Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat


6 mai 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 309 din data de 5 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 4061/2011 privind cadrul general de organizare si desfasurare a admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2011-2012.

Organizarea admiterii

Institutiile de invatamant superior organizeaza examene de admitere in programe de studii de licenta, master ori doctorat, pe baza metodologiilor proprii de admitere, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare.

Pentru ciclul de studii universitare de licenta, admiterea se organizeaza pe domenii de licenta, la specializarile/programele de studii autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate in cadrul institutiei de invatamant superior.

Pentru ciclul de studii universitare de master, admiterea se realizeaza la programele de studii/specializarile acreditate in cadrul institutiei de invatamant superior.

Pentru ciclul de studii universitare de doctorat, admiterea se realizeaza pe domeniile aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in cadrul institutiei de invatamant superior acreditate in acest sens in cadrul institutiei de invatamant superior, in conformitate cu prevederile Codului studiilor universitare de doctorat si ale legislatiei in vigoare.

Concursul pentru admiterea la toate formele de invatamant ale studiilor universitare prevazute de actul normativ se poate organiza in una sau doua sesiuni, inainte de inceperea anului universitar, conform metodologiei fiecarei institutii.

Candidatii la admitere

La admiterea in ciclul de studii universitare de licenta pot candida absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat sau diploma echivalenta cu aceasta.
La admiterea in ciclul de studii universitare de master pot candida absolventii cu diploma de licenta ai ciclului de studii universitare de licenta organizate conform Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, absolventii cu diploma de licenta sau echivalenta ai studiilor universitare de lunga durata organizate conform Legii invatamantului nr. 84/1995,  precum si absolventii studiilor efectuate in strainatate si recunoscute de catre directia de specialitate.

La admiterea in ciclul de studii universitare de doctorat pot candida absolventii cu diploma de licenta sau echivalenta ai studiilor universitare de lunga durata organizate conform Legii nr. 84/1995 si absolventii cu diploma de master ai ciclului de studii universitare de master organizate conform Legii nr. 288/2004, precum si absolventii studiilor efectuate in strainatate si recunoscute de catre directia de specialitate.

La admiterea in toate ciclurile de studii universitare pot candida si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene, in aceleasi conditii prevazute de lege pentru cetatenii romani, inclusiv in ceea ce priveste taxele de scolarizare.
La admiterea la concurs, acestia vor prezenta atestatul de recunoastere a studiilor de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precum si un certificat de competenta lingvistica, in cazul cursurilor cu predare in limba romana.

Un candidat poate fi admis si inmatriculat ca student la cel mult doua programe de studii concomitent, indiferent de institutiile de invatamant care le ofera.

Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget pentru un singur program de licenta, pentru un singur program de master si pentru un singur program de doctorat.

Rezultatele admiterii

Media generala minima de admitere la studii universitare de licenta nu poate fi mai mica decat 5 (cinci) sau decat un numar minim de puncte echivalent.

Conditiile minime (medii generale, punctaje generale, calificative etc.) de admitere la studii universitare de master sunt stabilite prin metodologiile proprii ale institutiei de invatamant superior.

Dispozitii finale

La data intrarii in vigoare a noului ordin se abroga Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 3.855/2010 privind criteriile generale de organizare si desfasurare a admiterii in ciclul de studii universitare de licenta, de masterat si de doctorat pentru anul universitar 2010-2011.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro