Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Evaziune fiscala. Trimiteri in judecata


19 aprilie 2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Luni, 18 aprilie 2011, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut publice urmatoarele:

1. La data de 30 martie 2011, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a inculpatului CRISAN ISAIA sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, delapidare, inselaciune in contracte si spalare de bani si a inculpatei CRISAN MARIA sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, delapidare, inselaciune in contracte.

Potrivit unui comunicat al PICCJ, in intervalul 2007 – 2009, Crisan Isaia, (sef punct de lucru  al Cooperativei de Credit „Creditul Salajan”), impreuna cu Crisan Maria (casier al aceleiasi unitati) si-au insusit ilegal, si in mod repetat din casieria punctului de lucru, suma de 136.000 lei. Pentru a justifica aceste operatiuni, inculpatii au intocmit in fals un numar de 59 de dosare de creditare, continand contracte de credit fictive, utilizand numele unor persoane fizice a caror date de identitate si de identificare le detineau.

In aceeasi perioada de timp, in calitatea de presedinte al unei case de ajutor reciproc, cu sediul in aceeasi localitate, cei doi au indus in eroare mai multe persoane, determinandu-le sa faca depozite la aceasta institutie, prezentandu-le ca adevarata imprejurarea ca la depozitele astfel constituite, pot castiga o dobanda mai mare decat cea practicata de institutiile bancare. Aceasta, in conditiile in care, in mod legal, acest lucru nu era posibil intrucat casa de ajutor reciproc nu avea ca obiect de activitate creditarea si atragerea de depozite, operatiuni specifice societatilor bancare.

23 de persoane au fost determinate sa le dea 502.058 lei si 9.650 euro, sume de bani pe care acestia si le-au insusit. O parte din aceste sume de bani au fost virate de catre cei doi inculpati catre Cooperativa de Credit „Creditul Salajan” pentru a plati creditele ridicate in numele persoanelor mentionate mai sus, disimuland astfel provenienta acestor sume de bani.

Crisan Isaia a introdus o parte din suma de 136.000 lei, luata din gestiunea sa in conturile casei de ajutor reciproc cu scopul de a ascunde sau disimula adevarata natura a provenientei acestei sume de bani.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Salaj.

2. La data de 28 martie 2011, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad au dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a lui PATRICI VIOREL sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acestora, sau in folosul lui propriu, ori a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect.

In calitate de asociat si administrator unic al unei societati comerciale, inculpatul a emis, fara insa a inregistra in evidenta contabila,  un numar de 41 facturi fiscale si fara a evidentia, de asemenea, sumele incasate din aceste operatiuni comerciale in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat. Totodata, inculpatul a retras diverse sume de bani din contul bancar al societatii comerciale in scopul folosirii lor in interes personal.

Inculpatul a antedatat doua facturi si chitante fiscale, emise in favoarea a doua societati comerciale, cu o data anterioara celei la care formularele cu regim special au fost ridicate de la imprimerie cu scopul deducerii Tva–ului de catre beneficiar.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este in cuantum de 415.387 lei.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalul Vaslui.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro