Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Deputat trimis in judecata pentru santaj
11.04.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> PASAT DAN, deputat in Parlamentul Romaniei, in sarcina caruia s-au retinut trei infractiuni de santaj si infractiunea prev. de art. 12 lit. a din Legea nr. 78/2000, 7 acte materiale (efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o persoana o indeplineste o persoana in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite);

>> MARIN CONSTANTIN, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de santaj;

>> PREDA VASILE, primar al comunei Varasti, judetul Giurgiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada octombrie – noiembrie 2009, sprijinit fiind de coinculpatul Marin Constantin, Pasat Dan i-a amenintat verbal si fizic, in mai multe randuri, iar la data de 29 octombrie 2009, a exercitat acte de violenta asupra unui numar de doi reprezentanti ai firmei SC AGRO CLAS SRL Teleorman – amenintari ce vizau integritatea fizica a partilor vatamate sau a membrilor familiilor acestora – pentru a-i determina sa semneze un contract de cesiune integrala a lucrarilor de aductiune a apei din comuna Varasti (jud. Giurgiu).

Prin amenintari si sprijinit de coinculpatul Marin Constantin, Pasat Dan a incercat sa il convinga pe unul din cei doi reprezentanti ai firmei mentionate sa mearga la sediul primariei din comuna Toporu si sa faca demersurile necesare pe langa primar in vederea incasarii unor sume de bani, 290.000 lei, bani care s-ar fi cuvenit firmei AGRO CLAS SRL din executarea unui contractul de aductiune apa potabila. Ulterior, acesti bani ar fi urmat sa fie remisi lui Dan Pasat.

Anterior, in cursul lunii noiembrie 2009, inculpatul Pasat Dan exercitase presiuni psihice, amenintandu-l pe primarul comunei Toporu ( jud. Giurgiu), pentru ca acesta sa rezilieze un contract cu SC AGRO CLAS SRL si implicit sa efectueze platile aferente derularii contractului catre firma lui Pasat Dan – SC PROD INVEST SRL, in conditiile in care aceasta din urma efectuase numai anumite lucrari subcontractate. Era vorba despre derularea unui contract in valoare totala de 3.848.719 lei avand ca obiect „alimentarea cu apa potabila a comunei Toporu”.

Dan Pasat a incercat sa il constranga pe primarul comunei Toporu sa faca demersuri ilicite prin care sa favorizeze firma lui Pasat Dan la castigarea licitatiei publice care avea ca obiect atribuirea contractului pentru construirea unei baze sportive in comuna Toporu. Procedura de achizitie publica urma a fi desfasurata in decembrie 2009 – martie 2010.

In perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, inculpatul Pasat Dan a efectuat demersuri, in calitate de administrator de facto in reprezentarea intereselor societatii sale – SC PRODINVEST SRL, pe langa primarii mai multor localitati din judetul Giurgiu (Toporu, Bulbucata, Bucsani, Varasti, Letca Noua, Valea Dragului) pentru a-i determina sa efectueze plati, cu prioritate, catre firma sa ori sa favorizeze aceeasi firma in obtinerea unor contracte privind lucrari de interes public (baze sportive, extindere sediu primarie). In acest fel, inculpatul a desfasurat operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, obtinand foloase necuvenite in suma de 1.836.608,59 lei.

Fiind audiat pe parcursul urmaririi penale in calitate de martor, la data de 17.03.2010, Preda Vasile, primar al comunei Varasti (jud. Giurgiu), a facut afirmatii mincinoase sau nu a spus tot ce stie cu privire la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat. In concret, este vorba despre lamurirea circumstantelor in care Dan Pasat a facut demersuri pentru a obtine foloase necuvenite pentru firma in care figura ca asociat – SC PROD INVEST SRL.

Demersurile vizau pe de o parte obtinerea unor plati efectuate de primaria Varasti si cele in vederea castigarii, de catre SC PRODINVEST SRL, a contractului avand ca obiect „construire Baza Sportiva in Varasti”. Respectivul contract, in valoare de 1.517.705 lei, a fost incheiat intre Primaria Varasti si SC PROD INVEST SRL, la data de 21 decembrie 2009.

Amintim ca, la data de 7 octombrie 2010, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Camerei Deputatilor, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea retinerii si arestarii deputatului Pasat Dan, pentru infractiunile mentionate, retinute in sarcina sa. La data de 8 februarie, plenul Camerei Deputatilor a respins prin vot solicitarea DNA.

Prin urmare, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatii PASAT DAN si CONSTANTIN MARIN, prelungita pana la data de 11 aprilie 2011, inclusiv.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Pasat Dan si Constantin Marin, in vederea repararii pagubei cauzate prin savarsirea infractiunii si in vederea confiscarii speciale, pana la concurenta sumei de 1.836.608,59 lei.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Fata de faptele retinute in sarcina lui Dan Pasat, care fac obiectul art. 13 din Legea nr. 78/2000, cauza a fost disjunsa in vederea continuarii cercetarilor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti