Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații
2 comentarii

Guvernul modifica procedura de promovare la ICCJ

5 mai 2011 | JURIDICE.ro

Miercuri, 4 mai 2011, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de lege de modificare a Legilor nr. 303/2004 şi 304/2004 prin care se operează schimbări în procedura de promovare a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei de Guvern.

Lidia Barac, secretarul de stat in MJ, a declarat: „Este vorba despre un proiect de lege solicitat a fi continuat într-o procedură de urgenţă, de modificare şi de completare a Legii 303, respectiv Legii 304/2004, cât priveşte fixarea regulilor de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

După cum aţi receptat în spaţiul public de mai mult tip există o discuţie, susţinută inclusiv de dvs., în legătură cu nevoia de a transparentiza procedura întreagă de promovare şi acest lucru nu se putea face decât prin identificarea unor criterii obiective de acces la Înalta Curte. Proiectul de lege a fost construit de Ministerul de Justiţie împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi se bazează, evident, pe o serie de observaţii provenite din interiorul sistemului judiciar.

Ce aduce nou acest proiect? Relativ la condiţiile de acces, iată că proiectul promovează performanţa profesională, aşa că, îşi pot depune candidaturile la ÎCCJ numai acei candidaţi care au îndeplinit funcţia de judecător, respectiv de procuror la Parchetul de pe lângă Curţile de apel, respectiv a Curţilor de apel cu o vechime de cel puţin 15 ani în funcţia de judecător, respectiv de procuror. Şi încă o condiţie: cel puţin 5 ani în ultimii 10 ani de activitate să fi activat ca judecător la instanţele, respectiv parchetele menţionate. În acest fel s-a modificat norma actuală care, după cum cunoaşteţi, permitea ca la această procedură de promovare să participe şi judecătorii tribunalelor şi parchetelor de pe lângă tribunale. S-a apreciat că este absolut necesară parcurgerea gradelor de jurisdicţie obişnuită, instanţă de fond, apel, recurs, deci, cele trei trepte, pentru ca pregătirea profesională şi experienţa profesională şi nu mai puţin, evident, competenţele sociale şi umane care derivă şi din vechime să poată aduce un plus de valoare actului de justiţie necesar a se înfăptui la Înalta Curte.

Apoi, acest proiect de lege a adus ca printr-o reglementare la nivel primar unele reguli care ţin de metodologia propriu-zisă de acces la Înalta Curte. Este vorba de implicarea masivă a Înaltei Curţi în această procedură, în sensul că, la nivelul acestei instanţe, la propunerea Colegiului de conducerea instanţei supreme, se constituie o comisie formată din judecători, care este aprobată de CSM şi care evaluează performanţele profesionale ale candidaţilor. Această comisie îşi încheie activitatea prin întocmirea unui raport cu privire la activitatea candidatului, în faţa aceleaşi comisii are loc un interviu al candidatului, după care, Colegiul de conducere va aproba acest raport consultativ şi va furniza CSM o recomandare în legătură cu candidatul în cauză. Evident, procedura se finalizează în faţa CSM unde candidatul îşi va susţine candidatura, membrii Consiliului pot pune întrebări care rezultă din recomandarea sau în funcţie de conţinutul recomandării despre care am vorbit, inclusiv chestiuni legate de deontologia, etica, reputaţia magistratului în cauză, fie el judecător sau procuror. În cadrul acestei proceduri, în plenul Consiliului, s-a prevăzut prezenţa unui psiholog care are capacitatea de a pune întrebări candidaţilor pentru că acesta are menirea de a verifica motivaţia reală a candidatului pentru un post la Înalta Curte şi în acelaşi timp poate să ofere unele referiri plenului Consiliului în legătură cu nivelul în care candidatul deţine competenţele umane şi sociale necesare pentru a accede în funcţie ca judecător la Înalta Curte.”

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership