Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Dreptul sanatatii, Flux informații

CRJ despre situatia respectarii drepturilor pacientilor cu probleme de sanatate mintala internati/transferati din Centrul medical Baneasa

15 aprilie 2011 | JURIDICE.ro, Georgiana PASCU

Centrul de Resurse Juridice își manifestă îngrijorarea față de modul în care acțiunile din domeniul reformei din sănătate aduc atingere gravă respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cu probleme de sănătate mintală internate în Centrul medical Băneasa din județul Constanța.

Credem că o reformă în domeniul asistenței medicale este necesară dar atragem atenția asupra faptului că nicio măsură guvernamentală nu trebuie să afecteze respectarea drepturilor omului. Astfel, România în calitate de stat parte la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități are obligația de a recunoaște dreptul egal al tuturor persoanelor cu probleme de sănătate mintală de a trăi în comunitate, cu șanse egale cu ale celorlalți și de a lua măsuri eficiente și adecvate pentru a se asigura că aceste persoane au acces la servicii în comunitate și nu trăiesc în izolare. În plus, încă din anul 2002, Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 stabilea serviciile specializate de sănătate mintală la domiciliul pacientului, însă până în prezent, numărul acestora este sub 10, fiind susținute exclusiv din fonduri atrase de sectorul neguvernamental.

În opinia CRJ, reforma în domeniul sănătății nu trebuie să aducă atingere respectării drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, grup și așa vulnerabil în fața numeroaselor abuzuri din ultimii ani. Ori, transferul acestora dintr‐o instituție spitalicească într‐alta fără o informare adecvată și o evaluare a stării lor de sănătate constituie un abuz. Conform normelor de drept intern și internațional aceste persoane trebuiau să‐și dea consimțământul informat pentru a fi transferate într‐o altă unitate.

Nu ne îndoim de bunele intenții în deschiderea de azile pentru persoanele în vârstă însă credem că este de datoria responsabililor din domeniul asistenței medicale de a se asigura că pacienții centrului din Băneasa au și ei dreptul la servicii în comunitate, și de ce nu, prin colaborarea cu reprezentanții Ministerului Muncii Familiei și Protecției Sociale și implicarea comunității locale. Str. Arcului nr. 19, Sector 2, 021034 – Bucuresti, Tel.: +40 21 212 06 90, 212 06 91, 212 05 20, Fax: +40 21 212 05 19, Email: office@crj.ro, www.crj.ro

Informațiile prezentate ieri (13.04.2011) despre situația gravă a unei paciente ca urmare a lipsei serviciilor de tratament și îngrijire, constituie tratamente inumane și degradante, caz în care solicităm începerea investigațiilor de către parchetul competent. În plus, în conformitate cu prevederile Legii nr. 487/2002, internarea într‐o secție de psihiatrie a unei persoane se poate realiza numai dacă există un diagnostic care să confirme prezența unei probleme de sănătate mintală, fapt contrazis de reprezentanții Ministerului Sănătății (pacienta suferise un accident vascular cerebral, era imobilizată la pat și nu primea tratament psihiatric).

Informațiile prezentate ieri nu constituie un element de noutate. CRJ, Amnesty International și Comitetul European pentru Prevenirea Torturii au publicat rapoarte cu privire la abuzurile din instituțiile medicale încă din 2003. În lipsa unor acțiuni care să conducă la închiderea acestor instituții, deschiderea serviciilor în comunitate și facilitarea accesului organizațiilor de apărare a drepturilor omului cu scopul prevenirii apariției relelor tratamente, abuzurile de acest tip se vor repeta. Creșterea numărul de pacienți la spitalele din Murgeni (jud. Vaslui) sau Poiana Mare (jud. Dolj), nu constituie măsuri care să conducă la respectarea dreptului la viață independentă a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Georgiana PASCU

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro


Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories