Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Tarife de aeroport. CJUE. Hotararea in cauza C-176/09 Luxemburg/Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene


13 mai 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Aeroportul Luxemburg-Findel intra in domeniul de aplicare al directivei intrucat are cel mai mare trafic anual de pasageri si se bucura de o pozitie privilegiata in calitate de punct de intrare in Luxemburg

Comunicat CJUE: Luxemburgul a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu o actiune in anularea partiala a Directivei 2009/12/CE care stabileste principii comune pentru perceperea tarifelor platite de companiile aeriene in beneficiul aeroporturilor din Uniunea Europeana.

Potrivit Luxemburgului, desi directiva urmareste evitarea oricarui risc de abuz de pozitie dominanta a aeroporturilor care intra in domeniul sau de aplicare, un astfel de risc nu exista in cazul Aeroportului Findel, care se afla, dimpotriva, in concurenta cu aeroporturile invecinate pe care opereaza companii „cu pret redus” situate la Hahn (Germania) sau la Charleroi (Belgia), precum si cu aeroporturi care constituie placi turnante („hubs”) precum cele din Frankfurt (Germania) sau din Bruxelles (Belgia).

In hotararea pronuntata, Curtea constata ca trebuie sa se considere ca Aeroportul Luxemburg-Findel se bucura de o pozitie privilegiata in calitatea sa de „punct de intrare” in acest stat membru in sensul directivei. In consecinta, faptul ca acesta este inclus in domeniul sau de aplicare nu este contrar principului egalitatii de tratament.

Curtea considera ca in statele membre in care niciun aeroport nu atinge pragul minim prevazut de directiva, aeroportul cu cel mai mare trafic anual de pasageri trebuie considerat drept punctul de intrare in statul membru in cauza, ceea ce ii confera o pozitie privilegiata in raport cu companiile aeriene.

Prin urmare, Aeroportul Luxemburg-Findel, in calitate de aeroport principal, trebuie sa fie supus obligatiilor prevazute de directiva referitoare la riscul de a abuza de pozitia sa privilegiata in ceea ce priveste stabilirea tarifelor.

> Cauza C-176/09

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică