Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de aplicare a dispozitiilor privind acordarea esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale
12.04.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 249 din data de 8 aprilie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1853/2011 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata.

Obiectul esalonarii

Esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, respectiv:
– obligatii fiscale principale reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat;
– obligatii fiscale accesorii, datorate si neachitate.

Cererea de acordare a esalonarii la plata

Esalonarea la plata se solicita de catre contribuabili in baza unei cereri depuse la registratura organului fiscal competent sau comunicate prin posta, cu confirmare de primire.

Cererea contribuabilului se solutioneaza, in termen de cel mult 60 de zile de la data inregistrarii acesteia, prin emiterea de catre organul fiscal a unei decizii de esalonare la plata sau a unei decizii de respingere a cererii de acordare a esalonarii la plata, dupa caz.

Cererea de acordare a esalonarii la plata va cuprinde urmatoarele elemente:
– datele de identificare a contribuabilului;
– perioada pentru care se solicita esalonarea la plata, exprimata in luni, si motivarea acesteia;
– suma totala pentru care se solicita esalonarea la plata, defalcata pe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat si in cadrul acestora, pe obligatii fiscale principale si accesorii;
– justificarea starii de dificultate generate de lipsa temporara de disponibilitati banesti si cauzele acesteia;
– mentiuni referitoare la esalonarile la plata acordate in temeiul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata;
– data si semnatura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului, precum si stampila, daca este cazul.

La cererea de acordare a esalonarii la plata se anexeaza:
– declaratia pe propria raspundere a contribuabilului din care sa rezuilte ca nu se afla in procedura insolventei, ca nu se afla in dizolvare si ca organelelor de conducere nu li s-a stabilit raspunderea, potrivit prevederilor art. 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala;
– documente sau informatii relevante in sustinerea cererii, precizate de actul normativ atat in cazul persoanelor juridice, cat si in cazul persoanelor fizice.

Eliberarea certificatului de atestare fiscala

In vederea solutionarii cererii de acordare a esalonarii la plata si a stabilirii sumelor care vor face obiectul acesteia, organul fiscal elibereaza, din oficiu, certificatul de atestare fiscala, cuprinzand obligatiile fiscale exigibile existente in sold la data eliberarii acestuia.

In cazul in care exista diferente intre sumele solicitate de catre contribuabil in cerere si cele inscrise in certificatul de atestare fiscala, organul fiscal solicita, in scris, prezentarea contribuabilului la sediul sau pentru clarificarea situatiei fiscale a acestuia.

Procedura de emitere a acordului de principiu sau a deciziei de esalonare la plata ori a deciziei de respingere

Pentru acordarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
– sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal;
– sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare
– sa nu se afle in procedura insolventei, potrivit prevederilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei;
– sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
– sa nu li se fi stabilit raspunderea in temeiul art. 138 din Legea nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau raspunderea solidara, potrivit prevederilor art. 27 si 28 din Codul de procedura fiscala.

Dupa verificarea conditiilor de mai sus, organul fiscal competent, in cel mult 15 zile de la eliberarea certificatului de atestare fiscala, intocmeste referatul si acordul de principiu, sau, dupa caz, decizia de respingere a cererii de acordare a esalonarii la plata.

In situatia in care Legea nr. 29/2011 prevede ca nu este necesara constituirea de garantii, organul fiscal emite doar decizia de esalonare la plata. Contribuabilii carora li se aplica aceste prevederi sunt urmatorii:
– institutii publice;
– persoane fizice care solicita esalonarea la plata a obligatiilor fiscale de pana la 5.000 lei;
– persoane juridice care solicita esalonarea la plata a obligatiilor fiscale de pana la 20.000 lei.

Prin acordul de principiu, organul fiscal stabileste perioada de esalonare, dobanda datorata pe aceasta perioada, cuantumul garantiei.

Garantii

Garantiile pot consta in:
– mijloace banesti;
– scrisoare de garantie bancara;
– instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor proprietate a contribuabilului;
– incheierea unui contract de ipoteca sau gaj in favoarea organului fiscal competent pentru executarea obligatiilor fiscale ale contribuabilului pentru care exista un acord de esalonare la plata, avand ca obiect bunuri proprietate a unei terte persoane, libere de orice sarcini.

Actul normativ cuprinde precizari detaliate cu privire la:
– elementele pe care trebuie sa le cuprinda scrisoarea de grarantie;
– documentele care insotesc oferta contribuabilului in cazul bunurilor oferite drept garantie, incluzand raportul de evaluare intocmit de un expert evaluator independent, autorizat in conditiile legii.

Pe parcursul derularii esalonarii la plata, la cererea contribuabilului, organul fiscal competent poate aproba inlocuirea garantiei si/sau redimensionarea acesteia in functie de valoarea ratelor ramase de achitat.

Procedura de emitere a deciziei de esalonare la plata

In situatia in care contribuabilul a depus garantiile in cuantumul prevazut in acordul de principiu, organul fiscal verifica indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta, intocmeste un nou referat si emite decizia de esalonare la plata.

Esalonarea la plata se acorda de catre organul fiscal competent pe numar de luni, pe o perioada de cel mult 5 ani.

Perioada de esalonare la plata a obligatiilor fiscale se stabileste de organul fiscal in functie de cuantumul obligatiilor fiscale si de capacitatea financiara de plata a contribuabilului. Perioada de esalonare la plata acordata nu poate fi mai mare decat perioada de esalonare la plata solicitata de contribuabil.

Termenul de plata a ratelor de esalonare este data de 15 a fiecarei luni.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti