Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Predoiu: Codurile sunt rezultatul unui travaliu colectiv


17 aprilie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ministerul Justitiei a dat publicitatii vineri, 15 aprilie 2011, sinteza declaraţiei ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu ocazia deschiderii lucrărilor seminarului “Pregătirea implementării noilor Coduri: instituţii noi procesual-penale”, organizat de Ministerul Justiţiei, sub co-patronajul Ministerului Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Public:

„Doamnelor, domnilor,

Vă mulţumesc pentru prezenţa la lucrările acestui seminar, apreciem în mod deosebit participarea dumneavoastră. Pentru că ne-am propus un seminar aplicat, pragmatic, şi pentru că doresc să lăsăm cât mai mult timp pentru prelegerile lectorilor, mă voi mulţumi să expun câteva mesaje, fără a intra în disertaţii teoretice.

Primul mesaj pe care aş vrea să îl adresez şi în faţa dumneavoastră, aşa cum o fac oriunde vorbesc despre Coduri, este simplu, dar cred că foarte important. Aceste Coduri se vor aplica! Ştiu că dumneavoastră aţi mai cunoscut experienţa unor Coduri elaborate, dar care nu au mai fost puse în aplicare. Formulez această afirmaţie bazată pe date certe privind decizii politice, privind voinţa politică de le pune în aplicare, privind importanţa lor pentru situaţia României, nu numai în privinţa Justiţiei, dar în general, în concertul european. Repet: aceste Coduri se vor aplica, deci trebuie să plecăm de la această premisă!

Al doilea mesaj pe care aş vrea să-l transmit dumneavoastră şi prin dumneavoastră colegilor pe care îi reprezentaţi, este că putem reuşi o implementare cu succes numai împreună, numai cooperând în pregătirea momentului implementării şi de aceea sunt extrem de bucuros să constat că astăzi, în această sală, este reprezentat prin dumneavoastră întreg sistemul judiciar.

Suntem într-un moment în care trebuie să ne concentrăm pe proiectele majore, pe proiectele cu adevărat importante, care vor tracta întreg sistemul judiciar după ele. Codurile reprezintă un astfel de proiect!

Nu am făcut aceste Coduri pentru raportul de ţară sau pentru experţii Comisiei Europene. Am făcut aceste Coduri pentru noi, pentru România, pentru sistemul judiciar, pentru cetăţeni şi pentru Justiţie.

Codurile nu sunt rezultatul travaliului exclusiv al Ministerului Justiţiei, sunt rezultatul unui travaliu colectiv. Comisiile de redactare au fost compuse nu numai din specialişti de la Minister, ci aş spune în primul rând din specialiştii sistemului judiciar şi ai mediului academic. Deci este un Cod care, fără îndoială, are emblema Ministerului Justiţiei, dar care este clădit de către specialiştii sistemului judiciar şi ai mediului academic. Ne aparţine acest Cod, şi dumneavoastră magistraţilor, şi avocaţilor şi profesorilor universitari. La rândul său, Parlamentul şi-a pus amprenta asupra proiectului.

Avem datoria să ne ocupăm acum de implementare. Nu pot alţii să pună în aplicare aceste Coduri, noi trebuie să o facem!

În acest moment, proiectul a căpătat un interes european. Recent am avut o întâlnire de lucru cu vicepreşedinta Comisei Europene, comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, întâlnire de substanţă, de aproape o oră şi jumătate. Aproape jumătate din timpul alocat acestei întâlniri a fost consacrat Codurilor, pregătirii Codurilor, programelor legate de această pregătire. Au fost întrebări legate de poziţia sistemului judiciar, de implicarea magistraţilor, de implicarea profesiilor juridice.

Succesul implementării acestor Coduri va influenţa în perspectivă rapoartele de ţară şi prin acestea alte interese majore ale României în plan european. Deci, există o miză uriaşă legată de aceste Coduri. Există un interes uriaş atât în ţară, cât şi în străinătate legat de aceste Coduri şi cred că una din misiunile importante ale Ministerul Justiţiei acum este să conştientizeze sistemul judiciar în legătură cu aceste mize şi cu acest interes.

Un alt mesaj pe care aş vrea să-l transmit este acela că pregătirea implementării este o acţiune multidirecţională. Sigur că una dintre direcţii, şi anume cea principală, este pregătirea profesională pentru asimilarea conţinutului normativ, citirea Codului şi studierea lui. O altă direcţie este legată de acţiunea Ministerului Justiţiei şi a Guvernului în general, de sprijinire logistică a implementării.

Pregătirea individuală a fiecărui magistrat şi grefier în legătură cu aplicarea Codurilor este esenţială. Oricâte seminarii, dezbateri şi pregătiri am organiza, până când fiecare magistrat şi grefier nu va studia individual Codurile, nu putem spune că am desăvârşit această pregătire.

Ministerul Justiţiei a iniţiat trei planuri de formare profesională. Unul dintre ele este împreună cu sistemul judiciar.

Am discutat, de asemenea, cu una dintre profesiile juridice, cu avocaţii. Vom continua aceste dezbateri şi cu alte profesii juridice. Uniunea Naţională a Barourilor din România a lansat deja un program de pregătire profesională, lucru foarte apreciat în mod special de vicepreşedinta Comisiei Europene, care consideră că nu numai magistraţii trebuie pregătiţi, ci şi profesioniştii din profesiile juridice.

Intenţionăm să lansăm un alt plan de pregătire profesională şi de mediatizare a Codurilor împreună cu mediul de afaceri. La Ministerul Justiţiei funcţionează de aproape un an de zile o Platformă de Dialog şi Cooperare cu Mediul de Afaceri, pe două paliere, un palier executiv şi un palier tehnic. Lucrăm, împreună cu experţii jurişti din cadrul companiilor din mediul de afaceri, la o serie de proiecte cu caracter juridic. Codurile vor fi de asemenea integrate în acest efort.

Deci, am lansat şi vom dezvolta aceste trei planuri de pregătire profesională, cu sistemul judiciar, profesiile juridice, mediul de afaceri.

Apoi, fără îndoială, aşteptăm cu mare interes finalizarea studiilor de impact pentru a începe să discutăm despre schemele de personal cu datele pe masă şi în mod obiectiv. Este o discuţie inevitabilă. Este o discuţie pe care nu am vrut să o mediatizez prea mult, pentru că nu vreau să agităm prea mult sistemul pe această temă. Trebuie să ne păstrăm calmul, trebuie să avem răbdare. Cu certitudine, însă, vom avea această discuţie şi vă asigur, de asemenea, că aceeaşi paşi preparatori se fac de Ministerul Justiţiei şi în zona executivă pentru a lansa concret, obiectiv, cu criterii clare de discuţie, tema schemelor de personal.

Aici aş vrea să mai adaug faptul că se confirmă ceea ce anticipam în momentul în care am militat pentru împingerea acestui proiect spre vârful agendei publice în domeniul Justiţiei, şi anume faptul că proiectul Codurilor va avea un efect de tractare pentru sistemul judiciar, va atrage în mod necesar atenţia Executivului şi fără îndoială sprijinul logistic şi financiar pentru implementare. Nu trebuie să fim naivi. Dacă dorim o implementare cu succes a Codurilor, Executivul trebuie să se alăture efortului magistraţilor în pregătirea sistemului judiciar. Vă asigur, Ministerul Justiţiei cunoaşte importanţa acestui demers şi deja sunt iniţiate discuţii în cadrul Executivului pe această temă.

O a treia direcţie pe care Ministerul Justiţiei va acţiona pentru buna implementare a Codurilor este publicitatea lor. Noi dorim să facem o informare cât mai largă în societate în legătură cu aceste Coduri. Ele nu pot rămâne apanajul experţilor. Sigur, în primul rând juriştii, experţii, magistraţii, profesiile juridice sunt implicate. Dar, fără a pretinde că fiecare cetăţean va cunoaşte, în subtilitatea lor, toate instituţiile din Coduri, este important ca cetăţenii să cunoască faptul că avem patru noi monumente legislative care se vor aplica, în linii mari despre ce e vorba în fiecare dintre acestea, ce noutăţi aduc şi aşa mai departe. Cred că este în primul rând sarcina Ministerului Justiţiei să facă această popularizare şi după cum spuneam, pregătim şi câteva acţiuni de prezentare în următoarele luni a Codurilor în societate.

În fine, ce credem noi că ar trebui să facă sistemul?

Cred că primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să aveţi încredere!

Să aveţi încredere în faptul că vom putea reuşi în acest proiect!

Să aveţi încredere în faptul că Executivul va trata cu responsabilitate implementarea!

Să aveţi încredere că există în sistem capacitatea profesională şi resursele necesare pentru asimilarea conţinutului normativ al Codurilor şi buna lor aplicare practică!

Proiectul Codurilor este unul dintre cele mai importante proiecte instituţionale din ultimii ani, nu numai în Justiţie, dar şi în general în societatea românească şi cred că merităm cu toţii să îl ducem până la capăt cu succes.

Al doilea lucru pe care cred că sistemul judiciar trebuie să-l facă este să asimileze conţinutul normativ, să citească Codurile. Este elementar să se participe la pregătiri profesionale. S-au alocat şi ceva fonduri suplimentare,  către CSM şi INM. INM de asemenea beneficiază de un program cu Elveţia destinat pregătirii profesionale. Resurse sunt şi vor mai fi. Noi vom căuta în continuare aceste resurse. Cred că este important mai ales pentru şefii de instanţe şi unităţi de parchet să pregătească managerial şi logistic acest moment al implementării, plecând de la provocările care izvorăsc din anumite instituţii noi din Coduri şi care au şi un impact concret, în modul în care se organizează activitatea la nivelul fiecărei instanţe şi unităţi de parchet.

Am să închei exact aşa cum am început această scurtă intervenţie, şi anume exprimând credinţa că împreună, aşa cum suntem astăzi aici, vom putea duce la bun sfârşit acest proiect. Pentru binele sistemului judiciar, dar şi al cetăţenilor.

Aş vrea încă o dată să salut personalităţile prezente şi să vă spun că sunt extrem de bucuros să fim împreună astăzi, aici, la acest prim seminar. Sunt extrem de onorat să pot face această deschidere!

Vă mulţumesc pentru prezenţă şi urez succes lucrărilor seminarului!”


Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii