Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Interzicerea contrafacerii unei marci comunitare. CJUE. Hotararea in cauza C-235/09 DHL Express France SAS/Chronopost SA


13 aprilie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Concurență, Dreptul proprietatii intelectuale
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Interzicerea unei contrafaceri pronuntata de o instanta nationala sesizata in calitate de instanta compententa in domeniul marcilor comunitare se extinde, in principiu, la intregul teritoriu al Uniunii.

Regulamentul (CE) nr. 40/94 al Consiliului din 20 decembrie 1993 privind marca comunitara  prevede ca statele membre desemneaza pe teritoriul lor „instante competente in domeniul marcilor comunitare” care au competenta in materia actiunilor in contrafacere si, in cazul in care dreptul intern o permite, in materia actiunilor privind posibila contrafacere a unei marci comunitare.

Potrivit unui comunicat al CJUE, prin Hotararea din data de 15 martie 2006, Tribunalului de Mare Instanta din Paris, instanta competenta in domeniul marcilor comunitare, a constatat ca DHL Express France a contrafacut marca franceza WEBSHIPPING a Societatii Chronopost SA.

Aceasta hotarare a fost confirmata de Curtea de Apel care a interzis, sub sanctiunea platii de penalitati cu titlu cominatoriu, continuarea utilizarii de catre DHL a semnelor „WEBSHIPPING” si „WEB SHIPPING”, limitand insa efectele acestei interdictii la teritoriul francez.

In urma recursului formulat de Chronopost impotriva limitarii teritoriale a interdictiei, Curtea de casatie franceza a adresat Curtii de justitie lamuriri cu privire la acest aspect.

Prin Hotararea in cauza C-235/09 din data de 12 aprilie 2011, Curtea de Justitie a subliniat urmatoarele:

  1. O interdictie pronuntata de o instanta nationala competenta in domeniul marcilor comunitare se extinde, in principiu, la intregul teritoriu al Uniunii. Aceasta apreciere este sustinuta pe de o parte de competenta exclusiva a instantei nationale competente in domeniul marcilor, in materia tuturor actiunilor in contrafacere. Pe de alta parte dreptul exclusiv al titularului unei marci comunitare se extinde la intregul teritoriu al Uniunii.
  2. Domeniul de aplicare al interdictiei poate sa fie limitat in cazul in care instanta nationala competenta constata ca actele de contrafacere sau cele care prezinta riscul de contrafacere se limiteaza doar la teritoriul unui stat membru sau la o parte din teritoriul Uniunii si nu aduc atingere functiilor marcii.
  3. Masura coercitiva dispusa de o instanta competenta in domeniul marcilor comunitare in temeiul dreptului sau intern produce efecte si in alte state membre decat cel caruia ii apartine aceasta instanta.

> Cauza C-235/09

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro