Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Sinteza a cauzelor finalizate in martie 2011
05.04.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 5 aprilie 2011, DNA a facut publica o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna martie 2011, altele decat cele deja mediatizate.

1. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatului ANTON IOAN GABRIEL, ofiter de politie judiciara, sef al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui (I.P.J.), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si detinere fara drept de articole pirotehnice.

Potrivit unui comunicat al DNA, in octombrie 2010, in calitate de sef al Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.P.J. Vaslui, in virtutea relatiilor dezvoltate in cadru profesional cu unele persoane din conducerea Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (A.J.V.P.S.) Vaslui, Anton Ioan Gabriel si-a oferit disponibilitatea de a-si trafica influenta pe langa aceste persoane, in schimbul sumei de 500 de euro, pentru a facilita promovarea examenului si obtinerea permisului de vanator definitiv de catre persoanele interesate. Acest lucru se putea realiza prin marirea frauduloasa a notei de promovare sau acordarea calificativului de admitere in pofida unor cunostinte de specialitate insuficiente.
In acest scop, Anton Ioan Gabriel a primit, prin intermediar, suma de 500 de euro de la unul dintre candidatii la acest examen.

De asemenea, s-a mai stabilit ca inculpatul Anton Ioan Gabriel a detinut la domiciliul sau, fara drept, mai multe articole pirotehnice.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Iasi.

2. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova – Biroul Teritorial Targu Jiu au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> BULUZ ANCA CONSTANTA, administrator al S.C. Akybud Prod S.R.L., in sarcina careia s-au retinut infractiunile de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata si

>> DRAGOI VICTOR, administrator al S.C. Akybud Prod S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave si uz de fals, ambele in forma continuata.

La 1 aprilie 2008, intre S.C. Akybud Prod S.R.L. (societate ce are ca obiect principal de activitate comercializarea de miere de albine) si Eximbank S.A. Bucuresti a fost incheiat un contract denumit Acord Global de Factoring prin care banca se angaja ca va finanta creantele pe care S.C. Akybud Prod S.R.L. le are de incasat de la opt debitori externi. Pentru a induce in eroare banca cu privire la existenta unor relatii comerciale reale in curs de derulare, in perioada august – decembrie 2008, inculpatii Buluz Anca Constanta si Dragoi Victor, in calitate de administratori ai S.C. Akybud Prod S.R.L., au intocmit in fals si au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport international, etc.) in care au consemnat, in mod nereal, ca au incheiat opt contracte de livrari de miere de albine cu mai multe societati comerciale din Europa.

In baza documentelor false, cei doi inculpati au incasat de la Eximbank S.A contravaloarea a 85% din facturile externe prezentate bancii. Ca urmare, Eximbank S.A. Romania s-a constituit parte civila cu suma de 1.276.297,50 euro, suma finantata de banca fara dobanzi si comisioane.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Gorj.

3. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Bucuresti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> VOICU CRISTINEL DANIEL, administrator al SC EUROWESTRWST SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de prezentare sau folosire de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si

>> GULIMAN AUREL, director general al SC EUROWESTRWST SRL, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de prezentare sau folosire de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si infractiunea de fals in declaratii.

Din anul 2007, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura implementeaza masuri de sprijin pentru fermieri, finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (F.E.G.A.) ca plati directe in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata, precum si masuri de sprijin finantate atat din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (F.E.A.D.R.), cat si din bugetul national.

La 8 mai 2007, in calitate de director general al SC EUROWESTRWST SRL, Guliman Aurel a depus in numele societatii si a administratorului acesteia, Voicu Cristinel Daniel, la APIA – Centrul Judetean Teleorman, o cerere prin care a solicitat plata in cadrul schemelor de sprijin pentru o suprafata de 1.356,82 hectare. In continutul cererii completate, semnate si depuse de Guliman Aurel s-a atestat, in fals, faptul ca SC EUROWESTRWST SRL exploateaza agricol o suprafata de 1.356,82 hectare pe raza comunei Trivalea – Mosteni, judetul Teleorman. In realitate, la data depunerii cererii, societatea detinea in arenda doar suprafata de 1199,05 hectare.

Cei doi inculpati au cauzat bugetului general al Comunitatii Europene (FEGA si FEADR) un prejudiciu de 51.466,15 lei aferent diferentei dintre suprafata declarata in fals ca fiind detinuta de societate si cea detinuta in mod real in momentul depunerii cererii de sprijin.
Avand in vedere ca, in timpul anchetei penale prejudiciul a fost platit de catre Voicu Cristinel Daniel, in cauza nu au mai fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

4. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> SERBAN IOAN, primar al comunei Paulesti, judetul Prahova in perioada 2000 – 2004 si

>> DINCA DUMITRU, primar al comunei Paulesti, judetul Prahova in perioada 2004 – 2008, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, care au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau in numele lor si infractiunea de inselaciune care a avut consecinte deosebit de grave.

In cursul anului 2003, intre Consiliul Local Paulesti, in calitate de beneficiar si Agentia SAPARD, in calitate de Autoritate Contractanta, a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila pentru realizarea proiectului „Investitie noua canalizare si statie de epurare Paulesti, judetul Prahova”.

Reprezentantul legal al proiectului, Serban Ioan, primar al comunei Paulesti, a folosit si prezentat Agentiei SAPARD o Hotarare a Consiliului Local al Comunei Paulesti din luna august 2002 in cuprinsul careia sunt mentionate date nereale privind existenta surselor de finantare necesare punerii in practica a proiectului.

In aceasta modalitate, beneficiarii proiectului au obtinut pe nedrept fonduri europene si fonduri din bugetul national in suma totala de 3.395.118,26 lei, echivalent a 895.440,94 euro.

In continuare, pe parcursul derularii proiectului, incepand cu luna iulie 2004, responsabil legal al proiectului a devenit inculpatul Dinca Dumitru, succesorul lui Serban Ioan in functia de primar al aceleiasi comune, care a prezentat la Agentia SAPARD mai multe documente contrafacute (Raportul de evaluare a ofertelor si inscrisurile subsecvente) privind parcurgerea procedurii de reevaluare a ofertelor depuse pentru acordarea contractului de executie de lucrari. Astfel, au fost obtinute pe nedrept fonduri nerambursabile europene si din bugetul national in suma totala de 3.221.052,3 lei, echivalentul a 849.532,28 euro.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.816.288,23 lei, avand in vedere ca o parte din prejudiciu a fost recuperat.

In vederea recuperarii acestei pagube procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Prahova.

5. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> RUSU MITU, primarul comunei Codaesti, judetul Vaslui, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • doua infractiuni de fals intelectual in legatura directa cu infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene;
  • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata;

>> RABA VALERIU, secretarul comunei Codaesti, judetul Vaslui, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • patru infractiuni de fals intelectual, in legatura directa cu infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene;
  • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata;

>> ADAM FANICA, presedinte al Asociatiei crescatorilor de animale din comuna Codaesti, judetul Vaslui, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata si infractiunea de fals intelectual si

>> MITROFAN LILIANA CARMEN, consilier in cadrul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura Vaslui (A.P.I.A.), in sarcina careia s-au retinut trei infractiuni de neglijenta in serviciu.

In intervalul 2007 – 2009, inculpatii Adam Fanica, presedinte al Asociatiei crescatorilor de animale, Rusu Mitu, primarul comunei Codaesti, judetul Vaslui si Raba Valeriu, secretarul comunei Codaesti, au obtinut in mod nelegal suma totala de 304.841,96 lei (aproximativ 81.239 euro calculat la un curs mediu anual de 3,75 lei/euro) provenita din ajutoarele financiare acordate de Fondul european pentru garantare in agricultura (F.E.G.A.) prin plati directe gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A).

Pentru a obtine astfel de sume, inculpatii au intocmit mai multe documente false (hotarare a Consiliului local, contract de societate, contract de inchiriere, proces verbal de constituire de societate, tabele cu utilizatorii pajistii, procese verbale care atestau in fals executia de lucrari de intretinere si amenajare) pe care Adam Fanica, in calitate de reprezentant al Asociatiei crescatorilor de animale, le-a depus la A.P.I.A.Vaslui. Aceasta situatie a fost posibila si prin faptul ca functionarul public din cadrul A.P.I.A. Vaslui, inculpata Mitrofan Liliana Carmen, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu in mod corespunzator si a primit aceasta documentatie falsificata fara sa verifice situatia reala.

A.P.I.A. – Centrul judetean Vaslui s-a constituit parte civila cu suma de 304.841,96 lei reprezentand sume achitate cu titlu de sprijin financiar pe suprafata pasune catre Asociatia crescatorilor de animale Codaesti. In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Vaslui.

6. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatului KENESI LADISLAU, administrator la Intreprinderea individuala „Kenesi Ladislau” Praid si presedinte al Asociatiei Composesorale de Padure si Pasune Praid jud. Harghita, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea in numele lor, in forma continuata (2 acte materiale).

In anii 2007 si 2008, pentru a obtine pe nedrept sume de bani provenite din fondurile F.E.G.A (Fondul European Pentru Garantare in Agricultura), F.E.A.D.R. (Fondul European Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) si din bugetul national aferent F.E.A.D.R., inculpatul Kenesi Ladislau, in calitate de administrator la Intreprinderea individuala „Kenesi Ladislau” Praid, a intocmit si depus la A.P.I.A. – Centrul Judetean Harghita doua cereri de plata, in care atesta in mod nereal ca foloseste suprafata totala de 417,29 de hectare, respectiv 361 de hectare de pasuni si fanete de pe raza comunei Praid, judetul Harghita. Inculpatul a sustinut ca foloseste si poseda terenurile respective in conditiile in care nu avea documentele legale de arendare ori de constituire a unei asociatii agricole iar proprietarii terenurilor nu aveau cunostinta despre faptul ca solicitase sprijin financiar.

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura – Centru Judetean Harghita s-a constituit parte civila cu suma de 108.090,95 lei (aproximativ 32.388 euro).

In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile apartinand inculpatului Kenesi Ladislau.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Odorheiu Secuiesc.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti