Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Flavia Teodosiu in dialog cu Andrei Savescu despre initiative, transparenta si formarea avocatilor


16 mai 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Andrei Savescu: Alegerea dupa un mandat de consilier al Baroului Bucuresti este depunerea candidaturii pentru functia de decan sau un nou mandat de consilier. Ce v-a determinat sa candidati pentru functia de decan?

Flavia Teodosiu: Nu poti fi Decan daca nu esti Consilier. Dispozitia legala face clar vorbire in articolul 56 al 1 despre numarul de membri ai Consiliului, respectiv pentru Baroul Bucuresti, 15 membri, Decanul si Prodecanii fiind inclusi in acest numar.

De ce am ales sa imi depun candidatura si pentru demnitatea de Decan? Pentru ca am convingerea ca pot realiza un management nou, deschis, bazat pe comunicare intre institutia Baroului si avocati. Pot schimba fundamental anumite aspecte care sa se reflecte direct in legatura avocatilor cu Baroul, cum ar fi: imbunatatirea structurii administrative a Baroului, determinarea salariatilor Baroului de a comunica mai bune si eficient cu avocatii membri ai Baroului Bucuresti, reducerea timpului petrecut de avocati pentru efectuarea platii contributiilor profesionale catre Barou, a obtinerii cardului de avocat, apararea drepturilor avocatilor intr-o forma reala, concreta, la nivelul tuturor institutiilor statului, atat in plan national, cat si in plan international.

Andrei Savescu: Daca activitatea Decanului este cunoscuta prin sectiunea dedicata acestuia, activitatea membrilor Consiliului a transparut destul de putin? Care este cauza si care este viziunea dumneavoastra cu privire la transparenta activitatii Consiliului?

Flavia Teodosiu: Intr-adevar, activitatea Decanului a fost foarte vizibila prin crearea paginii dedicate acestuia pe site-ul Baroului Bucuresti, versus activitatea Consiliului care nu s-a vazut aproape deloc. Cred ca nu s-a vrut o transparenta totala cum ar fi fost normal sa fie.

Chiar daca activitatea Consiliului nu a fost transparenta, din varii motive, va rog sa nu uitati ca Decanul nu poate conduce singur Baroul. Si nici nu a facut-o. I-ar fi fost imposibil, intrucat volumul problemelor zilnice cu care se confrunta salariatii Baroului este foarte mare. Baroul este condus de Consiliu si  de Decan.

In opinia mea, activitatea efectiva a Consiliului trebuie reflectata intr-un mod transparent, pe site-ul Baroului, astfel incat fiecare avocat sa poata vedea in orice moment ce fac cei pe care i-au ales pentru protectia profesiei si a fiecarui membru al Baroului.

Andrei Savescu: In proiectul dumneavoastra, unul dintre obiective este afirmarea independentei profesiei de avocat? Cum vedeti aceasta afirmare a independetei? Care sunt limitele ei?

Flavia Teodosiu: Unul dintre principiile profesiei de avocat este independenta acesteia. Independenta nu are limite. In decursul anilor s-a incercat subordonarea profesiei dar pot spune cu bucurie ca nu s-a realizat acest lucru, iar cel care va conduce Baroul Bucuresti in calitate de Decan va avea o misiune clara in a apara politica profesionala intr-un mod unitar, pe plan national in raport cu toate insitutiile statului.

Andrei Savescu: Puneti accent in proiect pe ajustarea periodica a contributiilor sociale ale avocatilor? Reprezinta o povara contributiile? Sunt acestea excesive pentru o parte a avocatilor?

Flavia Teodosiu: Da, cred ca pentru anumiti avocati, in anumite situatii, contributiile reprezinta, poate nu o povara, dar uneori o imposibilitate reala de plata. Cred cu tarie ca se poate realiza o modalitate clara, punctuala, de ajutorare a avocatilor care demonstreaza ca au probleme financiare. Astfel, avocatii tineri, stagiarii, avocatii cu diverse probleme de sanatate sau alte situatii neplacute se vor putea adresa Baroului, astfel incat sa obtina o reducere temporara a platii contributiilor profesionale, o esalonare sau orice variante legale si statutare.

Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam niciodata, si aici ma refer la fiecare avocat in parte, ca fac parte dintr-o “breasla” nobila, cea a avocatilor, iar contributiile profesionale sunt o obligatie fireasca raportata la apartenenta acestora.

Andrei Savescu: In ceea ce priveste pregatirea profesionala, sustineti adaptarea la nevoile reale? Care sunt aceste nevoi ale avocatilor?

Flavia Teodosiu: In privinta pregatirii profesionale, cred ca un aspect pozitiv a fost lasarea acesteia la aprecierea formelor de organizare in mod individual. In mod natural si firesc, in cadrul oricarei forme de organizare a profesiei, atunci cand se face o dezbatere pe o speta, se ridica o multitudine de probleme, la care raspunsul nu poate fi decat studiul problemei de drept pusa in discutie.

Cu toate acestea, cred ca pe viitor INPPA-ul va reusi sa impuna o organizare corespunzatoare din punct de vedere calitativ a pregatirii profesionale a avocatilor.

Andrei Savescu: Care este mesajul pe care doriti sa-l transmiteti colegilor votanti? Mizati pe voturile avocatelor?

Flavia Teodosiu: Mesajul pe care doresc sa il transmit avocatilor este urmatorul: pana cand vor ajunge in fata urnei de vot, sa evalueze care dintre candidatii inscrisi in cursa pentru demnitatea de Decan le poate realiza dezideratele si ii poate reprezenta cel mai bine.

Eu cred ca avocatii care ma vor vota pe mine, femei sau barbati, o vor face din convingere, fiind siguri ca ma voi tine de cuvant si voi indeplini toate angajamentele de acum.

Andrei Savescu: Va multumesc.

Flavia Teodosiu: Va multumesc foarte mult.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică