Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Contraventiile rutiere. Editia a II-a | Mircea Ursuta
03.05.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 6 mai 2011, de la ora 14, va avea loc în Sala Festivă a Baroului Bihor (str. George Enescu nr. 1, Oradea), lansarea cărţii “Contravenţiile rutiere”, Ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, autor Mircea Ursuţa, apărută la Editura Universul Juridic.

Ediţia a II-a, a cărei apariţie a fost grăbită nu doar de modificările legislative în materie, dar şi de epuizarea rapidă a primei ediţii, îi are ca şi „garanţi” pe judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi pe comisarul şef Lucian Diniţă, directorul Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care au semnat argumentul, respectiv prefaţa lucrării.

Problema probaţiunii în cazul contravenţiilor rutiere, incidenţa marjelor de toleranţă ale aparatelor radar, elementele obligatorii suplimentare ce trebuie conţinute de procesele-verbale încheiate în materia contravenţiilor rutiere, aplicarea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în procesele contravenţionale vizând contravenţii rutiere – sunt doar câteva dintre problemele abordate în lucrare.

Lucrarea, întemeiată în mare parte pe practica instanţelor române în materia contravenţiilor rutiere şi având la bază documentarea de mai mulţi ani a autorului pentru elaborarea tezei de doctorat în materia procedurii contravenţionale generale, este utilă judecătorilor şi avocaţilor care se confruntă zi de zi cu o veritabilă „avalanşă” de plângeri contravenţionale rutiere.

În condiţiile în care şi până acum lipsa unei practici unitare a instanţelor în materie era o problemă reală, dat fiind faptul că hotărârile judecătoreşti rămâneau irevocabile la nivel de tribunale, în prezent această problemă va fi accentuată datorită ultimelor modificări legislative potrivit cărora doar judecătoriile pronunţă hotărâri irevocabile în cazul contravenţiilor rutiere. Pe de altă parte, se produce o responsabilizare a judecătorului de la judecătorie care va tranşa irevocabil litigii ce pot produce consecinţe însemnate pentru justiţiabili.

De asemenea, ea poate fi folosită ca un îndrumar pentru agenţii constatatori la încheierea de procese-verbale corecte, cu respectarea drepturilor contravenientului, a ordinii publice, a siguranţei în trafic şi, nu în ultimul rând, a legislaţiei în vigoare.

Volumul cuprinde şi modificările aduse legislaţiei rutiere prin Legea nr. 202/2010.

Mircea Ursuţa este doctor în drept al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca (2008) cu teza de doctorat „Procedura contravenţională”, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea, avocat în Baroul Bihor, membru fondator al Institutului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al României.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.