Secţiuni « Articole » RNSJ
RNSJ - Revista de note şi studii juridice
Condiţii de publicareDespre revistă
Note de studiuStudii
 1 comentariu

Abuzul de drept in materia ajutorului judiciar


29 aprilie 2011 | JURIDICE.ro, Marius Vicentiu COLTUC

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Prin OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila s-a transpus Directiva in materie a Consiliului Uniunii Europene nr. 2003/8/CE din 27 ianuarie 2003.

I. Competenta de solutionare a cererii de ajutor public

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul; in cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea in executare a unei hotarari, cererea este de competenta instantei de executare.
In cazul in care instanta competenta nu se poate stabili potrivit alin. (1), competenta este judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta solicitantul.
Daca ajutorul public judiciar este solicitat intr-un proces in curs, cererea sau, dupa caz, cererile de acordare a ajutorului public judiciar se solutioneaza, daca legea nu prevede altfel, de completul investit cu solutionarea cererii principale.

Ajutorul public judiciar se acorda oricand in cursul judecatii, de la data formularii cererii de catre persoana interesata, si se mentine pe tot parcursul etapei procesuale in care a fost solicitat. Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutita de taxa de timbru.

Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
La primirea cererii pentru acordarea ajutorului public judiciar solicitantului i se va pune in vedere faptul ca, in cazul pierderii procesului, cheltuielile de judecata ale celeilalte parti vor fi in sarcina sa.
Exista o dispozitie privind aplicarea abuzului de drept: Ajutorul public judiciar poate fi refuzat cand este solicitat abuziv, cand costul sau estimat este disproportionat fata de valoarea obiectului cauzei, precum si atunci cand acordarea ajutorului public judiciar nu se solicita pentru apararea unui interes legitim ori se solicita pentru o actiune care contravine ordinii publice sau celei constitutionale.

II. Procedeul concret de acordare

Ajutorul public judiciar sub forma asistentei prin avocat se acorda conform prevederilor cuprinse in Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la asistenta judiciara sau asistenta judiciara gratuita.

Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

III. Ajutorul judiciar – o forma de abuz de drept

Ce este abuzul de drept? Exercitarea unui drept impotriva functiei lui economice si sociale, astfel incat se aduce un prejudiciu unei alte persoane. Potrivit legislatiei noastre, drepturile persoanelor fizice sunt recunoscute in scopul de a satisface interesele personale, materiale si culturale, in acord cu interesul comunitar, potrivit legii si regulilor de convietuire sociala, iar cele ale persoanelor juridice, in scopul de a se asigura cresterea neincetata a bunastarii materiale si spirituale a populatiei, prin dezvoltarea puterii economice a tarii. Abuzul de drept constituie o depasire a limitelor ingaduite de scopul legii si de echitate si, ca atare, se situeaza in sfera faptelor ilicite. Uneori, legea sanctioneaza expres abuzul de drept

Un client ne intreba: In cazul acordului de ajutor public judiciar se tine cont si de bunurile mobile si imobile? Ma refer la faptul ca detine 3 case si doua masini din care una este de lux (65.000eur) si peste 8 ha de teren agricol. Persoana in cauza a depus in instanta un venit declarat din profesii liberale (CMI) de 1200lei/luna/2membri. I se poate acorda acest ajutor atat timp cat duce o viata de lux? Nu este un abuz?

Ajutorul public judiciar nu trebuie să constituie o formă de încurajare a abuzului de drept. Această instituţie trebuie să permită doar apelul legitim, justificat la autoritatea jurisdicţională, cu atât mai mult cu cât este  finanţat din fonduri publice, eliminând încercările de abuz şi încurajând soluţionarea litigiilor pe căi extrajudiciare.  În acest scop – şi în conformitate cu Directiva (CE)8/2003, Ordonanta prevede situaţiile în care ajutorul public judiciar poate fi refuzat: când costul său este disproporţionat faţă de valoarea obiectului cauzei, când acordarea ajutorului public nu se solicită pentru apărarea unui interes legitim, ori se solicită pentru o cerere care contravine ordinii publice sau celei constituţionale. (În majoritatea sistemelor de drept studiate ca material comparativ, acordarea asistenţei judiciare într-un proces este condiţionată de o evaluare prealabilă  a şanselor de câştig a unui eventual proces, precum şi a profitabilităţii acestuia prin raportul între “cheltuielile” statului pentru punerea în mişcare a mecanismului judiciar şi câştigul real al părţii în cazul câştigării procesului, raport care să fie în favoarea celui din urmă).

Totodată, dacă cererea pentru a cărei soluţionare se solicită ajutor public face parte din categoria celor care pot fi supuse medierii sau altor proceduri alternative de soluţionare, ajutorul public judiciar poate fi refuzat dacă se dovedeşte că solicitantul a refuzat în prealabil să urmeze o asemenea procedură.

Ordonanta mai prevede mai prevede o situaţie în care poate fi refuzat ajutorul public judiciar, prin valorificarea unui text al directivei, şi anume în cazul în care solicitantul pretinde despăgubiri pentru atingeri aduse imaginii, onoarei sau reputaţiei sale, (daune morale), în condiţiile în care acesta nu a suferit vreun prejudiciu material

Ordonanta prevede şi un sistem de sancţiuni constând, de regulă în restituirea sumelor de care partea a beneficiat cu titlu de ajutor public, dar şi în amenzi: în cazul formulării cu rea-credinţă a unei cereri de ajutor judiciar, prin prezentarea unor date false în legătură cu situaţia materială; pentru comportament nediligent în timpul procesului, care a dus la pierderea acestuia sau la întârzieri în soluţionare; pentru abuz de drept procesual.

Marius Vicentiu COLTUC, avocat

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii