Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

CRJ despre situatia respectarii drepturilor pacientilor cu probleme de sanatate mintala internati/transferati din Centrul medical Baneasa


15 aprilie 2011 | JURIDICE.ro, Georgiana PASCU
Secţiuni: Content, Dreptul sanatatii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Centrul de Resurse Juridice își manifestă îngrijorarea față de modul în care acțiunile din domeniul reformei din sănătate aduc atingere gravă respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cu probleme de sănătate mintală internate în Centrul medical Băneasa din județul Constanța.

Credem că o reformă în domeniul asistenței medicale este necesară dar atragem atenția asupra faptului că nicio măsură guvernamentală nu trebuie să afecteze respectarea drepturilor omului. Astfel, România în calitate de stat parte la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități are obligația de a recunoaște dreptul egal al tuturor persoanelor cu probleme de sănătate mintală de a trăi în comunitate, cu șanse egale cu ale celorlalți și de a lua măsuri eficiente și adecvate pentru a se asigura că aceste persoane au acces la servicii în comunitate și nu trăiesc în izolare. În plus, încă din anul 2002, Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 stabilea serviciile specializate de sănătate mintală la domiciliul pacientului, însă până în prezent, numărul acestora este sub 10, fiind susținute exclusiv din fonduri atrase de sectorul neguvernamental.

În opinia CRJ, reforma în domeniul sănătății nu trebuie să aducă atingere respectării drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală, grup și așa vulnerabil în fața numeroaselor abuzuri din ultimii ani. Ori, transferul acestora dintr‐o instituție spitalicească într‐alta fără o informare adecvată și o evaluare a stării lor de sănătate constituie un abuz. Conform normelor de drept intern și internațional aceste persoane trebuiau să‐și dea consimțământul informat pentru a fi transferate într‐o altă unitate.

Nu ne îndoim de bunele intenții în deschiderea de azile pentru persoanele în vârstă însă credem că este de datoria responsabililor din domeniul asistenței medicale de a se asigura că pacienții centrului din Băneasa au și ei dreptul la servicii în comunitate, și de ce nu, prin colaborarea cu reprezentanții Ministerului Muncii Familiei și Protecției Sociale și implicarea comunității locale. Str. Arcului nr. 19, Sector 2, 021034 – Bucuresti, Tel.: +40 21 212 06 90, 212 06 91, 212 05 20, Fax: +40 21 212 05 19, Email: office@crj.ro, www.crj.ro

Informațiile prezentate ieri (13.04.2011) despre situația gravă a unei paciente ca urmare a lipsei serviciilor de tratament și îngrijire, constituie tratamente inumane și degradante, caz în care solicităm începerea investigațiilor de către parchetul competent. În plus, în conformitate cu prevederile Legii nr. 487/2002, internarea într‐o secție de psihiatrie a unei persoane se poate realiza numai dacă există un diagnostic care să confirme prezența unei probleme de sănătate mintală, fapt contrazis de reprezentanții Ministerului Sănătății (pacienta suferise un accident vascular cerebral, era imobilizată la pat și nu primea tratament psihiatric).

Informațiile prezentate ieri nu constituie un element de noutate. CRJ, Amnesty International și Comitetul European pentru Prevenirea Torturii au publicat rapoarte cu privire la abuzurile din instituțiile medicale încă din 2003. În lipsa unor acțiuni care să conducă la închiderea acestor instituții, deschiderea serviciilor în comunitate și facilitarea accesului organizațiilor de apărare a drepturilor omului cu scopul prevenirii apariției relelor tratamente, abuzurile de acest tip se vor repeta. Creșterea numărul de pacienți la spitalele din Murgeni (jud. Vaslui) sau Poiana Mare (jud. Dolj), nu constituie măsuri care să conducă la respectarea dreptului la viață independentă a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Georgiana PASCU

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro