Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 
Noutăţi legislative
 
Print Friendly, PDF & Email

Metodologia de organizare a referendumului universitar pentru alegerea modalitatii de desemnare a rectorului
05.05.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 303 din data de 3 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4062/2011 privind metodologia-cadru de organizare a referendumului la nivel de universitati pentru alegerea modalitatii de desemnare a rectorului.

Ordinul a fost emis in temeiul prevederilor Legii educatiei nationale nr. 1/2011, potrivit carora modalitatea de desemnare a rectorului universitatilor de stat si particulare se stabileste prin votul universal, direct si secret al tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

Referendumul se organizeaza la nivelul fiecarei institutii de invatamant superior de stat, particulare si confesionale, acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu.

Tema referendumului universitar este stabilirea optiunii pentru una dintre cele doua modalitati de desemnare a rectorului prevazute de Legea educatiei nationale nr. 1/2011:
– pe baza de concurs public; sau
– pe baza de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret si egal.

Referendumul universitar se organizeaza in mod periodic,  la fiecare interval de timp corespunzator unui nou mandat legal constituit, inaintea initierii de alegeri ale structurilor si functiilor de conducere de la nivelul universitatii sau ori de cate ori functia de rector se vacanteaza conform legii.

Metodologia proprie de organizare a referendumului universitar pentru alegerea modalitatii de desemnare a rectorului, aprobata de senatul universitar, se publica pe pagina web a institutiei de invatamant superior, cu cel putin 30 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia, si se transmite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Au drept de vot toate cadrele didactice si cercetatorii care sunt angajate/angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata, din cadrul universitatii, si reprezentantii studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor.

Referendumul se desfasoara in intervalul mai-iulie al anului universitar anterior procesului de alegeri ale structurilor si functiilor de conducere de la nivelul universitatii sau de cate ori este nevoie

Data organizarii referendumului este stabilita de catre senatul universitar si adusa la cunostinta membrilor universitatii, cu cel putin 30 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia, prin toate mijloacele de informare aflate la dispozitia universitatii.

Actul normativ stabileste urmatorul calendar pentru desemnarea rectorilor in anul universitar 2011-2012:
– organizarea referendumului universitar pana la data de 1 iulie 2011;
– desemnarea rectorului in perioada cuprinsa intre 1 decembrie 2011 si 15 martie 2012.

Desemnarea rectorului va fi planificata astfel incat mandatul rectorilor alesi in anul universitar 2007-2008 sa nu depaseasca 4 ani. Mandatele se iau in calcul de la data confirmarii rectorului prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

Referendumul universitar este validat daca la acesta participa cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor cu drept de vot inscrise pe listele de votare.
In situatia in care referendumul universitar este validat, rezultatul referendumului universitar se stabileste cu majoritatea simpla a voturilor valabil exprimate.
In situatia in care referendumul universitar nu este validat, se organizeaza, la interval de cel mult doua saptamani, un nou referendum universitar, pentru care rata de participare nu mai este un criteriu de validare.

Rezultatul referendumului universitar va fi adus la cunostinta comunitatii academice si a conducerii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in termen de doua zile calendaristice de la incheierea procesului de vot. Data-limita pentru comunicarea rezultatului referendumului universitar din anul 2011 este 15 iulie.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate