Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Metodologia de eliberare a carnetelor de lucru in port si de inregistrare a muncitorilor portuari
15.04.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 260 din data de 13 aprilie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 252/2011 pentru aprobarea Metodologiei de eliberare a carnetelor de lucru in port si de inregistrare a muncitorilor portuari.

Actul normativ aproba o noua Metodologie de eliberare a carnetelor de lucru in port si de inregistrare a muncitorilor portuari, abrogand de la data intrarii in vigoare, Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 1.908/2002 avand acelasi obiect.

Carnetele de lucru in port eliberate de catre administratiile portuare si/sau de cai navigabile interioare in conformitate cu prevederile vechiului act normativ, raman valabile pana la data expirarii.

Potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor si a cailor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval apartinand domeniului public, precum si desfasurarea activitatilor de transport naval in porturi si pe caile navigabile interioare, republicata, muncitorii portuari isi desfasoara activitatea in port numai daca sunt inregistrati si daca detin carnet de lucru.

Metodologia reglementeaza modul de inregistrare la administratia portuara si/sau de cai navigabile interioare a personalului care efectueaza, manual sau mecanizat, urmatoarele operatiuni: incarcare/descarcare a marfurilor si/sau a containerelor in si din nave, de manipulare in si din magaziile portuare sau in si din alte mijloace de transport, de depozitare, stivuire, amarare, sortare, marcare, paletizare, pachetizare, containerizare, slinguire si insacuire a marfurilor, precum si operatiunile de curatare a hambarelor si a magaziilor navelor.

Inregistrarea muncitorilor portuari se face la solicitarea operatorilor economici cu care respectivii muncitori portuari au contracte de munca inregistrate la inspectoratul teritorial de munca sau la solicitarea agentiei de ocupare si formare profesionala a muncitorilor portuari.

Operatorii economici ce desfasoara activitati cuprinzand operatiunile precizate de metodologie sunt obligati sa foloseasca numai muncitori portuari cu care au incheiate contracte de munca inregistrate la inspectoratul teritorial de munca, daca acestia:
– sunt inregistrati la administratii portuare;
– poseda carnet de lucru.

Operatorii economici sau agentia vor/va solicita eliberarea carnetelor de lucru in port pentru angajatii care sunt incadrati in conformitate cu legislatia privind clasificarea ocupatiilor din Romania, specifice grupei ocupatiilor portuare sau pentru ocupatii ce nu sunt cuprinse in aceasta grupa dar sunt specifice activitatilor portuare.

Administratia portuara inregistreaza si tine evidenta muncitorilor portuari in Registrul de evidenta a muncitorilor portuari, la solicitarea, in scris, a operatorului economic sau a agentiei.

Metodologia aduce precizari detaliate referitoare la informatiile care se vor inscrie in Registrul de evidenta a muncitorilor portuari, precum si modul de inregistrare in registru.

La data primirii cererii, administratia portuara inregistreaza muncitorul portuar respectiv in registru si elibereaza operatorului economic sau agentiei, contra cost, carnetul de lucru in port.

In momentul in care raporturile de munca ale muncitorului portuar cu operatorul economic inceteaza sau in momentul retragerii din agentie ori al schimbarii locului de munca unde nu efectueaza operatiunile ce intra in sfera de aplicare a actului normativ, operatorul economic/agentia are obligatia de a retine carnetul de lucru in port si de a-l preda administratiei portuare emitente in termen de 5 zile de la data retinerii.
Carnetele de lucru predate se pastreaza de catre administratiile portuare.
In cazul in care muncitorul portuar incheie un contract individual de munca cu un alt operator economic care isi desfasoara activitatea in portul respectiv, administratia portuara va elibera carnetul de lucru in port, la cerere, noului angajator, contra cost.

Actul normativ intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate