Metodologia organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior
6 mai 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 309 din data de 5 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4033/2011 privind metodologia-cadru de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior – examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie.
Metodologia cuprinde informatii detaliate cu privire la organizarea examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior: institutiile oragnizatoare de examene, probele de examen, inscrierea candidatilor la examene, comisiile de examen, contestatii, eliberarea diplomelor.
Institutiile organizatoare de examene de finalizare a studiilor
Examenele de finalizare a studiilor pot fi organizate numai de catre institutii de invatamant superior acreditate in conditiile legii.
Institutiile de invatamant superior acreditate, aflate in perioada de monitorizare speciala, au dreptul sa organizeze examene de absolvire, examene de licenta, examene de diploma, examene de disertatie numai pentru absolventii proprii ai specializarilor/programelor de studii acreditate si ai specializarilor/programelor de studii autorizate sa functioneze provizoriu, care fac parte dintr-un domeniu de licenta in care institutia organizatoare are si programe de studii/specializari acreditate.
Pentru absolventii de invatamant superior particular care se incadreaza in prevederile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolventilor invatamantului superior particular de a sustine examenul de finalizare a studiilor la institutii de invatamant superior de stat acreditate, precum si pentru absolventii care provin de la institutii de invatamant superior si/sau programe de studii care au intrat in lichidare se organizeaza examen de selectie, anterior sustinerii examenelor de finalizare a studiilor.
Examenul de selectie consta in 5 probe scrise, cu exceptia examenului de selectie din domeniul medico-farmaceutic uman, care consta in 5 probe scrise si o proba practica specifica.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
12 septembrie ⁞ Start Curs Expert Achiziții Publice 2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Examenele de finalizare a studiilor
Finalizarea studiilor pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii invatamantului nr. 84/1995 se incheie:
– cu examen de licenta sau cu examen de diploma, pentru studiile in invatamantul universitar de lunga durata, dupa caz;
– cu examen de absolvire, pentru studiile in invatamantul universitar de scurta durata.
Pentru absolventii studiilor organizate in baza Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare:
– ciclul I de studii universitare: studiile universitare de licenta se incheie cu examen de licenta sau examen de diploma pentru invatamantul din domeniul stiintelor ingineresti;
– ciclul II de studii universitare: studiile universitare de masterat se incheie cu examen de disertatie.
Examenul de absolvire si examenul de licenta/diploma constau fiecare din doua probe:
– proba 1 – evaluarea cunostintelor fundamentale si de specialitate;
– proba 2 – prezentarea si sustinerea lucrarii de absolvire/proiectului de absolvire/lucrarii de licenta/proiectului de diploma.
Pentru anul universitar 2010-2011, examenul de absolvire si examenul de licenta/diploma constau fiecare din una sau doua probe. Proba/Probele se stabileste/se stabilesc de senatul universitar al institutiei organizatoare.
Senatul institutiei organizatoare va decide si va inscrie, in functie de specific, in metodologia proprie de organizare si desfasurare a examenelor de finalizare a studiilor, modul de sustinere a probei/probelor: scris, oral, proba practica.
Examenul de disertatie consta intr-o singura proba: prezentarea si sustinerea disertatiei, in prezenta comisiei de examen.
Media de promovare a examenului de finalizare a studiilor trebuie sa fie cel putin 6. iar la fiecare proba nota de promovare trebuie sa fie cel putin 5.
Comisiile de examen
Comisiile de examen de finalizare a studiilor se stabilesc pe programe de studii/specializari, prin decizie a rectorului institutiei organizatoare, la propunerea consiliilor facultatilor/departamentelor si cu aprobarea senatului universitatii. Comisiile se fac publice.
Presedintele comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie sa aiba gradul didactic de profesor universitar sau conferentiar universitar.
Membrii comisiei de examen de finalizare a studiilor trebuie sa aiba titlul stiintific de doctor si gradul didactic de lector universitar/sef de lucrari universitar, conferentiar universitar sau profesor universitar.
Alte dispozitii
Actul normativ se aplica incepand cu promotia anului universitar 2010-2011, precum si absolventilor care nu au sustinut sau nu au promovat examenul de finalizare a studiilor pana la intrarea sa in vigoare.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |