Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificari privind declararea unor contributii in domeniul sanatatii datorate ca urmare a comercializarii medicamentelor


2 mai 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Fiscalitate, Noutăți legislative

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 295 din data de 28 aprilie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 351/464/2011 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea evidentei pe platitori, declararea, constatarea si controlul contributiilor prevazute la art. 3631 alin. (1) si (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, solutionarea contestatiilor si incasarea contributiilor pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 928/591/2010.

Normele se refera la modul de declarare si de plata de plata a contributiei trimestriale datorata de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, si pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul spitalicesc, care realizeaza incasari din comercializarea in Romania a medicamentelor respective.

In cazul in care detinatorii de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor respective nu desfasoara in Romania activitati de comercializare a acestora, contributia este datorata de persoanele juridice care realizeaza incasari din comercializarea in Romania a medicamentelor, ca urmare a obtinerii dreptului de comercializare direct de la detinatorul autorizatiei de punere pe piata a medicamentelor.

In primele 5 zile ale lunii urmatoare incheierii unui trimestru, platitorii contributiei au obligatia sa depuna la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pe suport hartie si in format electronic declaratiile cuprinzand:
– lista medicamentelor vandute trimestrial pentru furnizorii de medicamente utilizate in tratamentul ambulatoriu;
– lista medicamentelor vandute trimestrial pentru unitatile sanitare cu paturi.

In primele 5 zile ale lunii urmatoare celei in care au fost incasate in totalitate veniturile aferente unui trimestru, platitorii contributiei au obligatia depunerii declaratiilor cuprinzand:
– lista medicamentelor utilizate in tratamentul ambulatoriu, aferente trimestrului, caror contravaloare a fost incasata;
– lista medicamentelor utilizate de catre unitatile sanitare cu paturi, aferente trimestrului, caror contravaloare a fost incasata.

Contributia datorata in functie de datele raportate prin declaratiile de mai sus se notifica persoanelor obligate la plata acesteia, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in termen de 15 zile de la data depunerii declaratiilor.

Sumele notificate pot fi contestate in termen de 3 zile de la data luarii la cunostinta, la comisia de contestatii formata din 3 reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, constituita prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Contributia se vireaza in contul deschis pe numele Ministerului Sanatatii la Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica a Municipiului Bucuresti, cont care va fi afisat pe site-ul Ministerului Sanatatii, in conditiile legii, la termenele prevazute in notificare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică