Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Judecatorul converseaza cu avocatul pe Facebook
22.04.2011 | Albert KURTYAN

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Dreptul familiei
JURIDICE - In Law We Trust

Într-un litigiu de dreptul familiei, mai precis într-un proces de încredințare al unui minor, judecătorul B. Carlton Terry Jr. din Carolina de Nord s-a împrietenit cu unul din avocații părților litigante pe Facebook.

Mai mult, judecătorul și avocatul  aceștia au schimbat comentarii între ei în decursul procesului, iar avocatul l-a complimentat pe judecător la un moment dat, scriind ”Judecătorul meu este înțelept”.

Timpul a trecut, procesul a decurs mai departe, iar după pronunțarea sentinței, avocatul advers a aflat despre ”prietenia” dintre aceștia afișată public pe rețeaua socială.

Judecătorul s-a declarat imediat incompatibil, sentința a fost casată iar cazul a fost trimis spre rejudecare.

Judicial Standards Commission (echivalentul Consiliului Superior al Magistraturii) din Carolina de Nord a luat în discuție obiceiurile sociale de pe Internet ale judecătorului și a considerat că a avut loc o încălcare a codului deontologic al magistratului. Comisia i-a adresat o mustrare publică severă pentru fapta sa. Judecătorul Terry și-a recunoscut greșeala și s-a angajat să studieze mai îndeaproape codul etic al magistratului.

Comentariile dintre judecător și avocatul Charles Schieck au inclus și detalii despre procesul în curs. Într-unul din mesaje, s-a discutat despre considerarea faptului că unul dintre soți îl înșelase pe celălalt. În camera de consiliu, judecătorul Terry a anunțat părțile că mărturia este credibilă dar că nu va afecta în niciun fel decizia asupra încredințării minorului. Schieck a răspuns: ”Mă voi gândi cum pot să probez existența unui fapt negativ”. În seara aceea, Schieck a scris pe Facebook ”Cum dovedesc existența unui fapt negativ”? la care judecătorul a răspuns că în speță sunt ”doi părinți buni dintre care trebuie să aleagă unul”. Schieck a răspuns cu comentariul ”Judecătorul meu este înțelept”. În ziua următoare Schieck a întrebat: ”Sper ca astăzi să fie ultima înfățisare”. Judecătorul a răspuns: ”Astăzi este ultima zi de înfățișare”.

Deși aparent nevinovate, comunicările descrise pun o problemă etică. Judecătorul nu are voie să se comunice cu una din părțile aflate în proces în lipsa celeilalte, cu privire la o cauză aflată pe rol.

De asemenea, judecătorul Terry a făcut verificări personale asupra părților pe internet, le-a privit fotografiile și în special asupra doamnei Whitley ale cărei poezii le-a apreciat foarte mult și pe care chiar le-a recitat în camera de consiliu.

Problema este că judecătorul nu a adus la cunoștința părților că a făcut aceste verificări și nu le-a menționat în probatoriu, dar în comunicarea orală a deciziei luate, acesta s-a folosit de poeziile menționate deși nu fuseseră admise în probatoriu și discutate de părți.

Trebuie menționat că, spre deosebire de procedura românească, în SUA toate discuțiile sunt înregistrate audio și sunt stenografiate iar acestea fac parte din documentele oficiale ale procesului.

Alberto KURTYAN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti