Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificari cu privire la organizarea Comisiei Nationale de Drept International Umanitar
06.05.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 306 din data de 4 mai 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 408/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 420/2006 privind infiintarea si organizarea Comisiei Nationale de Drept International Umanitar.

Comisia Nationala de Drept International Umanitar (CNDIU) este un organ consultativ al Guvernului, fara personalitate juridica, infiintat in scopul indeplinirii obligatiilor ce revin Romaniei in baza tratatelor internationale din domeniul dreptului umanitar.

Actul normativ extinde numarul membrilor CNDI, prin includerea reprezentantilor Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Ministerului Mediului si Padurilor.

Astfel, CNDIU este formata din cate un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Culturii si Patrimoniului National si Ministerului Mediului si Padurilor. Acesti reprezentanti pot fi asistati sau, dupa caz, substituiti de supleanti si sunt desemnati, la nivel de experti, de conducerile institutiilor respective.

Actul normativ introduce mentiunea ca, pot dobandi, in mod exceptional, calitatea de membri onorifici ai CNDIU acele persoane care au contribuit substantial la desfasurarea activitatilor CNDIU. Acceptarea membrilor onorifici se face cu acordul unanim al tuturor membrilor CNDIU.

Alaturi de celelalte atributii, actul normativ prevede ca CNDIU indeplineste sarcinile Comitetului consultativ prevazut de Rezolutia a II-a a Conferintei de la Haga din 1954.

Presedintia CNDIU se asigura, prin rotatie, de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor, la nivel de secretar de stat. Reprezentantii acestor ministere vor continua sa faca parte din CNDIU pe perioada in care presedintia CNDIU este exercitata de institutia pe care o reprezinta.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti