inregistrare si a formularelor tipizate specifice activitatii registrului comertului;
– depunerea la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a documentelor in vederea inregistrarii in registrul comertului.

Se aduc noi precizari referitoare la activitatea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Nationala.
Astfel, potrivit noii legi, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Nationala indruma activitatea curtilor de arbitraj de pe langa camerele judetene.

Activitatea curtilor de arbitraj de pe langa camerele judetene se desfasoara conform prevederilor Codului de procedura civila, ale Regulamentului de organizare si functionare si ale Regulilor de procedura arbitrala ale Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera Nationala.

Alte modificari se refera la activitatea camerelor de comert bilaterale:
Camerele de comert bilaterale sunt definite organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, cu caracter nonprofit, cu personalitate juridica, recunoscute de utilitate publica conform Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare. Camerele bilaterale sunt create in scopul dezvoltarii relatiilor economice ale Romaniei cu tarile pentru care au fost create si al promovarii, apararii si sustinerii intereselor economice ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a noii legi, camerele de comert bilaterale sunt obligate sa prezinte Camerei de Comert si Industrie a Romaniei toate documentele care sa ateste indeplinirea conditiilor de organizare si functionare prevazute de Legea nr. 335/2007, cu modificarile si completarile aduse prin noua lege.

Dupa implinirea termenului mentionat anterior, Camera de Comert si Industrie a Romaniei va proceda la retragerea avizului camerelor de comert bilaterale care nu indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 335/2007, cu modificarile si completarile aduse prin noua lege, si va aviza persoanele juridice care intrunesc conditiile prevazute de lege.

Cu privire la Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului

Referitor la competentele Oficiul National al Registrului Comertului se introduce  prevederea ca acesta poate colabora cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică