Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ICCJ. Seminarul „Pregatirea implementarii noilor coduri: institutii noi procesual-penale”. Textele integrale ale expunerilor
20.04.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Inalta Curte de Casatie si Justitie: „Vineri, 15 aprilie 2011, Ministerul Justiţiei în parteneriat cu CSM, ICCJ şi MP–PICCJ, a organizat la Bucureşti seminarul cu tema „Pregătirea implementării noilor coduri: instituţii noi procesual – penale”, ce a fost moderat de prof. univ. dr. Nicolae Volonciu de la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Drept şi judecător Mihai Udroiu, detaşat la Ministerul Justiţiei.

În deschiderea lucrărilor seminarului, alături de ministrul justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător dr. Doina Livia Stanciu, a subliniat importanţa deosebită pe care o prezintă implementarea noilor coduri pentru respectarea dreptului la un proces echitabil, judecarea cauzelor într-un termen rezonabil de către instanţele judecătoreşti şi, în final, pentru însăşi eficienţa sistemului judiciar în ansamblu, prezentând apoi elementele de noutate şi instituţiile noi cuprinse în Noul Cod de procedură penală.

În deschiderea lucrărilor au mai luat cuvântul judecător Nicolae Horaţius Dumbravă, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi judecător dr. Rodica Aida Popa, vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aceasta din urmă relevând importanţa implementării noilor coduri nu numai din perspectiva magistraţilor, dar şi a percepţiei justiţiabililor, opiniei publice, în general şi mass-media, în special şi menţionând că noile instituţii prevăzute de noile coduri sunt menite să garanteze drepturile procesuale ale părţilor din perspectiva jurisprudenţei recente a instanţei de contencios european.

Alături de alte subiecte de interes, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au prezentat expuneri referitoare la „Procedura în camera preliminară” şi, respectiv, „Elemente de justiţie negociată: Medierea, Acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi judecata în cazul recunoaşterii de vinovăţie”.

Referitor la prima instituţie, judecător dr. Rodica Aida Popa, vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a evidenţiat competenţa judecătorului de cameră preliminară, scopul procedurii, durata acesteia, măsurile premergătoare, reglementarea unei proceduri scrise privind formularea de cereri şi excepţii, precum şi angajarea apărătorului în această etapă, procedura de judecată în camera preliminară, soluţiile ce se pot pronunţa, calea de atac şi măsurile preventive în această procedură.

Judecător dr. Mirela Sorina Popescu a făcut o prezentare a noii instituţii ce reglementează acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi judecata în cazul recunoaşterii de vinovăţie, menţionând importanţa acestei soluţii legislative inovatoare menită să asigure soluţionarea cauzelor într-un termen optim şi previzibil, ce presupune o schimbare radicală a procesului penal român şi aduce importante beneficii atât statului român, care economiseşte importante resurse materiale şi umane, cât şi inculpaţilor, care au posibilitatea de a negocia cu procurorul condiţiile acordului şi de a participa astfel la procesul de luare a deciziei în cadrul stabilirii pedepsei.

Prezentul seminar constituie doar începutul unei serii de măsuri organizatorice iniţiate în vederea asimilării noilor instituţii prevăzute în Legea nr. 135 din 1 iulie 2010 privind Codul de procedură penală de către magistraţii care vor fi chemaţi să le pună efectiv în aplicare.

TEXTUL INTEGRAL al declaraţiei preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la deschiderea lucrărilor seminarului cu tema Pregătirea implementării noilor coduri: instituţii noi procesual – penale”,  – Bucureşti, 15 aprilie 2011.

§ Pentru a consulta declaraţia faceţi click pe zona următoare: Textul integral al cuvântului preşedintelui ICCJ la seminarul din 15 aprilie 2011.

PREZENTAREA integrală a expunerii privind “Procedura în camera preliminară” – judecător dr. Rodica Aida Popa, vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

§ Faceţi click pe denumirea prezentării pentru a o consulta: Procedura în camera preliminară”.

PREZENTAREA integrală a expunerii privind “Elemente de justiţie negociată: Medierea, Acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi judecata în cazul recunoaşterii de vinovăţie – judecător dr. Mirela Sorina Popescu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.

§ Faceţi click pe denumirea prezentării pentru a o consulta: Elemente de justiţie negociată: Medierea, Acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi judecata în cazul recunoaşterii de vinovăţie“.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti