Modificarile Programului Prima casa
06.04.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 235 din data de 4 aprilie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvenului nr. 33/2011 pentru modificarea si completarea art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima casa”, precum si pentru adoptarea unor masuri in vederea continuarii programului „Prima casa”.
Modificarile programului „Prima casa” se refera la urmatoarele aspecte:
– programul a fost extins si pentru persoanele care detin in prezent o locuinta in suprafata mai mica de 50 m2;
– garantia va fi impartita in proportie 50%-50% intre stat si banca.
Astfel, potrivit actului normativ, beneficiarul programului este persoana fizica care la la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 m2.
Finantatorii pot opta pentru reutilizarea unui plafon la nivelul a 50% din soldul total al garantiilor acordate in cadrul Programului, in conditiile impartirii proportionale a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N, si finantator.
In limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul Programului au dreptul sa transfere portofoliul de credite acordate catre alti finantatori eligibili din cadrul Programului, fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare, cu conditia notificarii beneficiarilor. Contractele de garantare aferente creditelor cedate raman valabile fara indeplinirea altor formalitati. Conditiile privind transferul, precum si orice aspecte procedurale se stabilesc prin norme aprobate prin hotarare a Guvernului.
In baza contractului de garantare, asupra imobilelor achizitionate in cadrul Programului, asupra terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuinta, precum si asupra locuintei viitoare si a celei construite de beneficiarul individual se instituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, un drept de ipoteca legala de rangul I pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii, cu interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani si interdictia de grevare cu sarcini a acesteia pe toata durata garantiei.
Incepand cu data intrarii in vigoare a noii ordonante de urgenta, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. este abilitat ca, la solicitarea finantatorilor sa incheie, in conditiile legii, cu finantatorii care opteaza pentru reutilizarea unui plafon la nivelul a 50% din soldul total al garantiilor acordate in cadrul Programului „Prima casa” un protocol prin care se stabilesc termenii si conditiile aplicabile.