Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului | Titus Corlatean
14.04.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Comunicare profesională, Content
JURIDICE - In Law We Trust


Prof. univ. dr. Adrian Nastase despre Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului (autor: Titus Corlatean): „In aceasta lucrare este prezen­tat in mod detaliat impactul hotararilor CEDO asupra sistemului legislativ din Romania. Astfel, este surprins faptul ca punerea in executare a hotararilor Curtii de la Strasbourg a presupus nu numai acordarea de despagubiri individuale, ci si modificarea legislatiei interne sau redeschiderea unor proceduri judiciare, inclusiv prin reglementarea unei noi cai extraordinare de atac.

Recomand cu caldura aceasta lucrare, ce beneficiaza atat de experienta personala a autorului, cat si de pasiunea si dedicatia pe care acesta le-a investit in munca de cercetare si de elaborare.”

* * *

Prof. univ. dr. Raluca Miga-Besteliu despre Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului (autor: Titus Corlatean): „Plasarea cercetarii intr-o perspectiva istorica evolutiva, cu privire la ansamblul institutiilor si mecanismelor consacrate sau, mai ales, a unora nou create in cadrul institutional al Consiliului Europei, a condus autorul spre cateva importante constatari referitoare la „vulnerabilitatea” mecanismului de urmarire a executarii hotararilor CEDO, urmate de formularea unei importante propuneri, cu valoare de lege ferenda: crearea unui sistem gradual de sanctiuni aplicabile statelor reticente.

Lucrarea ofera importante valente aplicative, in sensul cunoasterii si intelegerii corecte a unor „subtile” mecanisme institutionale, pe cat de importante in planul relatiilor politice ori judiciare dintre state, ori dintre acestea si Consiliul Europei, pe atat de putin cunoscute unui cerc mai larg de practicieni sau de persoane interesate.”

* * *

György Frunda despre Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului (autor: Titus Corlatean): „Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, prin programul de cercetare stiin­tifica originala, se inscrie in domeniul literaturii specializate in aceasta materie a dreptului care este deosebit de dificila, este invocata deseori, dar, mult mai rar, este investigata.

Apreciez o asemenea lucrare cu orientare practica majora, care vine in sprijinul practicienilor de specialitate, dovedind ca teoria poate fi depasita, punand accent pe aspecte utile si instrumentate, aratand ca experienta de pana acum a colegului meu poate fi valorificata in folosul dezvoltarii si alinierii Romaniei la practicile europene din domeniul drepturilor omului.”

* * *

Andrei Savescu despre Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului (autor: Titus Corlatean): „Autorul este cunoscut in agora printr-o abordare analitica a conceptelor cu care opereaza. Lucrarea aduce in prim-plan o problematica de natura sa infioreze publicul si sa descumpaneasca juristii: executarea hotararilor CEDO. Adica exact ceea ce ar trebui sa fie efectul efortului judecatorilor CEDO de a intari osatura civilizatiei europene. Titus Corlatean prezinta pe larg tehnica asa numitei executari a hotararilor CEDO, frumusetea si slabiciunile. Cred ca este o carte importanta, care merita citita de catre avocati si ceilalti oameni inainte de a se adresa CEDO.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti