Modificari cu privire la atributiile autoritatilor responsabile cu implementarea datelor in sistemul Eurodac
13 aprilie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 254 din data de 11 aprilie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 71/2011 privind modificarea Ordinului ministrului internelor si reformei administrative nr. 441/2008 pentru stabilirea atributiilor autoritatilor responsabile cu implementarea datelor in sistemul Eurodac si pentru stabilirea metodologiei practice de cooperare in vederea aplicarii regulamentelor europene in domeniu.
Modificarile Ordinului ministrului internelor si reformei administrative nr. 441/2008 pentru stabilirea atributiilor autoritatilor responsabile cu implementarea datelor in sistemul Eurodac si pentru stabilirea metodologiei practice de cooperare in vederea aplicarii regulamentelor europene in domeniu se refera la urmatoarele aspecte:
Se precizeaza ca sefii structurilor din cadrul Oficiului Roman pentru Imigrari (O.R.I.) si al Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (I.G.P.F.), care au in dotare statiile de amprentare conectate la Eurodac asigura deservirea permanenta a statiilor de catre personal specializat si instruit in acest sens, iar administratorii statiilor verifica si raspund de calitatea amprentelor papilare prelevate si transmise catre sistemul Eurodac.
Se reduce numarul de zone de lucru dotate cu statii de amprentare, pentru unitatile din cadrul M.A.I., de la 32 la 29.
Cele 29 de zone de lucru dotate cu statii de amprentare, ce asigura activitatile specifice de prelevare a amprentelor papilare sunt prevazute in anexa nr. 1 la actul normativ.
Sistemul EURODAC a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 2.725/2000 al Consiliului din 11 decembrie 2000, pentru compararea amprentelor digitale in scopul aplicarii eficiente a Conventiei de la Dublin.
Conventia de la Dublin stabileste criteriile si mecanismele de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate intr-unul dintre statele membre de catre un resortisant al unei tari terte.