Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Fosti directori in cadrul CNCFR trimisi in judecata pentru utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice


13 mai 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> NECOLAICIUC MIHAI, in stare de arest preventiv, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate C.F.R. S.A. (C.N.C.F.R) si

>> OLAERU VIORICA, fost director al Directiei Economice in cadrul C.N.C.F.R. S.A. in perioada 26 noiembrie 2001 – 10 octombrie 2003, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata ( 66 acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA, in 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (B.E.I.) un contract de finantare pentru realizarea „Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori. In ceea ce priveste C.N.C.F.R.S.A, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei.
In aceste conditii, in perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, inculpatii Necolaiciuc Mihai, in calitate de director general al C.N.C.F.R.S.A. si Olaeru Viorica, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre B.E.I., in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.).

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc Mihai. In data de 22 iunie 2009, Necolaiciuc Mihai a fost arestat de autoritatile judiciare din S.U.A. si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii