« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 

Modificarea Regulamentului privind institutiile de plata
16.05.2011 | Mirela METEA, Mirela METEA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 316 din data de 9 mai 2011 a fost publicat Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 4/2011 pentru modificarea Regulamentului nr. 21/2009 privind instituțiile de plată.

Ca principală noutate adusă de Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 4/2011 Regulamentului nr.21/2009 privind instituțiile de plată, acesta din urmă reglementează condițiile privind desfăşurarea activității de creditare.

Portivit noilor reglementări, informațiilor şi documentelor necesare în vederea obținerii autorizației de prestare de servicii de plată li se adaugă planul de afaceri şi lista acţionarilor semnificativi şi mărimea participaţiilor deţinute de fiecare dintre aceştia.

Prin Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 4/2011 a fost introdus un nou capitol, Capitolul IV, Condiţii privind desfăşurarea activităţii de creditare. Potrivit dispozițiilor acestui capitol, instituţiile de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare trebuie să aplice reglementările Băncii Naţionale a României în domeniul limitării riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice.  În cazul instituţiilor de plată care desfăşoară şi activitatea de creditare prevăzută la art. 22 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/2010, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul activităţii supuse acestei cerinţe se determină prin cumularea activităţii de creditare legate de serviciile de plată cu cea realizată cu respectarea prevederilor Legii nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările şi completările ulterioare. Noțiunea de nivel seminficativ al activității de creditare este definită ca îndeplinirea cumulativă a limitelor aferente celor două criterii de mai sus pentru 3 perioade de raportare trimestrială succesive. Aceste limite sunt următoarele:

a) nivelul cumulat al capitalurilor proprii şi surselor împrumutate pe baza contractelor de împrumut/finanţare existente în sold să fie de minimum 50.000.000 lei;

b) nivelul cumulat al creditelor/finanţărilor acordate şi angajamentelor asumate existente în sold, determinate conform art. 521 alin. (2), să fie de minimum 25.000.000 lei.

Se consideră că instituţiile de plată nu mai înregistrează un nivel semnificativ al activităţii de creditare în cazul în care pentru o perioadă care cuprinde 3 raportări trimestriale succesive nu mai îndeplinesc cel puţin una dintre limitele aferente criteriilor menționate.

Potrivit noilor reglementări, instituțiile de plată pot deschide conturi pentru protejarea fondurilor numai la instituții de credit autorizate să desfăşoare activitate într-un stat membru.

Mirela METEA

 
Secţiuni: Banking, Content, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD