Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Trafic international de cocaina si heroina. Grup infractional destructurat


9 mai 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor Nadolu Constantin, zis „Paco” si Iosef Catalin, zis „JESI” si „CARLITOS”, pentru savarsirea infractiunilor de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, specializat in traficul international de droguri de mare risc – cocaina si heroina.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, din 7 mai 2011, inculpatii au aderat la o grupare de crima organizata transfrontaliera, constituita din cetateni columbieni, romani si de alte nationalitati. Nucleul gruparii se afla in Columbia, fiind reprezentat de catre liderii cartelului de droguri Medellin – fratii Miguel si Victor Mejia Munera („Gemenii” sau „Los Mellizos”).

In Romania, activitatea gruparii a fost sprijinita de catre Iosef Catalin si Nadolu Constantin sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez; acestia asigurau preluarea in Romania a drogurilor de mare risc provenind din America de Sud.

Victor Manuel Porto Sanchez, zis „El Viejo”, de nationalitate columbiana, este cercetat  pentru savarsirea unor infractiuni de trafic international de droguri de mare risc si omor.

Cantitati importante de cocaina au fost disimulate in containere cu peste congelat si transportate pe cale maritima, pe ruta Ecuador (Guayaquil) – Spania (Algeciras) – Italia (Gioia Tauro) – Romania (Portul Constanta – Agigea-Sud).

Preluarea drogurilor era realizata sub forma  importului legal de marfuri, inculpatii  folosind in acest scop o societate comerciala avand sediul in com. Stefanestii de Jos (jud. Ilfov), pentru importarea unor containere test, in scopul verificarii reactiei autoritatilor. Dupa efectuarea testului, inculpatii au si realizat un transport efectiv de cocaina, pe ruta maritima Ecuador – Romania, destinatia finala a drogurilor fiind catre beneficiari din Europa de Vest – cantitatea totala fiind de 1.5 tone de cocaina, in valoare de 90 de milioane euro..

La data de 5 decembrie 2007, autoritatile ecuadoriene au capturat acest transport de 364 kg. cocaina, in valoare de 22 milioane de euro, drogurile fiind disimulate in cutii cu peste congelat.

Nadolu Constantin impreuna cu Cojan Vasile si cu alte persoane, trimise anterior in judecata de catre procurorii DIICOT, au organizat transportul, pe ruta Germania – Franta, a cantitatii de 106 kg heroina, provenind din Turcia. Drogurile au fost ambalate in 216 pachete si ascunse printre cutii continand obiecte de mobilier, incarcate intr-un autotren cu semiremorca. La 8 mai 2008, transportul de heroina a fost capturat in punctul de control al trecerii frontierei Petea. Valoarea cantitatii de 106 kg. de heroina  este de peste 2.100.000  euro.

Procurorii DIICOT au monitorizat activitatea infractionala a membrilor gruparii in mod coordonat si in cooperare cu ofiterii D.E.A. si cu autoritatile competente din Ecuador, Italia si Spania, Olanda si Turcia.

Cauza a fost trimisa spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii