Catalin Predoiu despre implementarea noilor Coduri
2 mai 2011 | JURIDICE.ro

Vineri, 29 aprilie 2011, Ministerul Justitiei a organizat nouă întâlnire a Platformei de Dialog şi Cooperare cu mediul de afaceri, potrivit unui comunicat al MJ.
Au participat reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane şi ai Ambasadei Germaniei în România, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Britanico-Română, Camerei de Comerţ Americane în România, Asociaţiei Române a Băncilor, Consiliului Investitorilor Străini, Camerei Auditorilor Financiari din România şi ai companiilor Raiffeisen Bank, BCR, Banca Românească, CEC Bank, Alpha Bank, ENEL, CISCO, reuniunea fiind condusa de ministrul Catalin Predoiu.
Proiectul propus de ministrul Predoiu a fost pregătirea implementării Codurilor într-un efort conjugat public-privat.
Catalin Predoiu: „Pregătirea implementării acestei reforme legislative, a cărei amploare nu are precedent în istoria recentă a României, este o prioritate a Ministerului Justiţiei. Efectele ei asupra funcţionării mediului de afaceri vor fi considerabile, tocmai de aceea este firească şi necesară implicarea comunităţii de afaceri în pregătirea aplicării Codurilor, în diseminarea conţinutului normativ al acestora, în conştientizarea şi valorificarea efectelor pozitive ale acestei reforme. Am propus astăzi partenerilor noştri să realizăm împreună un program complex, o campanie de comunicare, care să cuprindă, printre altele, seminarii de promovare a Codurilor şi alte forme de pregătire, inclusiv în rândul viitorilor profesionişti ai dreptului.
Suntem conştienţi că fenomenul corupţiei este un element descurajant pentru mediul investiţional, un raport recent al Băncii Mondiale venind să confirme faptul că, la nivelul ultimilor ani, mediul de afaceri din Europa Centrală şi de Est continuă să perceapă corupţia ca pe o piedică majoră. Este motivul pentru care dorim să analizăm împreună, la nivelul Platformei, acele aspecte punctuale care au impact negativ asupra investiţiilor în România şi să identificăm împreună priorităţile pentru intervenţii la nivel strategic.”
Participanţii au subliniat importanţa prevenirii şi combaterii cât mai eficiente a corupţiei, ca factor care descurajează potenţialii investitori, dar şi necesitatea conturării unui dialog cât mai deschis între instituţiile publice şi mediul de afaceri.