Miercuri, 4 mai 2011, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de lege de modificare a Legilor nr. 303/2004 şi 304/2004 prin care se operează schimbări în procedura de promovare a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei de Guvern.
Lidia Barac, secretarul de stat in MJ, a declarat: „Este vorba despre un proiect de lege solicitat a fi continuat într-o procedură de urgenţă, de modificare şi de completare a Legii 303, respectiv Legii 304/2004, cât priveşte fixarea regulilor de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
După cum aţi receptat în spaţiul public de mai mult tip există o discuţie, susţinută inclusiv de dvs., în legătură cu nevoia de a transparentiza procedura întreagă de promovare şi acest lucru nu se putea face decât prin identificarea unor criterii obiective de acces la Înalta Curte. Proiectul de lege a fost construit de Ministerul de Justiţie împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi se bazează, evident, pe o serie de observaţii provenite din interiorul sistemului judiciar.
Ce aduce nou acest proiect? Relativ la condiţiile de acces, iată că proiectul promovează performanţa profesională, aşa că, îşi pot depune candidaturile la ÎCCJ numai acei candidaţi care au îndeplinit funcţia de judecător, respectiv de procuror la Parchetul de pe lângă Curţile de apel, respectiv a Curţilor de apel cu o vechime de cel puţin 15 ani în funcţia de judecător, respectiv de procuror. Şi încă o condiţie: cel puţin 5 ani în ultimii 10 ani de activitate să fi activat ca judecător la instanţele, respectiv parchetele menţionate. În acest fel s-a modificat norma actuală care, după cum cunoaşteţi, permitea ca la această procedură de promovare să participe şi judecătorii tribunalelor şi parchetelor de pe lângă tribunale. S-a apreciat că este absolut necesară parcurgerea gradelor de jurisdicţie obişnuită, instanţă de fond, apel, recurs, deci, cele trei trepte, pentru ca pregătirea profesională şi experienţa profesională şi nu mai puţin, evident, competenţele sociale şi umane care derivă şi din vechime să poată aduce un plus de valoare actului de justiţie necesar a se înfăptui la Înalta Curte.
Apoi, acest proiect de lege a adus ca printr-o reglementare la nivel primar unele reguli care ţin de metodologia propriu-zisă de acces la Înalta Curte. Este vorba de implicarea masivă a Înaltei Curţi în această procedură, în sensul că, la nivelul acestei instanţe, la propunerea Colegiului de conducerea instanţei supreme, se constituie o comisie formată din judecători, care este aprobată de CSM şi care evaluează performanţele profesionale ale candidaţilor. Această comisie îşi încheie activitatea prin întocmirea unui raport cu privire la activitatea candidatului, în faţa aceleaşi comisii are loc un interviu al candidatului, după care, Colegiul de conducere va aproba acest raport consultativ şi va furniza CSM o recomandare în legătură cu candidatul în cauză. Evident, procedura se finalizează în faţa CSM unde candidatul îşi va susţine candidatura, membrii Consiliului pot pune întrebări care rezultă din recomandarea sau în funcţie de conţinutul recomandării despre care am vorbit, inclusiv chestiuni legate de deontologia, etica, reputaţia magistratului în cauză, fie el judecător sau procuror. În cadrul acestei proceduri, în plenul Consiliului, s-a prevăzut prezenţa unui psiholog care are capacitatea de a pune întrebări candidaţilor pentru că acesta are menirea de a verifica motivaţia reală a candidatului pentru un post la Înalta Curte şi în acelaşi timp poate să ofere unele referiri plenului Consiliului în legătură cu nivelul în care candidatul deţine competenţele umane şi sociale necesare pentru a accede în funcţie ca judecător la Înalta Curte.”
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro