Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Deloitte Tax: Contestatii in domeniul vamal


10 mai 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Aplicarea deciziilor emise de autoritățile vamale se suspendă obligatoriu, când există temerea unui prejudiciu irecuperabil sau atunci când există motive întemeiate să se creadă că decizia contestată nu este în sprijinul legislației vamale, avertizează consultanții Deloitte Tax.

„Spre deosebire de procedura generală de suspendare a aplicării deciziei unei autorități fiscale prevazută de codul de procedura fiscală din România, care trimite contribuabilul direct în instanță, deciziile emise de autoritățile vamale fac obiectul unei proceduri simplificate de suspendare, potrivit legislației comunitare care este în acest caz direct aplicabilă în toate statele membre”, spune Mihai Petre, Manager Taxe Vamale și Accize, Deloitte Tax.

Ce înseamnă acest lucru?  În primul rând, contribuabilul are dreptul de a beneficia de suspendarea aplicării unei decizii încă din faza administrativă, fără a ajunge în fața instanței judecătorești. În al doilea rând, legislația comunitară obligă autoritatea vamală să reanalizeze cauza și să decidă dacă (1) există motive întemeiate să se creadă că decizia contestată nu este în sprijinul legislației vamale sau dacă (2) aplicarea deciziei sale poate produce un prejudiciu irecuperabil pentru contribuabil sau nu.

În plus față de posibilitatea de suspendare, tot legislația comunitară oferă și scutirea de la garantarea drepturilor contestate solicitată de regulă de organele vamale în astfel de cazuri, în conditiile în care o asemenea cerință este probabil să provoace dificultăți grave de ordin economic sau social.  Legiuitorul european a sesizat importanța coroborării celor două prevederi pentru ca ele să poată proteja cu adevărat contribuabilul până la soluționarea disputei.

„Bineînțeles, decizia luată în urma unei reanalizări nu poate fi aleatorie, ea trebuie să fie obiectivă și să ia în considerare principiile enunțate de jurisprundența Curtii Europene de Justiție date în acest sens.  Menționăm aici Cazul C-130/95 Giloy, care oferă direcții clare cu privire la ce înseamnă ‘prejudiciu irecuperabil’ și în ce condiții poate fi el invocat de către contribuabil (de exemplu, faptul că aplicarea unei decizii va conduce inevitabil la lichidarea societății în cauză este considerat de Curte drept ‘prejudiciu irecuperabil’)”, mai spune managerul Deloitte Tax.

De la data aderării la UE, România este obligată să aplice Regulamentele comunitare, inclusiv pe cel care a instituit Codul Vamal Comunitar, adică Regulamentul 2913/1992, ele având un efect direct în toate statele membre.

Deși legislația națională (art. 268 din Legea 86 privind Codul Vamal al României) prevede posibilitatea contribuabilului de a cere suspendarea aplicării unei decizii direct la autoritatea vamală, formularea folosită este „autoritatea vamală poate suspenda executarea acestei decizii”, ceea ce în practică duce la respingerea automată a cererii.  Totuși, tonul folosit de Codul Vamal Comunitar (art. 244 (2) din Regulamentul 2913/92) este unul imperativ, respectiv „autoritatea vamală va suspenda executarea acestei decizii”.

„Aplicarea unitară a legislației comunitare poate avea loc efectiv în statele membre atunci când fiecare contribuabil solicită autorităților fiscale și vamale să îi fie respectate drepturile la care aceasta îl îndreptățește. Atunci când constată că îi sunt încălcate aceste drepturi, trebuie să sesiseze Comisia Europeană”, spune Mihai Petre.  „De aceea, recomandăm contribuabililor aflați în fața unei decizii de la autoritatea vamală să ia în considerare dreptul lor de a cere suspendarea aplicării acesteia”.

***

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 170.000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro