Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Metodologia organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior
06.05.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 309 din data de 5 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4033/2011 privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior – examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie.

Metodologia cuprinde informatii detaliate cu privire la organizarea examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior: institutiile oragnizatoare de examene, probele de examen, inscrierea candidatilor la examene, comisiile de examen, contestatii, eliberarea diplomelor.

Institutiile organizatoare de examene de finalizare a studiilor

Examenele de finalizare a studiilor pot fi organizate numai de catre institutii de invatamant superior acreditate in conditiile legii.

Institutiile de invatamant superior acreditate, aflate in perioada de monitorizare speciala, au dreptul sa organizeze examene de absolvire, examene de licenta, examene de diploma, examene de disertatie numai pentru absolventii proprii ai specializarilor/programelor de studii acreditate si ai specializarilor/programelor de studii autorizate sa functioneze provizoriu, care fac parte dintr-un domeniu de licenta in care institutia organizatoare are si programe de studii/specializari acreditate.

Pentru absolventii de invatamant superior particular care se incadreaza in prevederile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolventilor invatamantului superior particular de a sustine examenul de finalizare a studiilor la institutii de invatamant superior de stat acreditate, precum si pentru absolventii care provin de la institutii de invatamant superior si/sau programe de studii care au intrat in lichidare se organizeaza examen de selectie, anterior sustinerii examenelor de finalizare a studiilor.
Examenul de selectie consta in 5 probe scrise, cu exceptia examenului de selectie din domeniul medico-farmaceutic uman, care consta in 5 probe scrise si o proba practica specifica.

Examenele de finalizare a studiilor

Finalizarea studiilor pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii invatamantului nr. 84/1995 se incheie:
– cu examen de licenta sau cu examen de diploma, pentru studiile in invatamantul universitar de lunga durata, dupa caz;
– cu examen de absolvire, pentru studiile in invatamantul universitar de scurta durata.

Pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare:
– ciclul I de studii universitare: studiile universitare de licenta se incheie cu examen de licenta sau examen de diploma pentru invatamantul din domeniul stiintelor ingineresti;
– ciclul II de studii universitare: studiile universitare de masterat se incheie cu examen de disertatie.

Examenul de absolvire si examenul de licenta/diploma constau fiecare din doua probe:
– proba 1 – evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate;
– proba 2 – prezentarea si sustinerea lucrarii de absolvire/proiectului de absolvire/lucrarii de licenta/proiectului de diploma.

Pentru anul universitar 2010-2011, examenul de absolvire si examenul de licenta/diploma constau fiecare din una sau doua probe. Proba/Probele se stabileste/se stabilesc de senatul universitar al institutiei organizatoare.

Senatul institutiei organizatoare va decide si va inscrie, in functie de specific, in metodologia proprie de organizare si desfasurare a examenelor de finalizare a studiilor, modul de sustinere a probei/probelor: scris, oral, proba practica.

Examenul de disertatie consta intr-o singura proba: prezentarea si sustinerea disertatiei, in prezenta comisiei de examen.

Media de promovare a examenului de finalizare a studiilor trebuie sa fie cel putin 6. iar la fiecare proba nota de promovare trebuie sa fie cel putin 5.

Comisiile de examen

Comisiile de examen de finalizare a studiilor se stabilesc pe programe de studii/specializari, prin decizie a rectorului institutiei organizatoare, la propunerea consiliilor facultatilor/departamentelor si cu aprobarea senatului universitatii. Comisiile se fac publice.

Presedintele comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie sa aiba gradul didactic de profesor universitar sau conferentiar universitar.
Membrii comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie sa aiba titlul stiintific de doctor si gradul didactic de lector universitar/sef de lucrari universitar, conferentiar universitar sau profesor universitar.

Alte dispozitii

Actul normativ se aplica incepand cu promotia anului universitar 2010-2011, precum si absolventilor care nu au sustinut sau nu au promovat examenul de finalizare a studiilor pana la intrarea sa in vigoare.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti