Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
PIPEREA & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

NNDKP si CTIR au discutat despre avantajele si dezavantajele insolventei
07.04.2011 | JURIDICE.ro

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) şi Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) au abordat cele mai semnificative aspecte privind domeniul insolvenţei în conferinţa cu tema “Se va opri şirul insolvenţelor în 2011?” organizată de Ziarul Financiar.

În acest context au fost expuse, într-o manieră integrată, perspectivele “jucătorilor” implicaţi în procedurile de insolvenţă: băncile în calitate de creditori pe de o parte, avocaţii, consultanţii şi practicienii în insolvenţă, pe de altă parte, dar şi perspectiva Băncii Naţionale a României. Specialiştii prezenţi la eveniment – Simona Neagu, Partener în departamentul de litigii al NNDKP, Andrei Cionca, Asociat Coordonator al CITR, Bogdan Olteanu, Viceguvernator BNR, Codruţ Pascu, Partener Coordonator al Roland Berger Strategy Consultants, Gianina Lazanu, Director al Direcţiei Recuperare Mari Creanţe, BRD Groupe Societe Generale, Valentin Voinescu Asociat Senior NNDKP şi Nicolae Rusu, Partener Senior CITR – au încercat să creioneze soluţii la principalele problematici cu care se confruntă creditorii şi un debitor în dificultate.

Abordând diferenţa dintre insolvenţă şi faliment, Simona Neagu a explicat, în deschiderea conferinţei, că insolvenţa este un mecanism potenţial de redresare a unei companii în dificultate, iar gestionarea riscului de intrare în faliment se poate face fie prin restructurare extrajudiciară, fie în cadrul procedurii de insolvenţă, prin reorganizare judiciară.

În ceea ce priveşte tendinţele pe această piaţă, Andrei Cionca a subliniat că primele două luni din 2011 au marcat o scădere a numărului de cereri de deschidere a procedurii insolvenței cu 20% față de lunile similare din 2010. „Estimez că această piaţă va fi extrem de dinamică în 2011, pe fondul mai multor premise, precum: experiența acumulată de jucătorii din domeniu, propunerea unor soluții de ieșire rapidă din procedură cu datorii restructurate, soluții testate între timp și implementate deocamdată extrem de firav, care odată funcționale, vor fi aplicate în mai mare măsură. Apreciez în egală măsură că piaţa se va maturiza şi că se va pune mai mult accent pe valorificarea soluției de restructurare rapidă a afacerilor în dificultate. Cred de asemenea că societăţile vor urmări reducerea riscului intrării în faliment, având în vedere relaţia directă dintre durata perioadei de reorganizare și creșterea riscului de eșec al reorganizării”, a explicat Andrei Cionca.

Subliniind importanţa unei abordări integrate din perspectiva tuturor „actorilor” implicaţi (bănci sau creditori şi management sau acţionari), tocmai pentru a evalua corect „starea de sănătate” a unei companii în dificultate şi potenţialul ei de supravieţuire, Codrut Pascu remarca, într-o analiză comparativă România versus alte state: „Procesele interne de restructurare au fost mai extinse în România şi în regiune faţă de statele din restul lumii, majoritatea companiilor cu prezenţă în România plănuind procese de restructurare care să dureze sub un an. Ajustarea planurilor de afaceri şi reducerea costurilor au fost principalele măsuri implementate în timpul crizei financiare, aspecte care vor rămâne la fel de relevant, pe termen scurt şi mediu, în strategia companiilor. Accentul va cădea însă pe lansarea de iniţiative de creştere, concomitent cu o mai bună gestiune a creanţelor”.

O altă perspectivă a fost aceea a încurajării restructurărilor extrajudiciare. „Majoritatea jucătorilor din piaţă implicaţi în restructurări (în special băncile) preferă această variantă, inclusiv pentru a asigura o rată de recuperare mai bună a creanţelor. Problema era că până anul trecut piaţa ducea o lipsă acută de mecanisme, principii şi repere aplicabile. În 2010 evoluţia şi susţinerea unei alternative extrajudiciare a fost vizibilă, inclusiv prin modificări în legislaţia insolvenţei şi introducerea unui ghid de restructurare extrajudiciară”, consideră Valentin Voinescu, Asociat Senior în departamentul de drept bancar şi finanţări al NNDKP.

În ultimii doi ani, turbulenţele economice au generat o creştere  exponenţială a companiilor în dificultate, numai în anul 2010 peste 20.000 de companii intrând în insolvenţă, conform estimărilor analiştilor. Specialiştii care au luat cuvântul în cadrul conferinţei ce a reunit peste 100 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, au apreciat că şi în 2011 şirul insolvenţelor va continua, chiar dacă nu într-un ritm la fel de accelerat.

***

Despre CITR:

Casa de Insolventa Transilvania (CITR) este unul dintre cei mai importanti practicieni in insolventa din Romania, prin specialistii si colaboratorii sai a reusit de-a lungul anilor sa duca si sa realizeze la un nivel superior dezideratul legii insolventei, fiind un liant intre debitoare si ceilalti participanti in procedura  (institutii publice, creditori bugetari, bănci şi furnizori de utilităţi sau de alte materii prime).

CITR a gestionat procedura insolventei privind un numar de 400 de societati comerciale, in acest moment fiind prezenta la nivel national si ingloband peste 60 de specialisti, 15 practicieni in insolventa si 12 echipe de lucru. In baza activitatii pe piata de aproape 10 ani, cu peste 400 de dosare de insolventa sau lichidare voluntara instrumentate, expertiza CITR acopera arii de activitate dintre cele mai diversificate: agricultura, transport, industria farmaceutica, alimentară, a lemnului, a incaltamintei, productii ceramice, panificatie, activitati comerciale, extracţia si prelucrarea produselor petroliere, prelucrarea minereurilor neferoase, real estate.

Despre NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are o echipă formată din 145 de avocaţi şi consultanţi şi 75 de angajaţi.

În 2011 firma a deschis un nou birou regional, la Cluj-Napoca, prin preluarea casei de avocatură Cionca Bidiga Godinca, divizia de avocatură a Casei de Insolvenţă Transilvania SPRL, pentru a deservi cât mai bine clienţii din zona Ardealului. Tot la începutul acestui an firma a continuat politica de promovări interne, numind încă doi parteneri, pe Luminiţa Dima, coordonatorul practicii de dreptul muncii şi pe Radu Damaschin, în cadrul departamentului de litigii.

În ultimii nouă ani NNDKP a primit numeroase recunoaşteri şi distincţii din partea celor mai prestigioase publicaţii internaţionale de specialitate, care au clasat firma în mod constant pe primele poziţii în aproape toate domeniile de practică cercetate în România.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.