Interzicerea contrafacerii unei marci comunitare. CJUE. Hotararea in cauza C-235/09 DHL Express France SAS/Chronopost SA
13 aprilie 2011 | JURIDICE.ro

Interzicerea unei contrafaceri pronuntata de o instanta nationala sesizata in calitate de instanta compententa in domeniul marcilor comunitare se extinde, in principiu, la intregul teritoriu al Uniunii.
Regulamentul (CE) nr. 40/94 al Consiliului din 20 decembrie 1993 privind marca comunitara prevede ca statele membre desemneaza pe teritoriul lor „instante competente in domeniul marcilor comunitare” care au competenta in materia actiunilor in contrafacere si, in cazul in care dreptul intern o permite, in materia actiunilor privind posibila contrafacere a unei marci comunitare.
Potrivit unui comunicat al CJUE, prin Hotararea din data de 15 martie 2006, Tribunalului de Mare Instanta din Paris, instanta competenta in domeniul marcilor comunitare, a constatat ca DHL Express France a contrafacut marca franceza WEBSHIPPING a Societatii Chronopost SA.
Aceasta hotarare a fost confirmata de Curtea de Apel care a interzis, sub sanctiunea platii de penalitati cu titlu cominatoriu, continuarea utilizarii de catre DHL a semnelor „WEBSHIPPING” si „WEB SHIPPING”, limitand insa efectele acestei interdictii la teritoriul francez.
In urma recursului formulat de Chronopost impotriva limitarii teritoriale a interdictiei, Curtea de casatie franceza a adresat Curtii de justitie lamuriri cu privire la acest aspect.
Prin Hotararea in cauza C-235/09 din data de 12 aprilie 2011, Curtea de Justitie a subliniat urmatoarele:
- O interdictie pronuntata de o instanta nationala competenta in domeniul marcilor comunitare se extinde, in principiu, la intregul teritoriu al Uniunii. Aceasta apreciere este sustinuta pe de o parte de competenta exclusiva a instantei nationale competente in domeniul marcilor, in materia tuturor actiunilor in contrafacere. Pe de alta parte dreptul exclusiv al titularului unei marci comunitare se extinde la intregul teritoriu al Uniunii.
- Domeniul de aplicare al interdictiei poate sa fie limitat in cazul in care instanta nationala competenta constata ca actele de contrafacere sau cele care prezinta riscul de contrafacere se limiteaza doar la teritoriul unui stat membru sau la o parte din teritoriul Uniunii si nu aduc atingere functiilor marcii.
- Masura coercitiva dispusa de o instanta competenta in domeniul marcilor comunitare in temeiul dreptului sau intern produce efecte si in alte state membre decat cel caruia ii apartine aceasta instanta.