Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Normele de aplicare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor


10 mai 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 315 din data de 6 mai 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ministrului administratiei si internelor nr. 6/87/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Normele se aplica:
– persoanelor fizice si juridice care detin in proprietate constructii cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, inregistrate in evidentele organelor fiscale;
– persoanelor sau autoritatilor desemnate, in conditiile legii, care administreaza locuintele aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale;
– locatorului, in cazul in care o locuinta face obiectul unui contract de leasing financiar.

In cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social si care au in proprietate constructii cu destinatia de locuinta, asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor se plateste de catre Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale.

Normele precizeaza ca primarii, prin compartimentele de specialitate, sunt obligati sa furnizeze Societatii Comerciale „Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale” – S.A., in format electronic, lista tuturor constructiilor cu destinatia de locuinta, inclusiv a celor cu destinatia de locuinta sociala, amplasate in unitatea administrativ-teritoriala in cauza, specificand numele si prenumele sau denumirea proprietarului si, dupa caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscala al acestuia, numarul din registrul de rol nominal unic si din registrul agricol.

Unitatile administrativ-teritoriale care nu dispun de echipamentele necesare pentru transmiterea datelor in format electronic, au obligatia de a transmite listele cuprinzand constructiile cu destinatie de locuinta pe suport hartie, pana la dotarea cu echipamentele necesare pentru transmiterea datelor in format electronic.

Societatea Comerciala „Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale” – S.A. transmite lunar in format electronic unitatilor administrativ-teritoriale care dispun de echipamentele necesare pentru transmiterea datelor in format electronic sau pe suport hartie celor care nu sunt dotate cu astfel de echipamente lista proprietarilor care nu au incheiat contracte de asigurare obligatorie a locuintelor, precum si valoarea primei obligatorii datorate de fiecare.

Nerespectarea prevederilor normelor constituie contraventie si se sanctioneaza de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor conform prevederilor Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii