Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecatoria Timisoara sesizeaza CJUE ref. contractele de credit de consum


11 aprilie 2011 | Andrei PAP, Andrei PAP

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 113 din 9 aprilie 2011 a fost publicată informarea potrivit căreia Judecătoria Timişoara a sesizat CJUE cu o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminarea în legătura cu interpretarea unor dispoziţii din Directiva 2008/48 şi incidenţa lor asupra contractelor de credit  încheiate în ţara noastră.

Astfel, în cauza ce face obiectul dosarului nr. 22699/325/2010, aflat pe rolul Judecătoriei Timişoara, prin încheierea din data de 24.12.2010, instanţa de fond a dispus suspendarea judecăţii şi sesizarea CJUE cu o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare, adresând următoarele întrebări:

1. Art. 30 alin. 1 din Directiva 2008/48  trebuie interpretat în sensul în care interzice statelor membre să prevadă aplicarea legii naționale de transpunere a Directivei şi contractelor încheiate anterior intrării în vigoare a dispoziţiei naţionale?

2. Art. 22 alin. 1 din Directiva 2008/48 trebuie interpretat în sensul instituirii unei armonizări maximale in domeniul contractelor creditelor de consum, armonizare care nu permite statelor membre:

2.1. sa extinda câmpul de aplicare al regulilor cuprinse în Directiva 2008/48 asupra unor contracte excluse expres din câmpul de aplicare al acesteia (cum ar fi contractele de credit ipotecar)?

2.2. sa instituie obligaţii suplimentare pentru instituţiile de credit referitoare la tipurile de comisioane ce pot fi percepute de către acestea în contractele de credit de consum care intră în câmpul de aplicare al dispoziţiei naţionale de transpunere?

3. Daca răspunsurile la întrebările de la punctul 2 sunt negative, principiile libertăţii de circulaţie a serviciilor şi cel al libertăţii de circulaţie a capitalurilor trebuie interpretate in sensul interzicerii unui stat membru de a impune institutiilor de credit măsuri prin care interzice în contractele de credit de consum perceperea comisioanelor bancare care nu fac parte din lista celor admise, fără ca acestea din urmă să fie definite de legislaţia statului respectiv?

Nota: Pe rolul CJUE dosarul este inregistrat sub nr.  C-47/11

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri