Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
CJUE Dreptul Uniunii Europene Flux informații Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Tribunalul Suceava sesizeaza CJUE ref. taxa de poluare. UPDATE

18 aprilie 2011 | Andrei PAP, Andrei PAP

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 113 din 9 aprilie 2011 au fost publicate întrebările Tribunalului Suceava adresate CJUE referitor la compatibilitatea/necompatibilitatea taxei de poluare auto, instituite prin OUG nr.  50/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, cu dispoziţiile art. 110 TFUE.

Astfel:

În cauzele ce fac obiectul dosarului nr. 2957/86/2010, respectiv dosarului nr. 2958/86/2010, aflate pe rolul Tribunalului Suceava, prin încheierile din data de 8.11.2010 s-a dispus suspendarea judecării cauzelor în vederea sesizării CJUE cu o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare, pentru ca această din urmă instanţă să statueze asupra compatibilităţii taxei de poluare instituită prin OUG nr. 50/2008, cu modificările şi completările ulterioare, cu art. 110 din TFUE. Redăm mai jos întrebările tribunalului:

1. Articolul 110 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (ex-art. 90 din Tratatul privind Înfiinţarea Comunităţii Europene) primul paragraf, în temeiul căruia niciun stat membru nu aplică direct sau indirect produselor altor state membre impozite interne de orice natură direct sau indirect produselor naţionale similare, trebuie interpretat în sensul că interzice unui stat membru instituirea unei taxe prezentând caracteristicile taxei de poluare reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2008 cu modificările şi completările ulterioare, taxă impusa în România autoturismelor de ocazie importate şi care anterior au fost înmatriculate în alte state membre în condiţiile în care autoturismele de ocazie înmatriculate în România nu sunt supuse unei asemenea taxe în cazul în care fac obiectul unor tranzacţii şi sunt reînmatriculate?

2. Articolul 110 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (ex-art. 90 din Tratatul privind Înfiinţarea Comunităţii Europene) al doilea paragraf, al cărui scop este eliminarea elementelor de natură sa protejeze piaţa naţională şi să încalce principiile concurenţiale, interzice instituirea unei taxe de poluare pentru autoturisme, taxă care este impusă cu ocazia primei înmatriculări în România a autoturismelor de ocazie importate şi care anterior au fost înmatriculate în alte state membre, reţinându-se că prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 218/2008 sunt exceptate de la obligaţia de plată a taxei de poluare „autovehiculele M1 cu norma de poluare Euro a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2 000 mc, precum şi toate autovehiculele N1 cu norma de poluare Euro 4, care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene în perioada 15 decembrie 2008 — 31 decembrie 2009 inclusiv” respectiv categoria de autoturisme care corespunde caracteristicilor tehnice ale autoturismelor produse în România favorizându-se astfel sectorul naţional de producţie de autoturisme?

NOTA: Pe rolul CJUE dosarele sunt inregistrate sub nr. C-29/11 si respectiv C-30/11, iar prin Ordonanţa Preşedintelui Curţii din 9 martie 2011 s-a decis conexarea cauzelor pentru buna desfăşurare a procedurii scrise şi orale, precum şi în vederea pronunţării hotărârii.

UPDATE, 18 iulie 2011: In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria nr.  C 211 din 16 iulie 2011 a fost publicata Ordonanta Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 8 aprilie 2011 prin care s-a solutionat cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare formulatade Tribunalul Suceava.

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri