Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea privind activitatea zilierilor
22.04.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 276 din data de 20 aprilie 2011 a fost publicata Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Domeniul de aplicare

Actul normativ reglementeaza activitatea zilierilor, persoane fizice care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, persoana juridica.

Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice cu capacitate de muncă, cetateni romani sau straini. Beneficiar de lucrari, in conditiile noii legi, poate fi numai o persoana juridica.
Raporturile dintre zilier  si beneficiar sunt stabilite fara incheierea unui contract de munca.

Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii: agricultura; vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural; manipulari de marfuri; activitati de intretinere si curatenie.

Durata activitatii zilierilor

Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata de zilier este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca.
In cazul in care partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Zilierul nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Varsta minima a persoanei care poate fi angajata zilier este de 16 ani.

Remuneratia zilierilor

Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti. Potrivit noii legi, cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.
Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.

Impozitul pe venit

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului. Cuantumul impozitului este de 16% calculat la remuneratia bruta si se vireaza de catre beneficiar la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Activitatea desfasurata  de zilier nu ii confera acestuia calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.
Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

Registrul de evidenta a zilierilor

Beneficiarul are obligatia sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor, in care va inregistra, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca.
Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
Beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta.
Registrul de evidenta a zilierilor se pastreaza la sediul beneficiarului.

Drepturile si obligatiile beneficiarilor

Beneficiarul are urmatoarele drepturi:
– sa stabileasca activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare zilierul, locul executarii activitatii si durata acesteia;
– sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a lucrarilor.

Beneficiarul are urmatoarele obligatii:
– sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor si sa il completeze inainte de inceperea activitatii zilierului;
– sa prezinte Registrul de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
– sa asigure instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii, precum si cu privire la drepturile zilierului. Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
– sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita;
– sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.

Raspunderea contraventionala

Incalcarea prevederilor referitoare la durata activitatii zilierilor, precum si cele privire la limitele minime si maxime ale remuneratiei zilierilor se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei.

Nerespectarea de catre beneficiar a obligatiilor cu privire la tinerea si completarea registrului de evidenta a zilierilor, se sanctioneaza cu amenda de 6.000 lei.

Neplata de catre beneficiar a impozitului datorat pentru activitatea prestata de zilier se sanctioneaza cu cu amenda de 20.000 lei si interzicerea utilizarii zilierilor pe toata durata de existenta a beneficiarului.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre inspectorii de munca si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Litigii

Litigiile dintre beneficiar si zilier nerezolvate pe cale amiabila se solutioneaza de catre judecatoria competenta in a carei raza teritoriala se afla locul desfasurarii activitatii zilierului.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.