Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Doina Anghel in dialog cu Andrei Savescu despre candidatura la CSM
27.04.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Content, Interviuri, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Savescu: CAB merita sa fie reprezentata in CSM. Suntem intr-o epoca noua. Ce aduce nou candidatura dumneavoastra?

Doina Anghel: Mă bucur că aţi spus că această instanţă merită să fie reprezentată în CSM. Eu aş sublinia că trebuie să fie reprezentată pentru că este cea mai mare curte de apel din ţară, cu numeroase competenţe exclusive şi dosare complexe şi cu presiune mediatică imensă. Există multe particularităţi ce generează problemele cu care judecătorii CAB se confruntă zilnic. Este curtea de apel care în anul 2010 a avut  786  judecători,  2046 posturi ocupate,  cu instanţe ce au avut încărcătura pe judecător de 1965 de dosare anual şi un total 895.564 de dosare rulate. O curte cu 9 secţii, cea mai mare de 27 de judecători, secţie ce a rulat 15.615 dosare. Noutatea acestui moment este că CSM a avut deja şedinţa de constituire, au fost aleşi preşedintele şi vicepreşedintele, care şi-au publicat programele anuale, s-au stabilit direcţiile de acţiune şi cei aleşi vor prelua în iulie  activitatea din mers. Există un fond comun de idei şi numeroase aşteptări ale magistraţilor de la această instituţie. Eu am încercat să vorbesc cu toţi colegii mei şi proiectul meu concentrează toate propunerile. Am valorizat fiecare idee şi propunere a fiecărui judecător şi am lăsat datele de contact ca legătura mea cu colegii mei să fie directă. Noutatea candidaturii vine din experienţa valoroasă a acestora, care trebuie fructificată.

Andrei Savescu: Ce voteaza judecatorii: oameni sau proiecte? Ce artrebui sa fie mai important?

Doina Anghel: Eu cred că ambele sunt importante şi faptul că proiectul e valoros şi că este construit de un caracter frumos. Dar, adaug eu, ambele, şi caracterul candidatului şi proiectul, trebuie cunoscute. Cu privire la caracter numai cei ce au lucrat cu tine pot aduce dovezi legate de frumuseţea şi tăria  caracterului. Am avut surpriza  onorantă să fie judecători care la întîlnirile mele cu colegii să spună „eu cunosc omul de 18 ani şi îl votez”. Totodată proiectul trebuie construit pentru 6 ani şi permanent urmărit. Să vezi ce obiective ai atins, ce provocări noi au apărut şi ce este de adăugat. Totul grefat pe o legătură permanentă cu corpul magistraţilor. Pentru că munca în CSM este muncă în administraţie şi nu trebuie să pierzi legătura cu ce se întîmplă în sala de judecată. Îţi poţi îmbunătăţi proiectul şi adapta realităţilor din justiţie numai avînd imaginea exactă din instanţe. De altfel, a fost lait motivul întâlnirilor cu colegii” Şi de câte ori o să ne vizitaţi după ce veţi fi aleasă membru în CSM?”. Răspunsul meu este invariabil „Mai des decât vă doriţi şi uşa mea va fi mereu deschisă”. Pentru că este un adevăr ce nu trebuie uitat: nu ajungi membru în CSM decît prin votul colegilor. Şi revenind la întrebare, pentru mine proiectul este important pentru că el concentrează ideile multor colegi. Eu le voi rămîne etern recunoscătoare acestora pentru timpul şi răbdarea cu care s-au aplecat asupra rîndurilor mele şi pentru ideile valoroase cu care au contribuit.

Andrei Savescu: Care credeţi ca sunt aşteptările unui judecător astăzi?

Doina Anghel: Eu apreciez că  sistemul judiciar s-a maturizat- şi anul 2009 a arătat-o, astfel că îşi poate stabili singur priorităţile şi direcţiile de acţiune. Dacă ar fi să sintetizez discuţiile avute cu colegii mei aşteptările se concentrează în jurul respectării principiului independenţei magistraţilor, ca independenţă profesională şi personală, principiu care este în acelaşi timp cauză, mijloc şi scop, implicaţiile propagându-se dincolo de soluţionarea fiecărui caz în parte spre gradul de încredere în justiţie ca sistem şi spre imaginea justiţiei ca putere în stat. Ca esenţă acest principiu presupune inclusiv asigurarea independenţei materiale a magistraţilor garantîndu-se stabilitatea financiară printr-o salarizare corespunzătoare.

Pentru instanţe un real cîştig îl reprezintă programul privind stabilirea volumului optim de activitate, instanţele din Bucureşti primind o gură de oxigen prin aplicarea lui şi dorind păstrarea lui. El trebuie corelat cu stabilirea schemelor de personal în funcţie de volumul de activitate, pentru că în chip nepermis acestea au rămas neschimbate din anul 1992 deşi activitatea s-a triplat. De asemenea, se impune gestionarea resurselor umane având la bază estimarea exactă a volumului de activitate al instanţelor în funcţie de natura, obiectul şi complexitatea cauzelor judiciare afectate fiecărui grad de jurisdicţie.

Un aspect criticat frecvent în discuţiile publice îl reprezintă examenele organizate de CSM unde eu cred că regula ar trebui să fie meritocraţia.

De asemenea, pentru fiecare magistrat este important respectul societăţii faţă de munca sa şi recunoaşterea locului justiţiei în societate.

Iar cu privire la activitatea CSM transparenţa trebuie să fie regula astfel încât această instituţie să câştige încrederea atât a magistraţilor, cât şi a societăţii civile.

Andrei Savescu:  Ce obiective aveti?

Doina Anghel: Eu am sintetizat mai sus aşteptările colegilor mei şi ele reprezintă obiectivele mele pentru cei  6 ani de mandat. Dar cel mai important aspect îl reprezintă propunerile tuturor magistraţilor şi modul în care ei văd soluţiile pentru fiecare problemă. Succesul sistemului este dat de modul în care vor fi fructificate aceste experienţe valoroase. În plus, cred că este momentul ca societatea să conştientizeze importanţa unei justiţii puternice şi să lase judecătorul să-şi dezvolte competenţele ce pot contribui la consolidarea statului prin modul în care se realizează actul de justiţie şi mă gîndesc acum la inclusiv la creativitate.

Andrei Savescu: Care este mesajul pe care doriti sa-l transmiteti colegilor judecatori?

Doina Anghel: Au existat aşteptări mari ale magistraţilor legat de CSM ca garant al independenţei judecătorilor. Acum sunt şi mai mari şi fiecare magistrat îşi doreşte schimbările care să facă diferenţa. Eu cred că ele sunt posibile şi o acţiune concertată va face ca garanţiile legale ale independenţei judecătorilor să fie valorificate în folosul lor. Şi eu nu uit promisiunea din Strategia MJ ce trebuia aprobată pînă la 1 iulie 2010 că vectorii de progres şi schimbare în bine din sistemul judiciar vor fi sprijiniţi necondiţionat de măsuri politice şi legislative concrete. Aşa că mesajul meu este de încredere în posibilităţile sistemului judiciar de a se aşeza pe temelii puternice.

Andrei Savescu: O sa plece CAB pe soseaua Oltenitei ca sa faca loc ICCJ?

Doina Anghel: Experienţa de şase ani de navetă în Şoseaua Olteniţei nu reprezintă momentul la care mi-aş dori să mă întorc nici ca exerciţiu de imaginaţie. Dar analizînd acest moment, este cert că ÎCCJ, prin demersurile legislativului şi executivului, trebuie să dobîndească un sediu care să răspundă cerinţelor volumului de activitate şi structurii de personal al acestei instanţe şi noi îi vom sprijini. Colegii mei au şi propuneri: Palatul Parlamentului, unde îşi desfăşoară activitatea şi Curtea Constituţională şi unde sunt amenajate săli de şedinţă, sau există această posibilitate. Este un spaţiu central care asigură plasarea instanţei supreme acolo unde îi este locul. Concret, am apreciat actualele demersuri ale ICCJ ca un semnal de alarmă cu privire la o situaţie ce durează de prea mult timp. Dar adevărul istoric, ce rezultă din acte de la 1882, este altul şi judecătorii ICCJ îl cunosc.

Andrei Savescu: Va multumim pentru interviu.

Doina Anghel: A fost o bucurie să pot culege propunerile colegilor mei şi să le fac cunoscute, cu speranţa că vor fi valorificate în viitor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti